Drugi krug mađarskog kupa

Foto: ftc vízilabda / facebook archív

 

Pečuh, budimpeštanski UVSE i Honvéd su ekipe koje su kroz grupnu fazu nakon prvog kruga natjecanja u Kupu odigranog 1. i 2. rujna izborile plasman u drugi krug. U bubnju za izvlačenje parova dočekalo ih je pet ekipa koje su kao najbolje plasirane u prošloj sezoni izborile pravo uključivanja u natjecanje tek u drugom krugu (FTC, Szolnok, OSC, Eger i Miskolc). Izvlačenje parova obavljeno je u središtu Saveza 30. rujna, a izvučeni su slijedeći parovi:

 

 

Szolnoki Dózsa – ZF-Eger

FTC-Telekom Waterpolo – UVSE

PVSK-Mecsek Füszért-PannErgy – Miskolci VLC

Budapesti Honvéd-A-Híd-OSC – Újbuda

 

 

Drugi krug odigran je 25. i 26. listopada (petak i subota), po načelu doma – vani. Uz rezultate i strijelce, ovoga puta priložio sam i linkove za statistiku (za one koji žele znati više :smile:).

 

 

25.10.2019. (petak)

 

Szolnoki Dózsa–ZF-Eger 11-11 (3-2, 3-4, 2-3, 3-2)

Szolnok:Drašović 5, Subotić 4, Bátori, Pijeltović,

Eger: Gyárfás 5, Vlachopoulos 2, Csacsovszky E., Hosnyánszky, Sz. Rašović, Murišić

(Statistika:itt)

PVSK-Mecsek Füszért–PannErgy-Miskolci VLC 12-16 (3-6, 4-2, 2-4, 3-4)

PVSK: Csaba M. 3, Chilkó 2, Csacsovszky A. 2, Kolozsi 2, Horváth Zs., Kiss K., Rakonjac,

Miskolc: Mišić 5, Nagy Á. 4, Krijestorac 3, Manzi 2, Vadovics 2

(Statistika:itt)

Budapesti Honvéd–A-Híd-OSC-Újbuda 5-14 (0-1, 3-5, 2-4, 0-4)

Honvéd:Tóth Gy., Szirányi, Fülöp, Szivós, Simon,

OSC: Brguljan 3, Prlainović 2, Erdélyi 2, Ubović 2, Manhercz, Ranđelović, Tóth M., Kovács G., Burián

(Statistika:itt)

FTC-Telekom Waterpolo–UVSE 16-8 (2-2, 4-3, 7-0, 3-3)

FTC: Varga D. 4, Zalánki 3, Younger 2, Fountoulis 2, Sedlmayer, Pohl, Jansik Sz., Vámos, Constanin-Bicari,

UVSE: Dala 2, Konarik 2, Vámosi, Vigvári Vendel, Vigvári Vince, Molnár E.

(Statistika:itt)

 

 

Rekao bih očekivani rezultati prvog dana, osim možda neodlučenog rezultata između Szolnoka i Egera. No, treba reći kako se Eger dobro držao, naročito ako se uzme u obzir činjenica kako je njihov ponajbolji igrač i strijelac Grk Vlachopoulos isključen (brutality) minutu prije kraja prve četvrtine. Do tada je već uspio postići dva gola, a nakon toga i peterca za Szolnok, Eger je 4 minute igrao sa igračem manje. Nije ih to čini se previše poremetilo, pa se na odmor u poluvremenu otišlo sa neodlučenim rezultatom (6:6). U nastavku su poveli sa dva gola razlike (6:8), a domaćin se trudio stizati rezultat što mu je i pošlo za rukom posljednje četvrtine kada iz peterca poravnava Drašović (9:9). Eger ponovo pravi razliku od dva gola (9:11, oba ljevoruki Gyárfás Tamás, njihov najbolji strijelac sa 5 postignutih golova na ovoj utakmici). Međutim, Szolnok se vraća i sa dva postignta gola (najprije Subotić, a zatim i Bátori, koji 2 minute prije kraja utakmice postavlja konačan rezultat). Od 11 postignutih golova domaćina, čak 10 su zabili igrači iz Srbije (Drašović 5, Subotić 4, Pijeltović). Ovo ističem zbog neslužbenih informacija kako će u prvenstvu (2020-21.) nakon Olimpijade klubovima biti dozvoljena samo po dva stranca. Osim toga, niti dvojno državljanstvo se neće uzimati u obzir kod brojanja domicilnih igrača. To praktično znači ako pojedini igrač posjeduje dvojno državljanstvo (uz svoje i mađarsko), državljanstvo Mađarske mu neće biti uzeto u obzir prilikom računanja stranaca i domicilnih igrača. Izuzetak je ako igrač sa dvojnim državljanstvom nastupa za Mađarsku reprezentaciju ili ako je kao igrač nastupao u mlađim kategorijama za neki od mađarskih klubova. Ostaje vidjeti hoće li glasine biti točne ili će klubovi boljih financijskih mogućnosti napraviti pritisak prema Savezu da se taj plan ne ostvari.

Miskolc i OSC su u gostima izborili pobjede, pri čemu je OSC razmontirao Honvéd (vrijedi vidjeti gol Draška Brguljana http://vlv.hu/container/media/06_1_5_Drasko_1.mp4), dok je UVSE Tibora Benedeka nastavio sa kvalitetnim partijama i do poluvremena se zaista dobro držao (6:5 za FTC). U nastavku je kvalitet došao do izražaja i FTC je rezultatom 7:0 u trećoj četvrtini riješio sve dvojbe, ako ih je uopće i bilo.

 

 

 

26.10.2019. (subota)

 

ZF-Eger–Szolnoki Dózsa 8-10 (0-3, 3-3, 2-3, 3-2)

Eger:Hosnyánszky 3, Gyárfás 2, Sz. Rašović 2, Lukács,

Szolnok: Bátori 2, Subotić 2, Jansik D., Angyal, Szatmári, Teleki, Drašović, Pijetlović

(Statistika:itt)

U polufinale prolazi Szolnok, ukupni rezultat 21-19


UVSE–FTC-Telekom Waterpolo 6-18 (1-3, 2-6, 3-5, 0-4)

UVSE: Korbács 2, Vigvári Vendel 2, Tóth K., Konarik,

FTC: Fountoulis 5, Kállay 3, Jakšić 3, Sedlmayer 2, Német 2, Zalánki, Pohl, Nyíri

(Statistika:itt)

U polufinale prolazi FTC, obje pobjede (34-14)

PannErgy-Miskolci VLC–PVSK-Mecsek Füszért 19-9 (7-3, 4-1, 3-4, 5-1)

Miskolc:Vadovics 5, Manzi 4, Nagy Á. 3, Mišić 3, Krijestorac 3, Bedő,

PVSK: Zerinváry 2, Gál 2, Csacsovszky A., Chilkó, Csorba, Csaba, Rakonjac

(Statistika:itt)

U polufinale prolazi Miskolc, obje pobjede (35-21)

A-Híd-OSC-Újbuda–Budapesti Honvéd 16-5 (2-0, 5-1, 4-2, 5-2)

OSC:Ranđelović 5, Hárai 3, Ubović 2, Brguljan, Manhercz, Salamon, Kovács G., Tóth M., Bundschuh,

Honvéd:Tóth Gy. 2, Szivós 2, Fejős

(Statistika:itt)

U polufinale prolazi OSC, obje pobjede (30-10)

 

FTC, Miskolc i OSC su u uzvratnim utakmicama praktično samo odradili posao i svi su sa visokim pobjedama potvrdili svoj status. Neizvjesnost koja se očekivala u utakmici Egera i Szolnoka riješena je već u otvaranju kada su gosti iz Szolnoka poveli 0:4 i tako praktično usmjerili utakmicu. Ovoga puta kod gostiju je puno više igrača upisano u listu strijelaca, a kuriozitet je kako čak je 6 igrača Szolnoka zbog 3 isključenja nije dočekalo kraj utakmice u bazenu.

 

 

Dakle, Szolnok, FTC, Miskolc i OSC su 4 ekipe koje ulaze u završnu fazu kupa (polufinale i finale) koja se igra 7. i 8. prosinca. Izvlačenje parova obavljeno je danas (4. studenog), a izvučeni su slijedeći polufinalni parovi:

A-Híd-OSC-Újbuda–PannErgy-Miskolc


FTC-Telekom Waterpolo–Szolnoki Dózsa


Nažalost, niti jedna od utakmica odigranih u drugom krugu nije se mogla vidjeti u izravnom TV prijenosu, što ne bi trebao biti slučaj sa samom završnicom. U utakmicama koje slijede očekujem vidjeti puno više neizvjesnosti što se tiče rezulta, a isto tako i lijepih poteza u borbi za prvi trofej kod naših sjevernih susjeda.

Blagu prednost dajem OSC-u i FTC-u, svježem osvajaču Super kupa. Njima bi trijumf u kupu bio dakle ne prvi, nego drugi trofej ove sezone. Miskolc je u prvoj utakmici polufinala Euro kupa teško stradao na gostovanju u kod Brescie (17:10) i nikako neće imati lagan posao u uzvratu, kao uostalom niti protiv OSC-a koji je do sada bez poraza u prvenstvu Mađarske (6 uvjerljivih pobjeda), kupu (dvije uvjerljive pobjede protiv Honvéda u drugom krugu) kao i u Ligi prvaka, gdje sa 3 pobjede dijeli prvu poziciju u skupini B zajedno sa FTC-om. Miskolc je u prvenstu izgubio posljednje dvije utakmice (početkom listopada kod kuće protiv Szolnoka 13:11 i 20. listopada u gostima protiv FTC-a 14:12). Obje izgubljene utakmice bile su kvalitetne i rezultatski neizvjesne. Pitanje je jesu li dvije posljednje izgubljene utakmice u prvenstvu i poraz od Brescie gubitak forme ili nešto drugo za klub koji ima ambicije napraviti iskorak u prvenstvu, mada su sva tri posljednja protivnika više nego respektabilni.

Szolnok će morati odigrati jako dobro kako bi parirao zahuktalom FTC-u, ali igra se jedna utakmica i sve je moguće. Najbolje smo to imali prilike vidjeti prije par dana kada je Marseille bio veći dio utakmice na pragu iznenađenja. U prvenstvu niti Szolnok ne zna za poraz, a u idućem kolu (16.11.) dočekuje na svom bazenu upravo FTC uz izravni televizijski prijenos (M4 sport).

*****

 

Na kraju, mala crtica koja se nastavlja na dio u kojem sam pisao o strancima i nagađanjima što će biti iduće sezone. Ovo je trenutni poredak igrača u prvenstvu nakon 6 odigranih kola. U prvih 7 trenutno je samo jedan Mađar…

 

1.

Strahinja Rasovic

6

23.6

2.

Murisic Nikola

6

20.1

3.

Manhercz Krisztián

6

19.9

4.

Angelos Foskolos

5

19.1

5.

Constantin-Bicari Nicolas

5

18.5

6.

Sasa Misic

6

18.0

7.

Ubovic Nemanja

6

17.0

8.

Irmes Pál

6

16.3

9.

Jansik Szilárd

6

15.6

10.

Zalánki Gergő

6

15.2