Promjene u rosterima momčadi

Uskoro kreće 12. sezona Jadranske lige u kojoj će se natjecati 10 klubova u prvoj i 12 klubova u drugoj ligi. Sustav natjecanja bit će nešto izmjenje zbog brojnih reprezentativnih natjecanja koji će prekidati klupsku sezonu pa tako i ovo natjecanje.

 

 

Više o samoj ligi idućih dana. Možda ćemo je malo više pratiti ove sezone kako bi sama promocija lige bila malo bolja. Sada čak i na službenoj stranici stoji da su sve utakmice prvog kola u subotu. Međutim, već danas ligu otvara derbi dva Jadrana. Lanjski treći i četvrti uz izravni tv prijenos na areni u 19.00.

 

Za početak pokušali smo pobrojati promjene u rosterima svih prvoligaša. Teško je bilo doći do informacija iz svih klubova jer, zamislite, neki, da ne rečem mnogi, klubovi ne odgovoraju na poruke koje dobiju na društvenim mrežama preko kojih se kao promoviraju.

 

 

Mladost

Došli: Josip Vrlić (Barceloneta), Alex Bowen (Miskolc), Luka Bukić (Pro Recco), Aljoša Kunac (Jadran St)

Otišli: Ivan Buljubašić (Olympiacos), Marino Čagalj (Jadran HN), Antonio Petković (Noisy), Luka Sučić (Jadran St), Branimir Herceg (posudba Solaris)

Branitelj naslova doveo je izvrsna pojačanja na poziciji sidruna i desnog vanjskog. Odlučili su se za taktiku da ne ulažu u bekove. Obzirom na nova pravila, možda i ispavno. Od klasičnih bekovu tu su samo Biljaka i Kunac koji je stigao iz Jadrana i ima 39 godina. Obzirom na to da neće morat uskakati na poziciju sidruna vjerojatno će se i Bajić ove godine više specijalizirati za ovu poziciju.

 

Jug

Došli: Paulo Obradović (Olympiacos)

Otišli: Maro Joković (Olympiacos)

Najmanje su mijenjali od svih, s Olympiacosom su zamjenili dva prekaljena jugaša. Joković je lani imao sezonu karijere, a Obradović je uvijek bio igrač odluke u najvažnijim utakmicama. Sada ima i drugačiju ulogu mentoriranja mlađih igrača gdje Jug u iduće sezonu ili dvije mora iz dosta mladih talenata izdvojiti one koji će postati i vrhunski seniori.

Popadić je godinu iskusniji, a i Papanastasiou i dubrovački mladi igrači će sigurno ove sezone biti barem za nijansu bolji nego lani.

 

Jadran HN

Došli: Marino Čagalj (Mladost), Petar Radanović (pomoćni trener)

Otišli: Slaven Kandić (Pays Aix Natation), Dragan Drašković (Palermo), Vladimir Gojković (godinu pauze od klupskih obaveza zbog uloge izbornika za Tokio)

Najveća je promjena što će Gojković ove sezone biti malo u drugom planu što se tiče kluba i posvetit će se maksimalno pripremama reprezentacije za Tokio. Bit će on prisutan i u klubu kao šef stručnog štaba, ali njegov dosadašnji pomoćnik Radanović će preuzeti ulogu prvog trenera. Čagalj i Jadran, to bi mogla biti dobitna kombinacija za obje strane.

Također, mnogo mladih igrača, od već etabliranih  Đura Radovića i Vladana Spaića, preko mnogih drugih od kojih se očekuje daljnji napredak.

 

Jadran St

Došli: Rino Burić (Mornar), Marin Vrdoljak (Mornar), Luka Sučić (Mladost), Antonio Dužević (Mornar), Marin Borovčić-Kurir (OVK POŠK)

Otišli: Aljoša Kunac (Mladost), Željko Kovačić (Solaris), Boris Popović (Galeb), Nikola Milardović (Budva), Mario Podrug (Galeb)

Jadran je pokupio u Mornara 3 najtalentiranija igrača. Sva tri su mlada iako prije svih Burić imaju već jako puno utakmica iza sebe. Odlučili su se pomladiti momčad obzirom da su iskusni Kunac i Kovačić, pa i nešto mlađi Popović i Milardović napustili klub. Što se tiče kvalitete tu su negdje, ali je potencijal za naredne sezone veći.

 

Mornar

Došli: Ferdinard Josip Bušelić (Jadran St – bio na posudbi u Solarisa), Karlo Kreković (Solaris), Daniel Burić (trener mlađih uzrasta Mornara)

Otišli: Rino Burić (Jadran St), Marin Vrdoljak (Jadran St), Antonio Dužević (Jadran St), Zdeslav Vrdoljak (trener juniora Mornara)

Mornar je još pomladio momčad i također napravio rošadu na mjestu trenera. Daniel Burić će dobiti priliku pokazati koliko može u seniorskom vaterpolu, iako će uglavnom imati juniorsku momčad. Juniori Mornara prije mjesec dana osvojili su kup Hrvatske i vidjet ćemo hoće li i iz ove generacije izaći niz dobrih seniorskih igrača.

 

Šabac

Došli: trener Nemanja Andrić (Spartak), Nemanja Matković (Tourcoing, Lille), Dušan Vasić (C. Zvezda), Radoslav Filipović i Marko Radulović (Vojvodina),  Chancellor Ramirez (Ethniki—Apollon), Luis Ricardo Gomes da Silva (BRF Brazil)

Otišli: trener Miodrag Mirović, Gojko Pijetlović (Oradea), Nebojša Toholj (Radnički), Nikola Lukić, Marko Janković (C. Zvezda), Marko Bolović (Vojvodina), Aleksa Petrovski

 

Otvorili su sezonu s tri poraza od Terasse, Strasbourga i Steaue u kvalifikacijama Lige prvaka. Prvak Srbije nije konkurentan prvaku Rumunjske, Francuske i drugoj momčadi Španjolske. Doveli su beka američke reprezentacije, a tu je stigao i nekadašnji juniorski reprezentativac Hrvatske Marko Radulović.

 

BVK Crvena Zvezda

Došli: trener Igor Milanović (Valjevo Gorenje), N. Rađen (Dinamo), D. Adžic i P. Kasum (Partizan), M. Janković (Šabac), M. Vukićević, V. Ivanov (Dinamo Moskva), I.Gusarov (Radnički)

Otišli: Aleksandro Kralj, Stefan Todorovski (Radnički), Miloš Maksimović, Nikola Bursać, Dušan Vasić (Šabac), Luka Perković, Andria Bitadze, Đorđe Ljubenović i Boris Popović.

 

Zvezda je također upisala 3 poraza i to na domaćem bazenu. Još uvjeljivije iako je jedan od protivnika bila treća momčad Francuske lige?! Doveli su Rađena nekadašnjeg reprezentativca, kao i golmana koji je lani branio za Dinamo u Ligu prvaka, Ivanova. I ostali, predvođeni trenerom Milanovićem trebali bi biti značajna pojačanja i Zvezda bi trebala biti konkurentnija ove sezone.

 

Primorac

Otišli: Antonio Petrović (kraj karijere),  Dimitrije Kriještorac (Miskolc), Goran Grgurević (Lille), Marko Ivanković (Montpellier), Visnakov (povratak u Rusiju), Shubladze (Dinamo Tbilisi), Damir Crepulja (Dinamo Tbilisi), Nikola Pavličević (Nizozemska?)

Došli: Uglješa Vukasović (2.tal. liga), Aleksandro Kralj (C. Zvezda), mladi australski bek

 

Teška sezona je pred Primorcem. Najbolji igrači su napustili klub, a dva povratnika i mladi za sad nepoznati australski bek nisu garancija da klub može ove godine izboriti opstanak. Dapače, mnogi idu toliko daleko i prognoziraju sezonu s 0 bodova ako roster zaista bude ovakav.

 

Partizan

Došao: Mitrović (Radički)

Otišli: Kasum, Adžić (C. Zvezda), Tomić (Novi Beograd), Branković (Radnički)

 

Partizan se lani spasio u doigravanju protiv Solarisa. Tek moramo vidjet jesu li ove promjene konačne obzirom da je bilo teško doći do podataka o njihovim promjenama. Uz Primorac prvi kadnidat za borbu za opstanak.

 

Budva

Došli: Dejan Lazović (BPM), Filip Klikovac (2.tal. liga), Nikola Milardović (Jadran St), Blagoje Ivović, Stefan Kovačević (Noisy), Mandić (Cattaro)

Otišli: ?

 

Budva se vratila u prvu ligu i dovela nekoliko odličnih pojačanja koji bi im trebali garantirati mirnu povratničku sezonu u kojoj će boriti za 5. mjesto sa Zvezdom i Šapcem. Uz iskusna pojačanja u momčadi imaju nekoliko nadarenih mladih igrača koje ćemo ponovno pratiti u najjačem razredu regionalne lige.