Gone with the kisses…

Rijeka, 9 IV. 2011.
Polufinalna utakmica Play off prvenstva Hrvatske

Primorje Erste Banka – Mladost 15:16
Rezultat po četvrtinama: (3:4; 1:2; 4:5; 3:0)
Produžetci (0:0; 1:1)
Peterci (3:3 u seriji po pet; zatim 0:1)
Primorje: Car, Glavan 1, Paškvalin, Krapić 2, Denes Varga 1, Franković 1, Tiškivski 1, Jelača 1, Daniel Varga, Barać 3, Beltrame, Garcia 2, Brala, Krizman.
Mladost: Pisk, Vukičević 1, Perić, Letica 1, Petković 2, Pavičić, Udovičić 3, Brlečić, Karač 2, Bukić, Hinić, Buljubašić 2, Pavić, Lončar  1.

Obrane golmana: Car 7, Pavić 17
Igrač više: Pri 7/13+1/2=8/15, Mla 4/9+0/3= 4/12
Peterci: Primorje -, Mladost 0/1
Suci: Periš (Split) i Curić (Dubrovnik)

   Otkad višepotpisani mk redovito prati utakmice Primorja (a to je zadnjih 7-8 godina), nije bilo napetije, zanimljivije i luđe utakmice. Ovo je sinoć je bila prava drama, pravi sportski spektakl radi kojeg se kupuje ulaznica više, i to se plaća masnim parama.  Ne znam kako bi i puno bolji izvjestitelji od mene (Bauer, b/a i slični) opisali ovu utakmicu… Uglavnom, ludo i nezaboravno.
   Bilo je mnoštvo lijepih poteza, ginulo se za svaku loptu, igralo se srčano i u ludo brzom tempu. Mladost je nastupila bez Muslima, ali su gosti, predvođeni Pavićem, Udovičićem i u izvođenju peteraca hladnokrvnim Hinićem, uspjeli izboriti pobjedu na kraju. Bitno je napomenuti da je Udovičić dirigirao igrom Mladosti, i kada je dobio treći izbačaj u zadnjem napadu regularnog djela svi su pomislili da se Mladost bez njega i Muslima u zadnijih 6 minuta neće moći obraniti. Ipak, Mladostaši su uspjeli u tome i izborili peterce u kojima su bili hladnije i smirenije glave te izborili pobjedu. Cijela je ekipa Mladosti jednostavno danas bila raspoložena. Kod domaćina se istaknuo Barač sa 3 gola, te braća Varga i Garcia. Car se razbranio na kraju, ali bilo je kasno.

   Gosti su već od početka pokazali da misle ozbiljno. Vodili su 0:1 (Buljubašić sa 3 metra, sa Jelačom na leđima) i 1:2 (nakon izjednačenja Tiškivskog za 1:2 zabija Udovičić sa krila), a onda je Primorje prešlo u vodstvo dvama uzastopnim pogotcima (Franković i Glavan). Od tih 3:2 za Primorje pa sve do 12:11 u produžecima Mladost je igrala bolje i bila uglavnom u prednosti (dva puta čak sa po 4 gola). Do kraja 1. četvrtine za goste zabijaju Letica, te 3 sekunde prije isteka prvog perioda i Petković (iz faula sa 5 metara, sa lijevog vanjskog u bliže rašlje) te se na mali odmor odlazi sa 3:4
   Primorjaši uspjevaju u 2. četvrtini izjednačiti (za 4:4 zabija Denes Varga, istekom napada sa lijevog vanjskog, 7-8 metara od gola u sami bliži kut, od stative u gol). Mišljenja sam da je Pavić mogao ovo skinuti, bit će da je malo nonšalantno pristupio ovom šutu. U idućem napadu gostiju Beltrame skrivljuje peterac na Lončaru (8 metara od gola) te biva isključen do kraja utakmice. Burni protesti domaćih, ali nije urodilo plodom. Loptu uzima Petković, ali trebalo je jedno pola minute da se udarac izvede (da sudac kolko-tolko razmakne primorjaše). Ustrajni u ometanju su bili Daniel Varga i Garcia. Kada je sudac konačno dozvolio šut, Car skida peterac te dovodi temperaturu na bazenu do usijanja. Ipak, domaćini ne uspjevaju na tom valu dati još koji gol, već suprotno – gosti zabijaju 2 gola u nizu. Za 4:5 efektno zabija Lončar, šraubu sa 3 metra i Krapićem i Baračem na leđima. Na 4:6 diže Udovićić, 10 sekundi do velikog odmora, sa lijevog vanjskog iz prve u bliži kut, na dodavanje Petkovića.
   U 3. četvrtini prvi zabijaju domaćini, i to za 5:6 zabija Garcia sa igračem više (isključen Buljubašić), sa krila u bliži kut. Zatim slijede 2 pogotka gostiju, Karač sa l. krila u bliži kut za 5:7 i za 5:8 Petković koji je pobjegao Paškvalinu i sam zabio u polukontri. Domaćini se vraćaju na 6:8 pogotkom Krapića, kojemu lopta ko naručena dolazi na 2 metra nakon prečke Barača. Gosti zatim opet zabijaju 2 pogotka za redom te dolaze do visokih 6:10. Za 6:9 zabija Vukičević sa lijevog krila u bliži kut, a za 6:10 zabija Udovičić. Ovaj je pogotak bio posebno lijep, a događanja nakon njega su doveli do usijanja u i na bazenu, te posebno na tribinama. Isključen je bio Franković, lopta dolazi do samog Udovičića na 3 metra koji se okreće prema golu, Car izlazi na njega i diže se iz vode, ali ga Vanja maestralno dribla i prepliva te ulazi doslovce sam sa loptom u gol. Nakon gola preko vode ‘šalje pusu’ Caru, te dolazi do koškanja između njih dvojice. Udovičić je pokušao isprovocirati isključenje Cara, a zatim se u sve umješao Hinić te su uslijedili ‘razgovori ugodni’ njega i Cara; naslonjeni čelima jedan na drugog 15ak sekundi nisu izlazili iz ljubavnog zagrljaja… Ipak stanje se smirilo te se moglo nastaviti dalje, bez ikakvih sankcija bilo kome od aktera ljubavnog trokuta.
   Idući gol zabijaju primorjaši, za 7:10 pogađa Jelača sa 2 metra, na dodavanje Frankovića. 39 sekundi do kraja 3. četvrtine na 7:11 diže Karač, koji neshvatljivo bježi Paškvalinu, uplivava na lijevom krilu i prima loptu te zabija u bliži kut. Ipak, u idućem napadu, 18 sekundi do kraja 3. četvrtine, za domaćina zabija Barač (sa lijevog vanjskog, iz prve u bliži kut) te se u zadnju četvrtinu ulazi sa 8:11
  Pred početak četvrtine Periš zove kapetane momčadi, Barača i Hinića, na razgovor. Valjda da malo ohlade krv usijanim glavama s jedne i druge strane.  Ipak, nije baš bilo nekog efekta od tog razgovora, pošto već u prvom napadu obostrano isključenje dobijaju Glavan i Hinić. Taj napad Mladosti nije iskorišten, te u idućem domaćini smanjuju na 9:11. Isključen Udovičić, Glavan sa 2 metra u desne Pavićeve rašlje. Par napada nakon toga, na 10:11 smanjuje Garcia, u napadu sa 2 igrača više. Isključeni su Letica na centru i nedugo zatim Udovičić nakon groznog udaranja Denesa Varge u lice na lijevom krilu. Bilo je stvarno napeto tih zadnjih par minuta, igralo se žestoko sa obje strane i trošilo zadnje atome snage.. Mladostaši ne koriste svoje napade u ovom periodu utkamice (čija bi realizacija definitivno odlučila utakmicu), a onda 35 sekundi do kraja slijedi zadnji napad Primorja, u kojem se ide na sve ili ništa. Roje zove time out. Nakon 15-ak sekundi Udovičić biva isključen po treći jubilarni put, te u napadu sa igračem više, 9.3 sekundi prije kraja utakmice Barač pogađa u desni Pavićev kut za 11:11 i ekstazu na tribinama. Moram pohvalit arhitekte novog bazenskog kompleksa na Kantridi, jer ako se jučer nije srušio bazen (uslijed tolikog skakanja, lupanja i galame kada je Barač pogodio), onda vjerojatno ni neće nikad…
   Sa tih 11:11 se ulazi u produžetke, u kojima smo vidjeli nekoliko lijepih napada sa obje strane, agresivnu igru i po jedan pogodak sa svake strane. Prvi produžetak je prošao bez golova, a u drugom za 12:11 zabija Krapić. Primorjaši kažnjavaju 2 neiskorištena igrača više Mladosti (Petković u blok u prvom i obrana Cara Letici u drugom napadu) – Garcia je odlično u plivanju u napad izborio isključenje Karača (1.45 do kraja utakmice), te lopta dolazi do samog Krapića koji iz okreta zabija za 12:11, 1.30 minute do kraja utakmice.
   Ipak, u slijedećem napadu Mladosti, 51 sekundi do kraja utakmice, isključen biva Jelača. Nikolić zove time out, te Mladostaši odigravaju lijepu kombinaciju Letica za Buljubašića na 2 metra te potonji lakoćom zabija za 12:12 (35 sekundi do kraja utakmice). Primorjaši su mogli do pobjede u zadnjem napadu; Denes se prekrasno oslobodio na lijevom krilu, preplivao svoga čuvara te opalio po golu sa 2 metra, ali Pavić maestralno skida. Ostalo je 15-ak sekundi za napad gostiju, Krapić je čak i dobio isključenje, ali Mladostaši ne uspjevaju na brzaka realizirati igrača više te se prilazi ruletu peteraca.

   Prvi puca Daniel Varga, koji zabija plisku u bliži kut za 13:12. Zatim puca Hinić, u desne rašlje za 13:13. Iduća dva peterca primorjaši nisu realizirali (Pavićeve obrane Tiškivskom te Denesu Vargi) dok su s druge strane sigurni Letica i Petković. Tribine već tuguju, Mladostaši na klupi skaču ko skakavci u proljeće… Ali onda, ko iz najveće drame prvo Garcia zabija, pa Karač pogađa stativu od koje se lopta odbija u Carevu glavu te se odbija van… Franković zabija sigurno za 15:15 i sada svi očekuju Carevu obranu Lončaru…. Lončar se priprema na šut, (ko ono Terry protiv Manchestera u finalu lige prvaka), diže se, puca, lopta leti prema desnom kutu Careva gola, ali Car se maestralno diže i skida udarac mladog zagrepčaneca…. Tribine se tresu od ludila, ali još nije gotovo. Pristupa se novoj seriji, ovaj puta samo po jedan udarac sa svake strane. Prvi pucaju domaćini (Daniel Varga). Diže se i puca opet u lijevu stranu ali ovaj puta Pavć ga čita i skida mu loptu iz lijevih rašlji… S druge strane, Hinić iznova uzima loptu, ponovo puca u desni kut, ali ovaj put je Car nemoćan. Bio je doduše na lopti, ali ju nije uspio izbaciti te pobjeda odlaz put Zagreba…
   Tuga na tribinama i u bazenu, ali ipak vjerujem da su svi ponosni što su mogli pristupati jednoj ovakvoj predstavi… Zaslužena pobjeda gostiju, ali daleko od doga da je serija riješena. Primorje će sigurno imati još šta za reći u Zagrebu.

5 komentara na “Gone with the kisses…”

 1. Zabunom nisam napisao igrača više u članku, pa da to ovim putem učinim:
  Primorje je imalo 7/13 u regularnom djelu te zatim 1/2 u produžetcima,
  Mladost 4/9 u regularnom te 0/3 u Produžetcima

 2. Jesi li zabunom stavio u istu ravan mene i bauera 😉 to ti je puno veći kiks.

  A kakav je to peterac za faul na 8 metara?

  Ova dva Varge su pokazatelj zašto su mađari bez stare garde tako pali i sad su lošiji i od talijana (doduše sad se vraćaju kasas i kiss pa će bit opet jači). Kad su im 2 udarna igrače takve pičkice da se useru u svim bitnijim utakmicama. Jučer, pa kontra Novljana, bilo je još tu utakmica ove sezone, redom najvažnijih. Mađari su uvijek bili poznati po tome da nemaju straha od nijednog protivnika niti da pucaju pod pritiskom

 3. Odlicana i napeta utakmica.Bilo je dosta udaranja i incidentih situacija bez sankcija. Prednjacio je kemica rPeris koji kemijao i kompenzirao da se kojim slucajem ne zamjeri Pejici.

 4. Samo mi je krivo što je zanimljivu i neizvjesnu utakmicu svojim komentarima, barem za TV gledatelje, pokvario Jura Ozmec. Oni koji su pratili na Sportskoj televiziji, znaju što govorim. Da tako može komentirati jedan dugogodišnji sportski novinar ispod je svake razine profesionalizma. Ne samo što je svako malo vidio krivog igrača, već je Oskara zaslužio za izjavu da je Vanja Udovičić miran igrač koji nikad ne bi radio probleme ili nekoga izazivao. Na Jurinu nesreću vrlo brzo je ta duša od čovjeka prvo slala poljubce Caru, a nakon toga i za nesportski potez prema jednom od Varga i udarac u lice trebao dobiti i više od isključenja. Katastrofa kako je komentirao!!!
  Jedino se slažem za mišljenje o Paškvalinu koji je i dalje u krugu reprezentativaca, a za njega su Pavlović i Premuš – Supermeni. Da ne zaboravim, nije se ni naš Curić proslavio, sudi potopljenu loptu Vargi, a bio čisti peterac u duelu s Pavićem.

 5. Ozmecov komentar na ovoj utakmici “Ovaj kompleks bazena je namijenjen vodenim sportovima”