B liga – kvalifikacije u Zadru

Prošli vikend u Zadru su odigrane timske kvalifikacije u bridžu. Kroz regionalne kvalifikacije pravo nastupa su ostvarila dva tima iz Dubrovnika: Dubrovnik Danče i Dubrovnik Pčelica Maja te tim iz Mlina: Astarea.

Natjecanje je podijeljeno u dvije skupine po šest timova od kojih prva tri tima iz svake skupine prolaze dalje u završne kvalifikacije u Zagrebu. Na tom turniru će se znati i tko je ostvario pravo nastupa za najjače bridž natjecanje, Hrvatsku A ligu.

 

Najbolji rezultat ostvario je tim Astarea koji je u skupini B osvojio drugo mjesto. Tim Dubrovnik Pčelica Maja je osvojio treće mjesto u skupini A i plasirao se na završne kvalifikacije. Tim Dubrovnik Danče je osvojio četvrto mjesto i nije se uspio plasirati.

 

Tim Dubrovnik Danče je išao u Zadar u pomlađenom sastavu i očito je nedostatak iskusnog Frana Staničića bilo prevaga. Usprkos nekoliko dobrih mečeva to nije bilo dovoljno za prolazak dalje. Doktor nije imao svoj vikend, a ni Joke nije uspio donijeti dovoljno. Imali su najmanji poraz od uvjerljivog najjačeg tima na natjecanju, ali su kiksali na malim mečevima. Zanimljivo je bilo zadnje kolo koje je direktno odlučivalo tko ide dalje, a susrela su se baš dva dubrovačka tima. Malo bolji je bio tim Dubrovnik Pčelica Maja. Bio je to i duel dva brata Jančića direktno za istim stolom u kojem je pobjedu odnio mlađi Frano.

 

Tim Dubrovnik Pčelica Maja također ima u svom timu Dančare, čak trojicu. Odigrali su iznenađujuće dobar turnir i osim poraza od favorita u prvom kolu ostvarile su se četiri pobjede koje su bile dovoljne za sigurno treće mjesto i prolaz dalje. Nakon odlično odigrane Divlje lige za Turčin (uz ne baš bajno vođenje Špilje) te put u Beograd i praćenje vaterpolskog europskog prvenstva famozni b/a je pronašao pravu formu za Zadar. Prije dvije sezone tim je u sličnom sastavu također uspio izboriti finale u Zagrebu, tad se osvojilo tek peto mjesto.

 

Tim Astarea također ima Dančara u svom timu, Pera Jema. Čvrstom igrom osvojeno je drugo mjesto i taj tim također čeka završne kvalifikacije koje se igraju u Zagrebu 16-17. travnja.

 

Na završnom natjecanju nastupit će šest timova, osim navedena dva naša tima, igrat će i tri tima iz Zagreba te jedan tim iz Splita. Najbolja dva tima idu direktno u A ligu, a trećeplasirani će morati igrati još jedan kvalifikacijski meč s timom koji završi na desetom mjestu u ovogodišnjoj A ligi.

 

Uskoro, dugi vikend u veljači održati će se tečaj bridža za sve zainteresirane koje bi iduće godine putovali s klubom u Zadar, Opatiju, Zagreb, Imotski, a možda i u Rueil Malmaison u blizini Pariza. Ili možda samo htjeli naučiti igrati. Više idućih dana…