FTC preplivao Dynamo

FTC Budapest – Dynamo Moscow             13:6 (2:2, 5:2, 4:0, 2:2)

Suci: Colombo (Italija) i Gomez (Španjolska)

Igrač više: FTC (6/13) – Dynamo (3/12)

Peterci: – FTC (0/0) – Dynamo (0/0)

 

Jedan od najzanimljivijih duela prvog kola odigran je u Budimpešti. Mađarski prvaki FTC je nova ekipa u Ligi prvaka, a protivnik im je prošlogodišnje ugodno iznenađenje, Moskovski Dynamo. Gosti su zadržali gotovo pa jednak sastav kao i lani. Dynamo je lani bio blizu prolaska na F8, ali je na kraju ostao iza Brescie koja je iskoristila dobar ždrijeb i da dobije na poklon tri boda od Barcelonete koja je ciljala treće mjesto i pustila tu ključnu utakmicu. Pored toga, analizom suđenja Brescia je bila ekipa koja je imala daleko najpovoljnije suđenje od svih ekipa. Ako isključimo uvjerljiv poraz lani od Olympiakosa, sve ostale gostujuće utakmice je Dynamo igrao jako dobro pa se očekivalo da bi i na ovoj utakmici mogli biti opasan protivnik. No, to ipak nije bilo tako.

 

Odmah na početku prve četvrtine malo iznenađenje za mene, u plivanju Sedlmayer je uvjerljivo bio brži od Kholoda koji je lani bio izvrstan u tom segmentu. Sva četiri plivanja za loptu su osvojili domaćini. Nakon minute igre vidjeli smo prvo isključenje, nakon što je Lisunovu dosuđen kontrafaul, bek je imao dva metra prednosti u plivanju, ali se odlučo ostati u klinču sa Lisunovom. U tom ometanju da se Lisunov vrati natrag, čak je Lisunov zaradio i isključenje. Šteta što suci usmjeravaju vaterpolo u takav dio igre i nagrađuju takve poteze koji teže destrukciji. Niti gledatelji ne vole gledat te duele koji ne utječu na igru u kojima se ništa ne vidi, a ni ne razumiju odluke. Suci bi trebali manje utjecat na rezultat utakmice te sudit ono što vide, a ne ono što im u tom trenutku na utakmici odgovara. U klinčevima beka i sidruna u velikoj većini slučajeva je više nastradala ekipa koja izgubi sidruna, a ne ona koja izgubi beka. Sjećamo se svi kako je lani Pro Recco dobio prednost od sudaca u polufinalu kad je neopravdano isključen Lončar.

Šut Varge s lijevog vanjskog obranio je Ivanov. Dobru šansu za vodstvo gostiju propustio je Shelepev, nakon dobro odrađene kontre, no obranio je danas sjajni Gardonyi. Domaćini su brzo dobili novog igrača više, faul na 2 metra bez lopte, ali je Mitrović promašio okvir gola nakon prebačaja s krila na krilo. Gosti su kaznili početne promašaje domaćina i poveli 1:0 preko Pijetlovića koji je ostao sam na 4 metra od gola, pogriješio je Jakšić u plivanju i ostavio samog igrača. Ubrzo je slijedio novi izbačaj bez lopte na dva metra i izjednačenje preko Youngera koji je zabio na prvu stativu s desnog krila nakon još jednog dodavanja s krila na krilo. Lazarev je slabo držao blok. Dynamo je iskoristio svog prvog igrača više kojeg su zaradili dodavanjem na dva metra. Nakon odlične asistencije Nagaeva, zabio je sa stative Koptsev. Ubrzo je domaćin  dobio novog igrača više, ovaj put u plivanju, ali su brzo potrošili napad krivim dodavanjem. Sljedeći napad domaćina i opet novi igrač više, ovaj put na vajnskoj poziciji. No, ni ovaj nije iskorišten, šut Kallaya s desne strane je blokiran. Dynamo je svog drugog igrača više ponovo zaradio na dva metra, ali je napad neiskorišten jer je Lazarevu ispala lopta. U kontri koja je slijedila Varga je pobjegao Bychkovu i zabio na atraktivan način za 2:2. Do kraja četvrtine Dynamo je imao priliku s igračem više i to čak iz dva napada, ali su obje prilike propuštene na isti način, neuspješnim dodavanjem na stativu.

 

Početak druge četvrtine obilježila je sporna sudačka odluka. Lisunov se izborio za poziciju, dobio loptu na dva metra, već je bio skoro pa okrenut prema golu. Bek domaćih ga je zaustavio nepropisno i dosta kasno digao ruke. Suci neshvatljivo nisu sudili dosta očito isključenje, a u kontri je za 3:2 zabio Varga šutem u bliži kut. Iz nove kontre zabio je Younger za 4:2 nakon što Bychkov nije najbolje procijenio u plivanju koga treba pazit. Dynamo je dobio priliku smanjiti s novim igračem više zarađenim na dva metra, no suđeno im je dva metra. Dojam je bio da je igrač koji je dodavao bio u liniji s igračem na stativi koji je primio loptu, ali suci to tako nisu vidjeli. S druge strane na 5:2 je zabio Jakšić, izrazito atraktivnim šutem izvana. Cimao je na kružni način kao Milat nekada i golman uopće nije prepoznao da će bit lopta puštena u šut i nije stigao ni podići ruke. Idućeg zarađenog igrača više u plivanju je domaćin realizirao opet preko Varge za 6:2. Dynamo je smanjio na 6:3 preko igrača više, opet zarađenog na dva metra. Zabio je Nagaev iz mrtvog kuta jer je golman zaspao i nije ni očekivao šut iz te pozicije. Gosti su ubrzo smanjili na 6:4 iz kontre preko Bychkova nakon još jedne asistencije Nagaeva. Prije tog gola vidjeli smo još jedan sporni moment, Mitroviću je poništen gol zbog dodavanja u dva metra. Mitrović je bio vidno iznenađen odlukom sudaca, a na snimci izgleda da nije bio ni blizu unutar dva metra. Zadnji napad u prvom poluvremenu, FTC je dobio jedno dosta sumnjivo isključenje koje je realizirao Jansik. Younger je zaradio faul na pet metara i brzo naskočio na svog čuvara koji se nije stigao odmaknut i sudac ga je isključio. Younger je pri tome i zabio iz tog šuta, ali je gol poništen radi dosuđenog isključenja.

 

U trećoj četvrtini vidjeli smo rješenje utakmice i samo domaćina u bazenu. Domaćin nije iskoristio dva povezana isključenja gostiju, oba puta je neuspješan bio Varga. Krasan gol je zabio Mezei za 8:4 nakon što se izvukao beku na 4 metra i zabio iz šuta. Dynamo je propustio svog igrača više neuspješnim dodavanjem na stativu. Još jednog igrača više gosti su propustili na isti način, obranjen šut nakon dodavanja na stativu. FTC je novog igrača više realizirao preko Vamosa, gdje je Pijetlović zaboravio na blok. Opet je isključenje zarađeno u plivanju.  Na 10:4 povisio je Nikić, slično kao Mezei prije toga, izvukao se na 4 metra i zabio šutem kao sidrun. Nakon toga su se gosti potpuno raspali. Idući gol smo vidjeli dodavanje s krila na vanjsku poziciju gdje je golman očekivao šut s krila i nije se stigao vratiti, tako je Vamos zabio na prazan gol.

 

Zadnja četvrtina je odigrana u puno manjem tempu i završila je 2:2. Konačno je sa stative Dynamo realizirao jednog igrača više preko Pijetlovića. Zatim je Varga imao atraktivno dodavanje koje je prevarilo golmana i Vamos je opet zabio na prazan gol. Do kraja su još zabili Mitrović iz kontre i Kholod šutem izvana nakon faula.

 

Kod domaćina izdvojili bi odlično odigranu utakmicu svih bekova, koji su se odlično nosili sa sidrunima gostiju. Izdvojio bi ipak Youngera kao najboljeg igrača utakmica. Također je sjajan bio i golman Gardonyi. Visokom pobjedom FTC je najavio svoje visoke ambicije u ovom natjecanju.

Gosti su potpuno zakazali, do poluvremena je to još bilo tu negdje, ali nakon toga nisu mogli parirati domaćinu. Očito još nisu dostigli prošlogodišnju formu, osim Nagaeva teško je izdvojiti nekog igrača koji je zadovoljio. Posebno je nejasno zašto su se jako malo odlučivali na udarce izvana, a imaju dobre šutere, te uporno forsiranje dodavanja na stative kod igrača više.