Žene su s Venere, vaterpolo s Marsa

Svijet oko nas ponekad izgleda poput beskrajnog nastavka situacija, odluka i problema koji se događaju iz razloga odavno zaboravljenih i značenja odavno izgubljenih. Čini se da nam je put već utaban od strane onih koji su ga prije nas prošli i na nama je da hodamo istim putem za one koji će doći nakon nas. Nemogućnost prosječnog i oblikovanog života nas ne plaši, već nedostatak mogućnosti da išta promijenimo u vezi s time. Imati snove znači ignorirati sve što društvo misli, osjeća i dopušta da bude moguće. Snovi dolaze iz tog privatnog mjesta gdje smo mi heroji. Dolaze iz istog mjesta odakle dolaze sve naše molitve. Dolaze iz mjesta gdje naša priča ima sretan kraj, ili barem mogućnost takvog. Sportovi su dogovorena platforma na kojoj se dopušta postojanje snova, a imati ih znači imati nadu i vjerovanje u rijetke prilike koje utječu na naše živote i mijenjaju ih. Svi postojimo i pritom pokušavamo pridati racionalna značenja i objašnjenja svim kušnjama i izazovima koje nam život priređuje. Sportovi nam omogućuju uvid u svijet koji postaje pošten zahvaljujući prihvaćanju da nitko nije iznad pravila sporta. Sportovi nas čine jednakima.

Da sam prodavač vaterpola, koji mora prodati vaterpolo što većem broju ljudi, kako bih to radio?

Što ako vam kažem da svoju djecu možete upisati u energetski najiscrpljujući sport koji postoji, u najsigurnijem i najzaštićenijem mogućem okruženju. Je li to nešto što bi vas možda moglo zanimati? 😀 “

Želim početi s roditeljima namjerno, jer bez njih sve ovo ne bi bilo moguće. Klubu su potrebni roditelji na tribinama koji navijaju, jednako kao i djeca u vodi koja igraju. Djeca stvaraju razlog za postojanje zajednice, ali roditelji daju zajednici dubinu i na velik način pomažu održavati zajednicu. Oni su oni koji su spremni ići korak dalje, ne samo za svoje dijete, već za zajednicu i sam klub. Pronađite način da svojim roditeljima pomognete na bilo koji mogući način. Treba selo da odgoji dijete, i treba cijeli klub da odgoji prvaka. Dodavanje djevojčica u ekipu ili dodavanje ekipe djevojčica u klub stvara mnogo mogućnosti za klub i sve obitelji koje ga okružuju. Sami učinci mogućnosti da jedna obitelj može svojeg sina i svoju kćerku upisati u isti sport čini sport sam po sebi puno praktičnijim za sve uključene. Imajući više djece znači imati više trenera, ako klub to može priuštiti, ili više djece za jednog trenera. Što više opreme jedan trener, ili jedan klub, mora naručiti na početku svake sezone, to bolje. Glavna stvar je da se tržište našeg sporta širi. Više kompanija oko vaterpola znači više konkurencije, što je uvijek dobro za poboljšanje naše opreme i našeg sporta.

Zadnjih 20-30 godine je mnogo sportova i kompanija oko njih počelo podizati svijest o ženskoj strani svojih poštovanih sportova. Od Sidney Olimpijskih igara 2000. godine ženski vaterpolo ima mogućnost osvajanja olimpijske medalje. Od tada se broj zemalja sudionica povećao sa 6 u Sidneyju na 10 zemalja koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Ženski sportovi općenito nemaju tako dugu i kontinuiranu tradiciju kao muški sportovi. S promjenom vremena promijenila se uloga žene u društvu i sportovi poput vaterpola jasno od toga imaju koristi, ali samo ako su potpuno spremni prihvatiti tu činjenicu. Prije nego što je ženski vaterpolo počeo sudjelovati na Olimpijskim igrama, nije bilo puno zemalja koje su ulagale u ženski vaterpolo. U tim okolnostima zemlje koje su imale bolje organizirane sportske sustave mogle su ne samo osvojiti medalje, već i postaviti standard i buduća očekivanja. Ženski sport je najbolji pokazatelj koliko jedna zemlja ulaže u određeni sport.

Neki ulažu samo u one sportove s mogućnošću osvajanja olimpijske medalje, dok neki ulažu u sam sport, a onda bi sam sport trebao biti sposoban proizvesti olimpijske prvake. To je, ako uzmemo u obzir da su Olimpijske igre vrhunac određenog sporta. Pa što je stvarna važnost žena za vaterpolo? Kad bolje pogledate, čini se da su, barem poslovno gledano, oni sportovi koji nemaju Olimpijske igre kao svoj vrhunac općenito puno bolje postavljeni od onih koji moraju sudjelovati i prilagoditi se olimpijskom kalendaru. Možda je ideologija Olimpijade nešto što je jedna od besmrtnih istina koja je s vremenom izgubila na svojoj važnosti. Žene će sve to promijeniti. Postat će glavni kreatori sadržaja naše sportske budućnosti. Bez obzira pobjeđuju li ili gube, žene u vaterpolu će vrlo brzo početi stvarati priče s kojima ćemo se svi moći povezati. Njihova iskustva će ponovno redefinirati naše snove i odrediti naše ciljeve, i nemamo što drugo činiti osim uživati. Promjena je divna stvar ako se ne borite protiv nje. Zato je i prihvatite.

Odgovori