Dubrovačka rozata

 

 

Rozata ili kako je još u Dalmaciji zovu rožata je stara tradicionalna dubrovačka slastica koja se pravi jednostavno, ali jednostavno je najbolje.
U jednu posudu izbatimo šest cijelih jaja (najbolje bi bilo domaćih) sa šest velikih ožica cukara, dodamo ½ litre mlijeka i još malo izbatimo mikserom.
U teči u kojoj ćemo kuhati rozatu napravimo krokanat (karamel) od šest ožica cukara.

Kad se krokanat ohladi i stisne u teču ulijemo smjesu od jaja, cukara i mlijeka, te tu teču stavimo na drugu veliku teču sa vrelom vodom da dodiriva vodu u njoj, tako da dobijemo kao “banja mariju”. Rozatu tako kuhamo na laganoj vatri otprilike dva i po sata dok ne postane trvda kao sir. Rozata se stiska

polako od kraja prema sredini.
Kad se ohladi prevrnemo je na veliki pjat.
Rozata koju jedemo po hotelima i restoranima je obično pečena u pećnici, takav postupak je dosta kraći, ali tako spremljena ima dosta mjehurića zraka. Prava rozata je kompaktna.
Netko u rozatu stavlja koricu limuna, rum i neke arome ali to samo pokvari okus prave domaće rozate. Serviramo je hladnu uz neki domaći liker ili prošek.

Do sljedećeg recepta,

Nikola

4 komentara na “Dubrovačka rozata”

  1. predugo mi je 2 i po sata pravit kolač. za sada sam dosego razinu tiramisua. on se izbati za 15tak minuta i prilično je ukusan.

  2. na redu je slijedeće sedmice moj prvijenac: suhe smokva, a iza ovisi o Nikolinoj inspiraciji, ja osobno navijam za punjene paprike:
    poviše teće leti muha,
    gleda što se u teći kuha,
    punjene paprike, punjene paprike,
    punjene paprike, punjene paprike …