[BRIDGE] Danče idu u A ligu

Timovi iz Dubrovnika su dosad nastupali isključivo u Hrvatskoj B ligi u bridžu. Razlog tome je što se nikad niti jedan tim nije uspio plasirati u A ligu. Put do A lige nije jednostavan. Postoje tri kruga natjecanja (čak je moguć i četvrti krug preko kvalifikacijskog meča s desetoplasiranim iz A lige).

Prvi krug natjecanja se igra na regionalnom razini, kod nas je to slučaj s timovima iz naša dva kluba, Dubrovnik i Astarea. Najuspješniji timovi na tom natjecanju nastavljaju svoj put kroz kvalifikacije u Zadru gdje nastupa 12 timova koji su prošli prvi krug regionalnih kvalifikacija. Treći krug kvalifikacija se igra u Zagrebu i na njemu nastupa šest najuspješnijih timova iz Zadra. Direktan plasman u A ligu ostvaruju dva tima koja osvoje na tom trećem krugu kvalifikacija prva dva mjesta. Trećeplasirani tim mora igrati taj gore spomenuti dodatni meč s desetoplasiranim timom iz A lige.

 

Nakon dugo godina jedan tim iz Dubrovnika se plasirao u A ligu i to je tim Danče. Kroz tri kruga kvalifikacija za tim su nastupali: Toni Radić, Miše Jančić, Ana Čeović, Maja Mrša, Ivica Obad, Dejan Škero i Andrija Martić.

 

Nije čudo da je to baš uspjelo timu s Danača. Danče su mjesto gdje se bridž igra već dugo godina i prava je šteta ako niste nikad bili na Dančama i vidjeli zanimljive bordove i rasprave koje se vode blizu Betule.

Tim Danče je na regionalnim kvalifikacijama osvojio prvo mjesto, izgubivši meč samo od Belfasta. Na kvalifikacijama u Zadru tim je najavio velike domete i osvojio prvo mjesto u svojoj skupini. Isto je ponovljeno i u Zagrebu i Dubrovnik će tako po prvi put imati tim na najjačem timskom natjecanju u Hrvatskoj.

Osim tima Danče, finale u Zagrebu je igrao još jedan tim iz Dubrovnika, tim Belfast. Za njega su nastupali: Zdenko Stanković, Maja Kučić-Kržić, Niko Dubčić, Nikola Cvjetović, Rade Garić i Vedran Košta. To je također izvrstan rezultat jer su od početka natjecanja bili trenirani kao autsajderi, a prošli su regionalne kvalifikacije ispred tima Du Smart koji je prošle godine igrao finale kupa Hrvatske, zatim ispred tima Dubrovnik 5, koji se pojačao s igračima iz Zagreba te ispred dva tima iz kluba Astarea. Još su više iznenadili kad su u Zadru osvojili treće mjesto u svojoj skupini, a to nije uspjelo timu Tečajac koji je u zadnje vrijeme najuspješniji tim na klupskim timskim turnirima.

Bridž klub Dubrovnik pokazuje u zadnje vrijeme zapažene rezultate koji su plod dobrog rada kluba i nadamo se da će se to nastaviti i ubuduće. Kako vide ostvareni rezultat i kako dalje, pitali smo većinu članova tima Danče.

 

1. Čestitke za osvojeno prvo mjesto u Hrvatskoj B ligi. Kako bi komentirali ovaj uspjeh?

Toni: Hvala na čestitkama. Rekao bi Mišo Kovač “Bilo je i vrijeme … “, uspjeh koji je godinama visio u zraku misleći pri tome i na ostale timove iz Dubrovnika

Miše:  Vrlo sam zadovoljan, duge godine igre, dobar tim, svi smo bili kao jedan.

Ana: Ja još uvijek lebdim na oblacima sreće. Sretna sam i ponosna i ne mogu doći k sebi. Ovo je nevjerojatan uspjeh i ogromna mi je čast biti dijelom olovke koja piše povijest dubrovačkog bridža.

Maja: Još uvijek nisam potpuno svjesna našeg uspjeha. Oduševljena sam i ponosna na sve u timu.

Obby: Napokon!

Andrija: Hvala na čestitkama iako ne osjećam ovo kao svoj igrački uspjeh. Prvo jer sam igrao samo u jednom meču u kvalifikacijama, a drugo jer sam novi član tima Danče. Iako, kako nema više pokojnog Frana, a i Joke je prešao u drugi, rekao bih Galacticos tim, Danče su vapile za Dančarima. Tako da i nisam uopće član ovog tima osjećao bih, kao Dančar, ovo i kao svoj uspjeh.

 

2. Jesu li bile neke posebne pripreme za ovu godinu i kako biste drugim timovima savjetovali da možda ponove vaš uspjeh iduće sezone?

Toni: Mislim da je uspjehu pridonio učestalije igranje timskih mečeva četvrtkom što je i dovelo do nabijanja kondicije to jest uvježbavanja što je i poruka ostalim klupskim timovima

Miše: Nije bilo nekih posebnih priprema. Važno je biti odmoran pred meč.

Ana: Ono što ja uvijek tupim i što je po meni najvažnije jest timski duh i čvrsta psihička stabilnost. Najvažnije je ne pokleknuti ako se loše starta ili se dogodi nekakav bord na kojem se izgubilo 10 i više impa. I ne posvađati se međusobno. 🙂 Treba ići u svaki meč sa željom za pobjedom, a ne kalkulacijama, i stavom da se svakoga može pobijediti bez obzira na jačinu protivnika.

Maja: Svi smo bili na Doktorovoj znanoj dijeti: list salate i pola jabuke prije svakog meča 🙂 Uz to i odličan timski duh, uspjeh je bio zagarantiran.

Obby: Ništa posebno. Savjet : Hvala partner, do viđenja partner i to je sve što treba reći.

Andrija: Nemam neke posebne savjete. Ima još kvalitete u Bridž klubu Dubrovnik. Siguran sam da će doći do izražaja vrlo brzo.

 

3. Ovo je prvi put da klub iz Dubrovnika ima tim u najjačem natjecanju. Što očekujete od iduće sezone i od A lige?

Toni: Svakako očekujem borbu za ostanak,ali najvažnije od svega je skupljanje iskustva igre u elitnom natjecanju sa vrhunskim igračima.

Miše: Igrati što bolje i što duže u A ligi.

Ana: Nadam se kako ćemo parirati svim ostalim prvoligašima i da nećemo plesati jedno ljeto.

Maja: A liga će biti veliki izazov, ali nadam se da ćemo uspjeti održati korak sa ostalim timovima i dočekati proljeće u Domu sportova.

Obby: Ništa.

Andrija: Za početak očekujem ravnopravnu mogućnost natjecanja. Ne bi timovi, samo zato što su iz Zagreba trebali imati prednost konstantnog igranja na domaćem terenu. Prve godine najvažnije bi bilo izboriti ostanak, što neće biti lako. Posebno ako ostane ovakav sustav natjecanja gdje apsolutno sve mečeve igramo u gostima, i to 600 km dalekim gostima. To je ogroman hendikep. Ako netko ne može otputovat izgubljen je za najmanje 5 mečeva. Kad igraš na domaćem terenu, ako ne možeš u subotu ujutro, propustiš jedan meč, a ne njih pet. Još su brojne prednosti igranja doma.

 

4. Zadnjih par sezona Bridž klub Dubrovnik bilježi bolje rezultate na državnim timskim natjecanjima, a na parskim turnirima to nije slučaj. Što mislite da je razlog tome?

Toni: Razlog boljih rezultata timova iz našeg kluba od samih parova je zbog veće odgovornosti prema timu jer kad imaš loš dan lako je reći “sorry partner” , dok u timu oštetiš u biti 7 igrača.

Miše: Iskreno, ne znam. Možda sljedeće godine bude obrnuto.

Ana: Prevelika opuštenost. Možda svi mi imamo veću odgovornost kad je tim u pitanju, a kod parova baš i nema ustručavanja zvanja ludih licita i traženja kruha preko pogače što se onda obije o glavu.

Maja: Dobro pitanje. Pretpostavljam da se svi više trude i paze jer svaka greška utječe na cijeli tim. Uz to, možda ima nešto u onome da je vrijednost dobrog tima veća od pojedinačne vrijednosti njegovih parova :smile:.

Obby: Nema osnova bridgea, npr. hvala partner.

Andrija: Po meni je teže igrati parski obračun, potrebna je veća kvaliteta da bi se ostvarilo neki zapaženiji rezultat. Mislim da je to ključni razlog. Tu je i autoritet koji igrači stječu između ostalog igrajući i A timsku ligu. Tako da i u ovom segmentu očekujem pomak.

 

5. U ekipi koja se zove Danče, od sedam igrača samo se tri kupaju na Dančama, hoće li ostatak tima postat Dančari?

Toni: Da trenutno nas je troje Dančara u timu mada nas je znalo biti i većina, ali kao i u svakom sportu tako i u bridžu postoji “Mamić “, a što se tiče ostalih igrača iz tima teško da će postati dančari kao kupači jer kao što bi rekao doktor oni su žrtve kapitalizma.

Miše: Mi što se kupamo smo jezgra, a ovi druge također prožima duh Danača. To je duh nasljednika Platonove akademije i Aristotelovog liceja.

Ana: Baš me Pero Jemo jučer zvao da mi čestita na ulasku u prvu ligu i kaže on meni: „Osvjetlala si obraz Dančarima. Sad si naša.“

Maja: Nema nam druge hehe.

Obby: Ne.

Andrija: Očekujem da sudjeluju barem na dančarskim igrama, najmanje na bridž turniru. I da navijaju za Turčina, Betulu i možebitno koju treću dančarsku ekipu u Divljoj ligi kad dođemo u njihove krajeve. To je neki minimum ispod kojega se ne bi smjelo ići. Sigurno da će i kapetan ekipe poraditi na tome.

 

6. Tokom svih razina natjecanja vas je pratio drugi klupski tim Belfast, čini mi se da ste se dobro uklopili s njima kao ekipa?

Toni: A što se tiče tima Belfast vjerojatno najegzotičniji tim u povjesti bridža u svakom pogledu kako u igri , tako u autobusu, po restoranima i kafićima, a posebice u hotelima.

Miše: Članovi smo istog kluba, znamo se i igramo odličan bridge.  Tako smo se lako uklopili.

Ana: Oni su carevi! Pogotovo Zdenko. Mislim na Zdenka Stankovića. Jer ako nisi do sada primijetio, u njihovom timu ima više Zdenka. Zna to dobro Vedran. 🙂 A i njihove žene. 🙂 Zdenko je na povratku dizao atmosferu u autobusu kao da su oni pobijedili, a ne mi.

Maja: Naravno, s njima je uvijek vrhunska zafrkancija. Moram jedino prozvati Radu na red, ovaj put je malo zakazao. Valjda zbog nedostatka jogurta.

Obby: Bili su super podrška.

Andrija: Belfast je ekipa koja ima daleko najviše karizme od svih ekipa koje sudjeluju na bridž natjecanjima u Hrvatskoj. Neću sad pojedinačno o svakom članu, ali to je nepobitna činjenica. Iz osobnih razloga nisam mogao putovati ni u Zadar ni u Zagreb. Znao sam da igrački neće biti problem, da će Danče ostvariti rezultat u oba navrata. Ali mi je žao što sam propustio putovanja u kojima su članovi Belfasta imali glavnu riječ što se tiče zabave.

 

7. Primijetili smo da ste dobro informirani kod izbora restorana. Koliko je to bitno na ovakvim natjecanjima?

Toni: Izbor restorana je vrlo bitan jer o kvalitetnoj ishrani ovisi motor i genijalac našeg tima doktor Miše.

Miše: Važno je biti za meč odmoran i nahranjen, ne previše dakako.

Ana: Gladan bridžist za posljedicu ima lošu igru. Ovaj put su nam restoran oliti gostionicu (Magazinska klet) preporučili i Maja (Kučić Kržić, ne moje Maja) i Davor Blaženčić. I nisu pogriješili.

Maja: Hrana je najbitnija. Samo pitajte Doktora. Treba naći pravi omjer količine prije i poslije turnira. A kad se osvoji B liga, onda više nitko ne pita koliko je tko kolača pojeo.

Obby: Vrlo bitna ali ne i presudna.

Andrija: Ovdje ću reklamirati OPG Dodoja u Dugopolju. Fenomenalan restoran koji smo otkrili zahvaljući jugašima koji također potječu s Danača.

 

8. Toni i Doktor su tandem koji na Dančama gazi sve u kartaškoj igri Skupun koja je popularna na Dančama, je li im to pomaže da budu tako uspješan bridž par?

Toni: Rekao bih čak i obostrano jer i skopun i bridž imaju poprilično dodirnih točaka u smislu kombinatorike.

Miše: Izdržati skopun na Dančama je podvig. Glasna publika, motivirani suparnici, velika kombinatorika. Tako je bridge milina igrati!

Ana: Znat ću ti reći ako se ovog ljeta pojavim na Dančama i uvjerim jesu li stvarno toliko dobri ili je to neutemeljena priča koja toliko dugo kruži naokolo da su svi u nju povjerovali. 🙂 Nadam se da me se zbog ove izjave neće odreći.

Maja: Uopće me ne čudi da i u tome dominiraju. Ipak su oni velikani. Sve dok Ana i ja ne proširimo naše kartaške ambicije :smile:.

Obby: Hmmmmm, što je Skupun?

Andrija: Skopun je puno zahtjevniji od Bridža, što se tiče izigravanja. Ali obzirom da ga dosta Dančara prakticira i uz nekoliko popijenih boca vina, očito postoji neka caka koju još nisam otkrio :smile:. Pokušao sam to iskamčiti od spomenutog dvojca prošlo ljeto, nisu mi htjeli otkriti. Sigurno da i skopun pomaže u njihovom partnershipu, a i općenito kad je neko dobar kartaš.

 

9. Planirate li ovo ljeto nastupiti na Dančarskim kartaškim igrama?

Toni: Kako bi rekao doktor samo na Trump može zaustaviti da se ne prijavimo.

Miše: To je kruna napora svakog kartaša, to se ne propušta.

Ana: Ako do tada uspješno odradim beauty tretmane i budem izgledala dostojna defiliranja u bikiniju, možda se i pojavim.:smile:

Maja: Svakako ću doći navijati, a možda čak i zaigram. Tko zna.

Obby: Nažalost ne.

Andrija: Naravno. Nadam se da ću opet osvojiti bar jedan peharčić iako su Doktor i Niko (iz Belfasta) neprikosnoveni vladari kartaških igara na Dančama. Mi ostali vrebamo iz prikrajka.

Jedan komentar na “[BRIDGE] Danče idu u A ligu”

  1. “…prava je šteta ako niste nikad bili na Dančama i vidjeli zanimljive bordove i rasprave koje se vode blizu Betule.”

    Poruka autoru – rasprave koje se vode na temu bridgea su među najnezanimljivijima, ako ne i najnezanimljivije rasprave na Dančama.