Grah s kobasicama

Naslušao sam se priča o pravom i neponovljivom vojničkom grahu koji su jeli naši očevi kad su služili vojsku od Vardara pa sve do Triglava.

Taj grah je po pričama najbolji i teško se može takav skuhati doma u kućnoj radinosti ali ja sam surfajući po netu naletio na neke zanimljive recepte.
Našao sam jednu jako zanimljivu JNA kuharicu iz 1983. godine u kojoj ima 540 jela koja su se spravljala u vojsci, od čaja pa sve do graha, sve napisano po normativima i raščlanjeno na kemijski sastava svakog jela.

Kako sam probao svakakvog graha od izvrsnog pa do ne baš tako dobrog, odlučio sam napisati jedan recept po meni izvanrednog koji ćete moći poslužiti svakome i vjerujte da će vam ljudi reći da nisu nikad jeli takav grah, osim možda nostalgičara iz ranije spomenutih vremena.
Iako se originalni vojni grah pravio sa sirovom govedinom ja sam ga ipak pravio sa suhom svinjetinom.
Nepisano je pravilo da je grah bolji kad se kuha u većim količinama ali ja mislim da to nema veze nego da je uvijek stvar u kuharu.
Služeći se vojnom recepturom napisao sam svoje viđenje graha.

 

Sastojci za grah :

grah šareni – 80 dkg

luk – 20- 25 dkg

mrkva – 15-20 dkg

korijen seleni-celer (kao dvije mrkve),  petrusin

sol, papar, crvena paprika slatka i ljuta, vegeta

lovorika suha – tri-četiri lista

kobasice – dvije

svinjska suha rebarca, panceta

kožice pršuta i komad kosti pršuta (ako imate daje odličan ukus grahu)

koncentrat pomadora-konserva

maslinovo ulje, svinjska mast

lardo

Prije svega moramo kupiti kvalitetan šareni grah koji ćemo preko noći pokišati u teči sa hladnom vodom da nabubri tako da se bolje skuha. Moramo uliti malo više vode jer grah zna popiti svu vodu u teči.

Pokišani grah prokuhamo 5-10 min. i tu vodu prolijemo, grah vratimo u teču i ulijemo
vruče vode četiri prsta poviše graha.
Polovinu luka i mrkve isjeckamo na kockice i dodamo u grah, dodamo korijen seleni na kockice, list lovorike, oprano suho meso, malo kockica larda, kobasice na kolute, malo maslinovog ulja i ožicu svinjske masti te kuhamo sve poklopljeno na srednjoj vatri jedno 50-ak minuta.
Zatim ostatak luka i mrkve zažutimo u prosulji-(tavi) na ulju kod dobije luk zlatnu boju i dodamo u teču sa grahom, također dodamo u grah veliku ožicu slatke crvene paprike, malo ljute, ožicu konserve, vegete, malo papra i soli. Treba probati kako je jelo slano jer zna meso biti preslano pa treba pripaziti, dodati i vode ako fali.
Grah poklopimo i nastavljamo kuhati još otprilike 1 sat ili dok grah ne omekša, sve ovisi o vrsti i starosti graha koliko će se kuhati.
Kad je grah skuhan pravimo zapršku tako da u prosulji na ulju zažutimo 3-4 pice sitno isjeckanog česna, kad česan zamiriše dodamo 1-2 velike ožice brašna i malo slatke crvene paprike. Sve skupa miješamo na jakoj vatri oko minut, zaprška mora biti tekuća i bez grudica od brašna.
Zapršku lagano ulijevamo u grah dok  sve skupa miješamo i ostavljamo grah da kuha još 10-ak minuta. Pred kraj u grah dodamo i malo isjeckanog petrusina.
Grah ostavimo da malo stane pa ga možemo poslužiti graholjupcima.

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

 

Čorbasti pasulj

 

Vojnički pasulj

 

5 komentara na “Grah s kobasicama”

  1. vojnički…samo sam dodao još 2 žlice uprženog ljutog ajvara. vrhunski!:)