BENU KUP MAĐARSKE 2018-2019 , drugi krug

Kako sam i najavio u svom posljednjem tekstu koji je pratio zbivanja u Kupu Mađarske, protekli vikend (16. do 18. studenog) odigrane su utakmice drugog kruga. Nakon što su u prvom krugu ekipe podijeljene u četiri skupine odigrale svak sa svakim, po dvije prvoplasirane prošle su u drugi krug. Nekoliko dana po odigravanju tog drugog kruga, točnije 5. studenog, u prostorijama Mađarskog vaterpolo saveza izvučeni su parovi drugog kruga. Ovdje je interesantno spomenuti kako su mogle biti izvučene sve kombinacije, dakle čak ako su se ekipe srele u skupini prvog kruga mogu biti izvučene ponovo kao par drugog kruga. Ovog puta to nije bio slučaj i izvučene su interesantne kombinacije:

 

 

QF1 BVSC – Honvéd

QF2 Debrecen – Miskolc

QF3 Szolnok – OSC

QF4 Eger – FTC

 

Pisao sam kako prava uzbuđenja donosi tek drugi krug kupa (u stvari četvrtfinale), prije svega zbog toga prolaz u ove dvije utakmice donosi odlazak u polufinale, a ondje ako i izgubite polufinalnu utakmicu osvajate bronzu, naprosto stoga što se utakmica za treće mjesto ne igra i obje ekipe koje izgube polufinale dobijaju bronzu! To dakle znači da prolazak četvrtfinala donosi medalju. E sad, za klubove poput Szolnoka, OSC-a, FTC-a i Egera koje je izvlačenje namjerilo jedne na druge to možda i nije toliko bitno jer su konkurenti za borbu za najviši plasman u prvnestvu (izuzev Egera ove sezone), ali za preostala četiri kluba to je prilika osvojiti medalju.

 

 

QF1 BVSC – Honvéd

Par koji je obećavao tešku borbu za prolazak dalje, klubovi koji su prošlu sezonu odigrali dvije iznimno čvrste utakmice (rekli bi na rubu incidenta). Ovo je jedna od tri utakmice četvrtfinala koja je odigrana u već petak (preostale dvije su Debrecen – Miskolc i Eger – FTC).

Honvéd je u prvi susret ušao bez svog najboljeg igrača i „motora“ ekipe Szivosa, koji je odrađivao drugu utakmicu kazne zbog izravnog crvenog kartona (brutality) zarađenog u Pečuhu na prvenstvenoj utakmici 4. kola (prvu kaznu odradio je protiv Egera u 5. kolu). Osim toga imali su još nekih problema sa zdravljem (Kiss Balint) te su nastupili sa juniorom i sa samo jedni vratarom. Gladajući statistiku vratara, koji su obojica bila na visokom nivou (Györke Zsolt 12/19 – 63% i Attila Decker 18/26 – 69%), vidi se kako je više udaraca u okvir imao domaćin. Da će se čvrste utakmice između ova dva kluba nastaviti pokazao je i ovaj susret kada su čak 3 igrača sa svake strane isključena sa pravom zamjene i čak 5 peteraca! U takvoj igri bolje se snašao BVSC i stekao minimalnu prednost pred uzvrat (8:7).

 

Druga utakmica odigrana je u subotu na bazenu Honvéda, ipak u nešto mirnijem tonu što se tiče isključenja sa pravom zamjene 😉 na koje su nas ove ekipe već gotovo naviknule u svojim međusobnim susretima! Rekao bih kako ga je karakterzirala opuštenija igra BVSC-a koji je imao gol predosti i nervoza domaćina koja se ogledala prije svega u udarcima iz manje izrađenih prilika koji su pak „razbranili“ gostujućeg vratara (na kraju je imao 18 obrana iz 23 pokušaja – 78%, pri čemu čak 15/15 obrane iz akcije!). Sa druge stane Decker nije bio na svom uobičajnom nivou te je nakon 1:4 (2/6 – 33%) nakon prve četvrtine zamijenjen sa Duvnjak-Starčevićem. Zamjena vratara (uz Gergely Kissa i Sziranyi Balasza najbolje ocjenjen kod domaćina) i nešto mirniji pristup pomogli su da se stabilizira igra domaćina (1:1 u drugoj i 2:2 u trećoj četvrtini), ali i dalje je na kraju treće četvrtine bilo 3 razlike za goste. Nažalost, kako je vrijeme odmicalo i postalo jasno da domaćin nema šanse preokrenuti rezultat, popustila je koncentracija i u obrani (jer je u napadu nije bilo gotovo cijelu utakmicu) te su ponovo gosti riješili četvrtinu sa 1:4 u svoju korist za konačnih 5:11 i prolazak u polufinale kupa.

BVSC-Zugló – Budapesti Honvéd 8-7 (3-2, 2-2, 2-2, 1-1)
BVSC: Pásztor 2, Czigány 1, Mészáros 1, Szabó B. 1, Csapó 1, Várnai 1, Létay 1

Honvéd: Simon A. 2, Juhász 1, Fülöp 1, Manhercz Á. 1, Illés 1, Kiss G. 1

 

Budapesti Honvéd – BVSC-Zugló 5-11 (1-4, 1-1, 2-2, 1-4)
Honvéd: Kiss G. 2, Fülöp 1, Juhász 1, Szirányi 1

BVSC: Pásztor 3, Csapó 2, Török 2, Lajkó 1, Várnai 1, Czigány 1, Mészáros 1

 

 

QF2 Debrecen – Miskolc

Nekako najmanje neizvjesno bilo je u oba susreta ovog para već i prije samih utakmica. Očekivano je Miskolc dobio uvjerljivo u oba susreta i prošao u polufinale. Ekipa koja je prošle godine završila na 6. mjestu u prvenstvu, ove sezone se dodatno pojačala i ima ambiciju pomrsiti račune „velikoj četvorci“, a priliku za iznenađenje imate će već u polufinalu kupa. Osobno mislim kako će teško protiv FTC-a i OSC-a, ali u jednoj utakmici je sve moguće. Ako ih malo pomazi sreća u ždrijebu i izvuku BVSC, dajem im laganu prednost za ulazak u finale.

 

Debreceni VSE – PannErgy-Miskolc 5-12 (1-3, 0-2, 0-4, 4-3)
Debrecen: Kovács G. 3, Fekete G. 2,

Miskolc: Bowen 4, Bedő 3, Mišić 3, Vad L. 1, Vadovics 1

PannErgy-Miskolc – Debreceni VSE   14-5 (1-1, 3-1, 6-2, 4-1)
Miskolc: Bowen 3, Mišić 3, Bedő 2, Stojanović 2, Miličić 2, Nagy Á. 1, Vadovics 1,

Debrecen: Macsi P. 2, Dőry 1, Vidović 1, Fejős 1

 

 

QF3 Szolnok – OSC

Treći par je na neki način i najveća poslastica. Szolnok je samo prije nekoliko dana izgubio na svom bzenu od OSC-a (8:10) i bilo je interesantno vidjeti je li to bio samo loš dan ili nešto drugo. Ispostavilo se da su gosti iz Budimpešte ne samo ponovili, već uvjerljivo potvrdili rezultat iz prvenstva. Prva četvrtina zavšila je sa 4 gola u mreži Nagya (izašao je sa statistikom 3/11 – 27%), kojeg je Gocić zamijenio Kardosem u nastavku susreta. U drugoj četvrtini domaćini su pokušali stići ovo visoko vodstvo, sa dva vezana gola stigli na 2:4, ali da gosti misle ozbiljno pokazali su serijom od čak 5 vezanih golova (2:9) koji su postigli do pred kraj treće četvrtine kada Szolnok preko Aleksića smanjuje za 3:9 na kraju treće četvrtine. U posljednjoj četvrtini ponovo 3 vezana gola da bi na kraju Prlainović iz peterca postavio konačnih 4:12 (vidi fotografiju)! Kako bi rekla jedna naša poznata TV promidžbena poruka – šok i nevjerica na tribinama bazena (a sigurno ne i samo ondje).

 

Nakon takvog rezultata u prvoj utakmici očekivalo se vidjeti odgovor Szolnoka li samo formalnost i potvrda prolaska OSC-a u polufinale u drugoj. Počeli su domaći dobro (3:1) u prvoj četvrtini, vratili se gosti sa identičnim rezultatom u drugoj, a u preostale dvije (2:2 i 1:1) ekipa Vad Lajosa samo odradila posao do kraja. Tako će nakon nekoliko sezona polufinale kupa ostati bez učešća Szolnoka, koji u ovom trenutku nije na onom nivou na kome smo ga posljednjih godina naučili pratiti. Otišlo im je nekoliko igrača i trener i sigurno se još uvijek traže. Nadam se kako će podići nivo svoje igre i time prvenstvo učiniti dodatno zanimljivim. No, unaprijed se veselim mogućem srazu OSC-a i FTC-a, klubova koji su u ovom dijelu sezone najviše pokazali (u polufinalu ili finalu, vidjet ćemo nakon izvlačenja).

 

Szolnoki Dózsa-A-HID OSC ÚJBUDA4-12 (0-4, 2-2, 1-4, 1-2)
Szolnok: Zalánki 1, Aleksić 1, V. Rašović 1, Prlainović 1

OSC: Bundschuh 3, Brguljan 3, Seman 2, Ranđelović 2, Kovács 1, Ubović 1

 

A-HID OSC ÚJBUDA-Szolnoki Dózsa 7-7 (3-1, 1-3, 2-2, 1-1)
OSC: Ranđelović 2, Brguljan 1, Salamon 1, Kovács G. 1, Seman 1, Tóth 1

Szolnok: Bátori 2, Prlainović 2, Aleksić 2, V. Rašović 1

 

 

QF4 Eger – FTC

Ovo je bio drugi „kapitalac“ u parovima. Premda Eger nije na nivou od prošle sezone, a po mom osobnom mišljenju FTC je jači nego lani kad je uzeo prvenstvo, očekivale se se interesantne utakmice. U prvoj je Eger vodio dva puta (3:2 i 5:4), ali je u krajem treće i početkom četvrte četvrtine FTC napravio niz od 4 vezana gola za 6:10 (Jakšić, Varga, Kállay i ponovo Varga ovog puta iz peterca). Pokušali su se gosti vratiti sa dva gola (Hosnyánszkyi Vlachopoulos), ali bilo je premalo vremena za preokret. U posljednjem napadu gostiju (samo 17 sekundi prije kraja) Varga postiže pogodak, a Vlachopoulos udarcem iz faula postavlja konačnih 9:12 (4 sekunde prije kraja susreta).

 

Nakon viđenog u prvom susretu, druga utakmica bila je gotovo samo formalnost. FTC je jednostavno prejak i od početka je kontrolirao utakmicu (samo jedno izjednačenje 2:2) vodeći u nekoliko navrata sa 5 golova (7:2, 9:4, 10:5, 11:6) i jednom čak i sa 6 golova razlike (11:5, na polovini treće četvrtine). Sa tri vezana gola u posljednoj četvrtini (Vámos, Pohl i Jansik) FTC je stigao do konačnih 15:8 i plasmana u polufinale.

 

ZF-Eger-FTC-Telekom 9-12 (3-3, 2-3, 1-2, 3-4)
Eger: Vlachopoulos 5, Gyárfás 2, Rašović 1, Hosnyánszky 1

FTC: Varga D. 3, Vámos 3, Younger 2, Kállay 2, Gór-Nagy 1, Jakšić 1

FTC Telekom-ZF-Eger   15-8 (4-2, 5-2, 3-4, 3-0)
FTC: Kállay 2, Német 2, Vámos 2, Younger 2, Jansik Sz. 2, Pohl 1, Mezei 1, Jakšić 1, Varga Dénes 1, Mitrović 1

Eger: Vlachoplusz 2, Hosnyánszky 2, Murišić 2, S. Rašović 1, Sánta 1

 

 

U polufinale kupa dakle prolaze FTC Waterpolo, A-Híd OSC Újbuda, BVSC-Zugló, Pannergy Miskolc. Bit će interesantno vidjeti parove koji će u muškoj konkurenciji igrati 15. i 16. prosinca. Izvlačenje parova, kao i mjesto odigravanja odredit će se 26.11 u 11 sati. Hoće li već u polufinalu doći do prave poslastice i susreta OSC-a i FTC-a, ekipa koje su u dosadašnjem dijelu sezone najviše pokazale i koje su zasigurno u najboljoj formi, ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, kako sam prognozirao u prošlom tekstu, uzbuđenja je bilo, a nova su što se tiče kupa pred nama.