Ekskluzivno iz Los Angelesa

Od četvrtka do nedjelje, u Los Angelesu se održava završnica nacionalnog sveučilišnog prvenstva u vaterpolu za muškarce. Da bi stekli pravo sudjelovanja na završnici, šest momčadi bili su pobjednici svojih konferencijskih skupina, te dvije momčadi su ušle kao “at large bid” i to redom:

CWPA North East Water Polo Conference /NORTHEAST                – Harvard (23 pobjede-7 izgubljenih)

CWPA Mid Atlantic Water Polo Conference /MID – ATLANTIC        – George Washington University (17-11)

Golden Coast Conference /GCC                                                   – UOP, University Of Pacific (19-5)

Mountain Pacific Sports Federation /MPSF                                   – USC, University of Southern California (23-5)

At Large bid                                     – UCLA (19-4)

At Large bid                                     – CAL Berkeley (20-3)

Southern California Intercollegiate Athletic Conference/SCIAC       – Pomona Pitzer University (24-10)

Western Water Polo Association/ WWPA                                      – University of California Davis (22-6)

Momčadi koje su ušle kao “at large bid” prema plasmanu su direktno ušle u polufinale te čekaju protivnike iz doigravanja.

U utakmicama doigravanja, UOP je pobijedio Pomonu Pitzer rezultatom 16:2, a Harvard je u produžetku pobijedio George Washington University rezultatum 15:13 te su time stekli pravo nastupa na završnici nacionalnog prvenstva.

U sinoćnjim utakmicama četvrtfinala, UOP je u uzbudljivoj zavšnici pobijedio UC Davis rezultatom 13:12. UC Davis, momčad Daniela Leysona, nekadašnjeg pomoćnika Ratka Rudića na klupi Američke reprezentacije inače je iznenađenje ove sezone. Od početka je igrala odlično, međutim pali su u trećoj četvrtini, da bi se vratili u završnici s 4 uzastopna gola i čak su imali zadnji napad za izjednačenje, ali polufinale je ostalo samo san.

USC je u laganoj utakmici prošao u polufinale pobijedivši Harvard rezultatom 16:4.

Ova završnica je nama zanimljiva jer je naša vaterpolo regija (Hrvatska, Crna Gora, Srbija) značajno zastupljena, i igrački i trenerski. Počevši od trenera, tu su Crnogorac Jovan Vavic (USC), Hrvati Marko Pintarić i Goran Grgurić (USC) te Srbin Miloš Skaljac (USC), a od igrača Mladostaš Marin Dašić (USC), Jugaš s američkom putovnicom Luka Karaman (USC), Crnogorci Lazar Pasuljević (USC), Nicolas Saveljić (UCLA), zvezdaš Mihajlo Miličević (USC), također je tu Srbin s američkom putovnicom Aleksandar Ruzic, sin nekadašnjeg jugoslavenskog reprezentativca Vukana Ružića, te brojna poznata imena koja čine americki olimpijci I reprezentativci te igrači iz susjednih zemalja (Italija, Grčka), ali o tome u slijedećem nastavku.

U subotu su na rasporedu polufinala:

UCLA – UOP u 15:00 po lokalnom vremenu (-9)

USC – CAL Berkeley u 17:15 po lokalnom vremenu (-9)

Završnica se igra na bazenu University of Southern California u Los Angelesu.