Čudo u Barceloni: Partizan izbacio Recca

Pro Recco – Partizan 18:19 (3:2) (3:3) (5:5) (1:2) peterci (6:7)

Bazen: Bernat Picornell; Gledatelja: 1000;

Suci: Koganov (Aze), Koryzna (Pol);

Igrač više: Pro Recco 10/7, Partizan 9/5;

Peterci (regularni dio): Pro Recco 2/1, Partizan 1/1

Pro Recco: Tempesti, Lapenna 1, Madaras 2, Figlioli 3 (1), Giorgetti (1), Felugo, Janović 3 (1/2), Aicardi 2, Figari, Joković 4 (3), Ivović (1), Giacoppo 1, Pastorino Trener: Porzio

Partizan: Soro, Gielen, Mandić 3 (2), Vico, Subotić 5 (2), Tomašević, Ćuk 5 (1), Dedović 4 (2), Čučković (1), Tanasković 1, Stojanović, Jakšić, Rističević Trener: Vujasinović


 

Dakle, nastavlja se sa čudima na finalnim turnirima Lige šampiona. U najavi za F6 nisam htio upotrijebiti ovaj izraz, misleći da je ipak korektnije reći da su šanse Partizana u duelu sa Reccom minimalne, ali ako se samo pogledaju sastavi timova, te spomene da je beogradski klub u zadnji čas uspio skupiti novce da uopšte dođe u Barcelonu, onda je čudo jedina prava riječ.

Teško je zapravo sada i opisati kako je Recco uspio izgubiti ovu utakmicu. Nikakvu novu i genijalnu taktiku nije Vujasinović postavio danas, koja bi mogla iznenadit Porzia i njegove igrače, jednostavno je Partizan igrao jedino kako i može u ovome trenutku, a to je jedino pucanje iz vana. Bez ozbiljnoga centra (tek par izbačaja su i dobili na 2 metra), tek sa jednom kontrom, niti posebno jakom obranom, niti akcijama sa igračem više, Beograđani su uspjeli ostati neporaženi protiv i na papiru, a i objektivno mnogo jačeg talijanskog tima.

Mandića, kao uglavnom najefikasnijeg partizanovog igrača, dobro su držali vaterpolisti Recca, napad im je bio sasvim solidan, išla je lopta na Aicardija pa i na Lapennu koji su bili i efikasni i dobijali izbačaje. Dobro je Recco realizovao i igrača više, no nikako se nije mogao odvojiti na više od 2 gola razlike. Ako su uspjeli zaustaviti Mandića, nikako im to nije polazilo za rukom sa Ćukom, Subotićem i Dedovićem. Porzio je čak promijenio i Tempestija, ali ni Pastorino se nije pokazao posebno boljim. Nakon što je Soro obranio peterac Janoviću, Partizan je došao u jedino vodstvo na utakmici, 1:2, ostatak utakmice je išao tako što bi Recco dolazio do +2, a potom Beograđani sustizali.

Kako je utakmica bližila kraju ovo je očito unosilo nervozu kod igrača Recca, te u napadu nemaju više toliko izrađenih akcija i počinju sa opucavanjima iz vana, a i igrač više mi ne ide kao u početku. Početkom zadnje četvrtine, golom Janovića opet Recco ima 2 razlike, ali to je zapravo bio i posljednji gol koji su postigli u regularnome toku, Partizan brzo smanjuje na 11:12, dvije minute prije kraja Subotić poravnava na12:12. Soro jednom od fenomenalnih obrana zaustavlja potpuno samoga Feluga, na 15 sekundi do kraja Ćuk dobija izbačaj nakon koga zbog protesta Vujasinović dobija crveni karton, no Janović slabo šutira na kraju a Soro se još jednom ističe.

Ide se na peterce iz kojih je Recco ranije u kvalifikacijama eliminirao C. Zvezdu, i čini se da je i ovoga puta u prednosti naspram znatno neiskusnijih igrača Partizana. Porzio na gol vraća Tempestija, no i jedni i drugi su sigurni u prvoj seriji od 5 penala.

Subotić, Dedović, Mandić, Čučković i Ćuk kod Partizana.

Joković, Ivović, Georgetti, Figlioli i Janović kod Recca.

Počinje novi krug, sve dok Soro ne obrani šut Ivoviću.

 

Ono što je svakako odlučilo ovu utakmicu je veliki broj postignutih golova Partizana, ekipe koja naročito ove sezone ne važi za naročito efikasnu. Sad, jeli obrana Recca bila toliko slaba, ili su Subotić, Ćuk i Dedović, u ovoj utakmici bili nezaustavljivi, stvar je subjektivne procijene. Ovako ili onako, Partizan je stigao do polufinala gdje ga čeka Radnički. Jedino što se sada sa sigurnošću može reći je to da će Srbija imati predstavnika u finalu, od drugih prognoza ja bih se suzdržao.

 

 

U drugoj utakmici četvrtfinalnoj slavio je domaćin Barceloneta 6:4 protiv Brescie. Tako će Talijani sutra razigravati za 5. mjesto. Bila je ovo dosta drugačija utakmica na malo pogodaka u kojoj se istakao golman Barcelonete Lopez Pinedo sa čak 76 % obrana  (13/17).

 

Dakle danas igraju:

18.00 Radnicki Kon Tiki – Partizan

19.30 Primorje Erste Banka – Barceloneta

3 komentara na “Čudo u Barceloni: Partizan izbacio Recca”

  1. Velika stvar za vaterpolo bi bila kad bi se ovaka iznenadjenja cesce dogadjala. Ali s obzirom na narav ove igre ovo je ogromni debakla recca, a svaka cast partizanu. Mozda najvece iznenadjenje u zadnjih 20 godina ovog sporta.