Zubatac – Car od riba

Nije uzalud uzrečica da je zubatac car u našem moru.
To je po meni najkvalitetnija i najbolja riba u Jadranu, čast ostalim ribama jer svaka je riba odlična i svaka ima svoje čari i aromu.

Ljudi koji reču da vole samo zubaca, ovratu, sampera, smuduta i sl. kvalitetne ribe, oni ne vole ribu i ne znaju što je riba.
Oni samo žele ispast važni u društvu i kao neki gurmani.
Svaka je riba odlična kad je freška, nema loše ribe.
Nema ljepše od priganog šparma, pjerke, ili freške smokve u prosuji.
Bacit gruja i murinu na gradele pa polit česnom, petrusinom i maslinovim uljem, divota.
Napravit poparu od tabinje, ima toga koliko hoćete, ali o tome ćemo još pisati.


Vratimo se zubacu.

 

 

Lov Zubaca

Zubaca je dosta teško ulovit, iako je to proždrljiva riba, pravi grabežljivac.
Bio je uvijek trofej među ribarima i predmet ribarskih priča i pripovijedanja. Ima jako oštre zube s kojima doslovo rastrga hobotnicu i ostali plijen.

Zubatac se lovi na više načina. Moj otac i ja smo ih najviše uhvatili na tunju stajaćicu; ješka krak od hobotnice, dubina 40-20 metara.

Zubatac se uspješno lovi i na pendulu, ješka ovisi, ali najbolje je živa iglica ili oliganj, dosta su uspješne i crveno-bijele rapale.


Najbolje vrijeme za lov je od početka kolovoza do kraja listopada.
Stariji kažu da zubatac najbolje grize kad dozrijeva grožđe i kad je berba u vinogradima.
On voli stjenovite obale, ali nekad se uvuče u uvale i lagano se odmara u vogi, tako da ga neki podvodni ribolovci znaju uhvatiti i u jako plitkom moru.

 

Priprema zubaca

Zubaca je najbolje pripremit bez prevelikog filozofiranja i bez prevelikih začina, jer on sam posebi ima jako ukusno i kvalitetno meso.
Možda je najbolje od glave i komada mesa iza glave napravit lešadu i dobru juhu, a ostalo isfetat pa bacit na gradele, sa maslinovim uljem i malo česna i petrusina, nema bolje.
Može se napraviti i carpaccio od fileta zubaca; pokišaju se u sok od limuna dok ne pobijele i začine sa uljem, soli, paprom i kaparama.

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

4 komentara na “Zubatac – Car od riba”

  1. Uvijek rado citam Nikoline recepte i drago mi je da ste mu posvetili naslovnicu!
    Samo tako nastavite!

  2. još da nas nidžo počasti sa kojim zubacem…enivej, trebalo bi se moć kliknut na naslov teksta da se otvori/ vidi cijeli tekst, a ne samo dole na ‘opširnije’