2 gola u zadnje 3 sekunde za neriješeno Mladosti i Recca

Mladost – Pro Recco 11:11 (2:1) (4:4) (1:3) (4:3)

 

Suci: Naumov (RUS), Gomez (ESP)

Igrač više: Mladost 5/12, Pro Recco 5/14

Peterci: Mladost 3/3, Pro Recco 3/3

 

Mladost: Marcelić, Radu 2, Miloš , Biljaka, Ćuk 3 (1/1), L. Bajić, Bukić 3 (1/1), Lazić, Bowen 1(1/1), Vrlić 1,  Kunac, Kharkov 1, Jurlina. Trener: Z. Bajić

Pro Recco: Massaro, Di Fulvio 2, Mandić 3 (2/2), Figlioli, Dobud 2, Velotto, Di Somma, Echenique 2, Ivović, Filipović 2 (1/1), Bušlje, Kayes, Prian. Trener: Rudić

 

(Ne)očekivano uzbudljiva utakmica na kraju se ispostavila pravom poslasticom za ljubitelje vaterpola i pravim trilerom sa 2 gola u zadnje 3 sekunde te na kraju pravičnom podjelom bodova. Moglo se vidjeti i dobrih poteza i ljepih golova baš kao i nekih neshvatljivih pogrešaka, a o suđenju samo toliko da je bilo loše. Favorizovani talijanski prvak imao je veliki hendikep u izostanku Bijača jer očito Massaro kvalitetom spada daleko ispod nivoa ove ekipe no, niti domaći to nisu znali do kraja iskoristiti. Mladost je u obrani dobro funkcionirala zaustavivši Ivovića potpuno, Mandića i Filipovića tek na po jednom golu iz igre, uz sigurnoga Marcelića koji je u pojedinim trenutcima izgledao nesavladivo. Očekivano su najviše problema imali na 2 metra sa Dobudom slično kao i Recco na drugoj strani sa Vrlićem i Raduom. Cijela utakmica i rezultatski je protekla izjednačeno sa smjenama u vodstvu od po gol razlike osim što je Mladost početkom treće četvrtine imala jednom dva gola u plusu.

 

U prvoj četvrtini, zanimljivo, od 7 izbačaja nije realiziran niti jedan, od prva dva za Mladost, Ćuk loše šutira te mu Massaro brani kao i Milošu nešto kasnije a četvrtoga igrača više isto upropaštava Miloš koji nakon cimanja gubi loptu. Kod prvoga igrača više za Recco Marcelić brani Di Fulviu te omogućava kontru u kojoj Bukić zarađuje i realizira peterac. Sredinom četvrtine Filipović sa svoje pozicije poravnava na 1:1. Marcelić brani šut i Echeniqueu, blok zaustavlja Mandićev šut kod trećega igrača više za Recco a novu prednost domaćima donosi Radu koji lako izlazi na kraj protiv Figliolija na beku. Echenique udarcem iz vana, uz malo sreće jer je Marcelić dirao loptu te ova jedva prešla gol crtu, poravnava na 2:2 početkom druge četvrtine a Mladost ne koristi ni petoga igrača više kada Bukićev šut završava u bloku. Echenique donosi preokret novim golom, najzad sa igračem više, dijagonalom sa desne strane ali i Bukić je sigurniji sa srednjeg za najzad i gol Mladosti kod brojčane prednosti. Recco loše odigrava na stativu kod narednoga igrača više a novi peterac domaći zarađuju preko Vrlića (Mandić) te Bowen vraća Mladost u vodstvo od 4:3. Nakon pogreške Lazića u napadu Di Fulvio koristi neodlučnost u obrani Mladosti , isplivava po ljevoj strani i dobija peterac (Kharkov) iz koga Mandić poravnava. Nakon jednog gola iz igre, Kharkov za 5:4, novi igrač više za Recco, Marcelić brani Mandiću ali je odbijenoj lopti najbliži Bušlje koji zarađuje novi peterac za goste, ovoga puta ga realizira Filipović. Ćuk udarcem iz faula najzad savladava Massara za 6:5 a na drugoj strani Mandića još jednom zaustavlja blok kod igrača više. Bukić isplivava još jednu kontru no ovoga puta ne dobija niti faula a do kraja druge četvrtine još vidimo šuteve Figliolija te Kharkova i Bukića koje zaustavljaju golmani.

Početak treće četvrtine donosi jedini put dva gola razlike, Bukić sa ljeve strane realizira igrača više za 7:5, Marcelić nastavlja sigurno na šut Echeniquea kao i Massaro protivu Ćuka. I jedni i drugi pokušavaju kontrama pri čemu greše a gosti do poravnanja stižu sa dva gola iz igrača više, Di Fulvio neobranjivim udarcem sa srednjeg te Mandića nakon što je prvo blok zaustavio šut Echeniquea. Bowen upropaštava 2 napada Mladosti, greškom i promašajem, Recco još dva puta ima igrača više koje ne koristi, greše u dodavanju te Marcelić zaustavlja još jedan šut Figliolija no slijedi i peti igrač više za goste u ovoj četvrtini koga zarađuje i realizira sa stative Dobud te gosti od 7:5 okreću na 7:8 pred posljednju četvrtinu. Do kraja treće Lazić promašuje sa igračem više a Marcelić još jednom zaustavlja šu Di Fulvia. Početak četvrte četvrtine donosi novi preokret, Vrlić kod igrača više malo se izvlači sa stative te zabija za 8:8 a Echenique nakon kontrafaula u plivanju dobija izbačaj ali i dira loptu za još jedan peterac i novo vodstvo domaćih nakon gola Ćuka. Di Fulvio je siguran kod igrača više jednom za 9:9 ali kod narednoga promašuje, slično Bukić i Kharkov (blok i obrana) kod igrača više Mladosti. Marcelić još jednom brani Ivoviću ali lopta ide u korner nakon kojega Dobud pored Vrlića na beku (napolju su već zbog tri faula Biljaka i Kunac) donosi prednost svojoj ekipi od 9:10. Još jednu šansu ima Recco sa igračem više, ovoga puta možda i da obezbijedi pobjedu no ne dobija ništa više od kornera nakon šuta Ivovića. Minutu i pol prije kraja Ćuk poravnava na 10:10 (igrač više) i onda slijedi drama. Obrana Mladosti i Marcelić rade čuda kod čak 4 uzastopna pokušaja gostiju (blokovi i obrane) da bi domaći najzad došli do lopte i nakon time outa krenuli u zadnje 23 sekunde.  Od napada nema ništa te na 7 sekundi prije kraja Raduu se svira kontrafaul nakon čega Rudić zove time out. U par sekundi Recco organizira napad u kojem dobija loptu Dobud a sa leđa ga faulira Bukić te slijedi peterac i realizacija Mandića za 10:11 uz 3 sekunde do kraja. No obrana Recca uspijela se revanširati domaćima, Figlioli pravi izbačaj kod šuta Ćuka sa polovice igrališta a blokiranu loptu koja je pala na nekih 6 kupi Radu i kraj trojice Reccovih igrača zabija u gol za 11:11 i oduševljenje na tribinama bazena na Savi.