Baklava

    Ta stara slastica navodno potječe iz Armenije, do naših krajeva je došla preko Bizanta i  Osmanskog carstva. Vjerovatno  su i stari Dubrovčani znali kako se pravi dobra baklava jer su bili u izravnoj vezi sa tom kulturom i gastronomijom.
    Baklavu i slične kolače istočnih kultura koji se prave od velike količine cukara, oraha, masla, suhih kora, sezama, i sl. probao sam u Sarajevu i svi su sjajni,  ima ih jako puno i svaki je poseban na svoj način, ipak baklava je kraljica.
    Baklava se pravi na stotine načina od Turske, Grčke, Bosne i cijelog svijeta, a ja ću vam sad napisati jedan recept koji ide sa jogurtom.

  Zašto sa jogurtom ? Baklave koje sam jeo u Bosni su izvanredne ali za moj ukus su malo preslatke i  «teške» za nas koji nismo naviknuli na takvu kuhinju, ova baklava daje više svježine i meni se više sviđa.

 


 

Baklava sa jogurtom :

½ kg  kora za baklavu ili štrudel
45 dkg oraha
4 jaja
2 jogurta ( 4 dcl )
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1,5 dcl ulja
1 kg cukara ( šećera )
1 limun

    Sameljemo 35 dkg oraha, a 10 dkg isjeckamo nožem da ostanu malo veći komadići, u drugu posudu zamutimo smjesu u koju ide: dva jogurta, četiri jaja, cukar (20 dkg), ulja (1,5 dcl), prašak za pecivo i vanil šećer.
    Rostijeru (veću) po dnu malo namažemo uljem i vodom i složimo prvu kupovnu koru,  naravno bolje su domaće ali za njih napraviti je malo teži postupak kojega nisam savladao.
    Koru lagano namažemo sa smjesom i pospemo sa usitnjenim orasima tek toliko da pokriju malo dno, onda slažemo slijedeću koru te ponavljamo postupak i to sve tako dok ne potrošimo sve kore. Zadnji sloj ne posipamo sa orasima nego samo namažemo smjesom, kad smo baklavu složili vrh malo namažemo sa uljem i vodom te je isiječemo od jednog kantuna prema drugome i obrnuto na male rombove.
    Baklavu pečemo na 175 stupnjeva 50 minuta, za to vrijeme u 1 lit. vode skuhamo (5-10 min.) 80 dkg cukara i 5-6 feta limuna (½ cm debljine).
    Kad je baklava pečena vruću je zalijemo sa kuhanim šerbetom, izgledat će da ima previše tekućine ali kad se ohladi baklava upije cijeli šerbet.

    Servira se ohlađena na sobnoj temperaturi, najbolje uz kavu.

 Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

 

 

5 komentara na “Baklava”

  1. Mmmmmmmmmm….Mljac! (iako nisam probala tako napravljene s jogurtom, ali vjerujem na riječ)