ROŠTILJ

 

 Meso sa roštilja u luku i pivi 

Roštilj ili što ti ga Ameri kažu barbie-q se često spravlja i u ovim našim krajevima.
Najvažnija komponenta svakog roštilja je svakako meso, obično se uzmu čevapćići, roštilj kobasice, svinski vrat, kostolete, i nekad piletine, ali tko što voli.
Nešto svi hvale bosanske čevape, imao sam ih dosta puta priliku jesti, dobri su nema govora, ali nije to tako nešto posebno.
U Bosni čevapi nemaju svinjetine, a u nas je ima i to daje poseban okus.
Piletina se mora prije roštilja posebno pripremit.
Na nju se stavi vegeta, papar, malo soli, malo ružmarina, maslinovog ulja, malo crvene paprike, ja preferiram ljute, i sve se to dobro utrlja u piletinu i ostavi da tako leži par sati. Tako pripremljena je spremna za pečenje.

 

 


Čevapi i kobasice se kupe gotove, u vašeg omiljenog i pouzdanog mesara. Bolje bi bilo pravit sve sam ali to je malo komplicirano.
Normalno treba naložiti vatru, pripremit gradele i bacit se na pečenje mesa.

 

 

Kad je meso pri kraju u rostjeru (posudu) se stavi par glavica isjeckanog luka, malo vegete, crvene paprike u prahu, papra, malo maslinovog ulja, ružmarina i najvažnije otprilike čaša pive, zavisi sve o količini mesa.

Tako pripremljen luk se stavi na gradele da piva provri i da luk uvene, neka vri koji minut. Kad se sve skupa malo štufa, dodamo meso po tome te sve poklopimo i ostavimo koji minut.
Tako dobijemo odličan šug koji se kasnije servira sa mesom i čevapima.
 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

4 komentara na “ROŠTILJ”

  1. ne bi se baš slozio da bosanski čevapi nisu baš nešto. moram primjetit da je goli kuhar uvelike utjeco na našeg niđa (ili obratno), koliko samo začina.

  2. apeliram da se ne povezuje ime Hajduka s ciganima iz hercegovacke demokratske zajednice, ipak je dinamo sa svojim potpisima podupirao te klosare

  3. molim posjetitelje da ovdje pisu komentari na recepte, pokude i pohvale te eventualne sugestije na tu temu, politiku ostavite za forum, ima tamo posebna rubrika za politicke prepirke

  4. “Nešto svi hvale bosanske čevape, imao sam ih dosta puta priliku jesti, dobri su nema govora, ali nije to tako nešto posebno.”
    So True!!!

    Jos jedan izvrstan gastro savjet!