Dynamo – Barceloneta 5:9 (1:1) (1:2) (1:4) (2:2)

Suci: Alexandrescu (ROU), Koryzna (POL)

Igrač više: Dynamo 2/6, Barceloneta 4/8

Dva igrača više: Barceloneta 0/1

Dynamo: Kostrov, Lazarev, Subotić, Koptsev, Latypov 1, Pijetlović, Bychukov, Nagaev 2, Rađen 1, Kholod 1, Lisunov, Ivankov, Ivanov

Trener: Zakirov

Barceloneta: Lopez, Famera, Granados 2, Munarriz 3, Vrlić 2, Larumbe, Paul Garcia, Fernandez, Tahull, Perrone 1, Mallarach 1, Bustos, Linares

 

Trener: Martin

 

 

Iako je još daleko od konačnoga raspleta u grupi A ovogodišnje Lige prvaka, nakon ovoga kola situacija u njenome vrhu je nešto realnija. Dinamo je upisao drugi poraz i čini se da gubi korak u borbi za prva 4. Istina, pored dva lakša protivnika, možda se mogu nadati i nekom neobaveznijem izdanju Olimpiakosa ukoliko grčki prvak ranije obezbedi prvu poziciju u grupi. No, sve su to još samo kalkulacije i ruskoga bi predstavnika najprije trebala brinuti igra, od koje smo u ovome susretu malo šta mogli vidjeti. Barceloneta na drugoj strani, nakon dosta oscilacija, izgleda sve sigurnije, uigranije te jasnom koncepcijom u igri.

Domaći su, čini se, ispustili priliku da utakmicu odvedu drugim tokom u prvoj četvrtini, nakon dvije i pol minute igre imali su vodstvo preko Latypova, Barceloneta nije uspjela najprije sa igračem više, a potom ni sa dva, Ivanov je obranio kontru koju je Lopez bacio za Perronea (kasnije su na skoro istovjetan način Španjolci zabili) i sve što su gosti prikazali su bili šutevi u blok ili pored gola. Nisu ni domaći imali previše prilika, Latypov ne koristi dobru asistenciju Rađena kod igrača više (Lopez mu brani), potom Rađen pogađa prečku, a dvadesetak sekundi prije isteka prve četvrtine gosti najzad organiziraju dobar napad kod brojčane prednosti, lopta sa desnog krila na ljevo sa koga Granados poravnava na 1:1. Ovo je ispostavilo bio recept koji će napadačima Barcelonete omogućiti postizanje još nekoliko golova, a protiv koga su domaći bili nemoćni.

Druga četvrtina počinje novim vodstvom domaćih iz lijepe akcije kada Subotić uplivava na 2 metra povlačeći obranu i ostavljajući Kholodu prostora za neometan šut. Ispostavilo se da će nakon ovoga, Dinamo svoj slijedeći gol dati tek potkraj treće četvrtine. Barceloneta sada brzo poravnava, ponovo sa igračem više, strelac Mallarach, dok Dinamo takve svoje prilike ne koristi i dalje, čak 3 puta u drugoj četvrtini (Lisunov, Subotić, Pijetlović). Gosti su, na drugoj strani, u ovom segmentu igre nepogrešivi, te Munarriz koji je uplivavanjem na drugoga centra izborio izbačaj, istoga i realizira sa stative za vodstvo Barcelonete na poluvremenu 2:3.

Prve tri minute nastavka donose razriješenje pitanja pobjednika utakmice. Prvo Larumbe sa desne strane nalazi Munarriza na ljevoj za njegov drugi gol i 2:4, pa potom Vrlić veže svoja 2 gola, jedan šraubom pored Koptseva a drugi pored Rađena za 2:6. Ruski tim u ovim trenutcima djeluje potpuno razbijeno, nekoliko puta greše u dodavanjima, te šutevi Nagaeva, Bychkova i Lazarova koje Lopez lako brani. Barceloneta i dalje neumoljiva sa igračem više i ponovo lopta sa jednog na drugo krilo koju Granados zabija u gol za 2:7. Najzad, iz petoga pokušaja sa igračem više domaći postižu gol poslije skoro 15 minuta igre i smanjuju na 3:7.

Poslednja četvrtina nije donijela iznenađenje, teško bi ga ovakav Dinamo ostvario i protivu neiskusnijeg tima od Barcelonete koja je opet imala „luksuz“ neraliziranja igrača više (sada oni tri puta, Mallarach, Tahull, Vrlić) ali je iz drugoga puta prošla kontra koju je Lopez bacio za Perronea a ovaj na tri i pol minute do kraja ponovo gostima donio +5 (3:8). Dinamo je i dalje nastavio sa serijom promašaja (Kholod, Subotić, Rađen, Nagaev) da bi na kraju nešto morali i zabiti, Nagaev 2 puta (jednom igrač više) kada je sve uvelike bilo kasno. Na samome kraju, kada je više bilo očekivat da drže loptu do isteka vremena, možda više kao egzibicija, Perrone prebacuje sa desne na ljevu stranu odakle Munarriz zabija za konačnih 5:9.

 

Vjerojatno lakše nego su očekivali, gosti su došli do važne pobjede i možda presudnih bodova koji ih vode na F8, pruživši igru koja im može dati optimizam pred naredne protivnike. Imali su čitav niz dobrih pojedinaca, osim strelaca, to su svakako bili i Lopez, Famera, Larumbe i Bustos. Dinamo na drugoj strani, sada može samo čekati neki kiks konkurenata, pod uslovom da odigraju svoje utakmice na nivou prikazanog pre ovoga meča.