Hrvatska je juniorski prvak svijeta!

    Nakon neriješenog u regularnom tijeku, pogodkom Marka Ivankovića dvije sekunde (jedini gol iz 11 pokušaja!) prije kraja drugog produžetka juniori Hrvatske su postali novi prvaci Svijeta. Mnogi su zaključili kako je ovo najizjednačenije prvenstvo da sad, i zbog izjednačenosti klasičnih europskih sastava, ali i zbog odličnih natjecatelja iz Sjeverne Amerike i Australije. Shodno tome, i u finalu nije bilo velikog nadigravanja Grka, koji su se prikazali u sjajnom izdanju. Igrali su taktikom koja je davala ploda, dosta sličnoj crnogorskoj. Kako nemaju jačih centara, a Hrvatska je gotovo stalno igrala zonsku obranu, najviše koncentracije su posvetili šutevima iz vana.

Nisu se libili pucati ni sa udaljenosti većih od 6, 7 metara, vješto izmičući blokovima. Tako su zabili čak 5 golova. Opalili su čak 35 puta. Teško je reći da im toj taktici nisu pogodavali stilovi branjenja naših vratara. Obojica brane slično: vrlo blizu linije gola, ne vole dulje stati na škarama, uzdaju se u duljinu ruku i brzi iskok, neki takve zovu letači. Obojica su napravili i po jednu skupu grešku u dodavanju te servirali Grcima kontre. Selem je svoju nekako ispravio, Jukić nije. Grcu su jednom zabili i iz igre sa centarske pozicije. Ipak, naši su bekovi bili u velikoj prednosti, dobili su samo pet izbačaja. Ukupno su Grci imali igrača više samo 7 puta; realizirali su jednom, također sa šutem sa najmanje 5 metara.
    Mi smo se dosljedno držali svoje taktike. Desna strana je stalno pokušavala proigrati centre. Lopta gotovo da nije ni išla lijevo na postavljenu obranu. Igrali smo i bez proplivavanja, ako  u to ne računamo prolaženje Benića i Macana na krilo. Desna strana je uglavnom i pucala preko zone, prilično neuspješno i frustrirajuće. Ivanković čak 1/11. Sad kad se gleda konačno, centri su dobili mislim bar 12 izbačaja, od 14 ako ne i sve. Čak četiri grčka beka su izbačena vani s tri prekršaja. Trojica već za regularnog tijeka. Iz toga smo zabili relativno slabo, pet puta, ili 36%. Gol iz igre su dali Vlahović s lijeva i već opisano, Ivanković na kraju s desna. Centri su jednom zabili iz igre – Geratović. Mislim da je možda isključenje dva više zaradio Pavlović. Geratović je prebrzo ispuštao loptu u trenucima kad bi ga bekovi puštali, nije išao na gol.
    Što se tiče tijeka utakmice, Grci su imali čak 5-1, nakon 18 minuta igre. Naravno, našim kapa do poda, jer su u toj situaciji nisu predali. Praktički u slijedeća dva napada, naša dva možda i najborbenija igrača, Vlahović (polukontra) i Marinić-Kragić  su uspjeli probiti s lijeve strane iz igre. U čas je sve izgledalo dostižno, publika je bila na nogama (oko 2000 – 2500 gledatelja!). Ipak, Grci vraćaju iz daljine na 6-3. Još se igra oko 12 minuta. Naši nisu posustajali, zbilja nisu padali ni trenutka. Do kraja treće četvrtine smanjujemo na 5-6 pogodkom Milakovića s igračem više (3-3 s desnog vanjskog ako se dobro sjećam) i s dva metra, napokon Geratović. Već u prvom napadu izjednačujemo na 6-6 (Milaković također igrač više, mislim ista pozicija), i utakmica izgleda dobivena. Dosta brzo i  vodimo (Marinić-Kragić, igrač više, sa srednjeg na 3-3). Grci su primili 4 gola u isto toliko minuta!
    Grci vraćaju, opet iz daljine. U zadnje 4 minute nema pogodka. U produžetku su prvi poveli Grci (mislim da je to opisani pogodak nakon izgubljene lopte na sredini plivališta). Atmosfera je postajala usijana. Miješaju se nevjerica i ogromna želja da se dotuče porotivnika na koljenima, sa samo jednim rezervnim igračem. Još jednom s igračem više zabija Milaković. Teško je to braniti. Visok je oko 2 metra, ima odlične škare, redovito puca s visine, preko bloka. Sinoć je bio izuzetno raspoložen, 4 od 6 je išlo u gol, svakako igrač utakmice. U zadnji produžetak se ušlo s 8-8. Pritisak je rezultirao i s greškama, par krivih dodavanja, kontrafaula. Grci čak imaju napad 29 sekundi do kraja, i time-out. Kako smo oduzeli loptu i našli su u napadu zbilja se ne sjećam. Znam da smo se uspjeli postaviti, da je Ivanković dosta mahao, i odapeo na 2 sekunde od kraja. Lopta je odsurfala preko gol linije, i još jedno neviđeno slavlje je moglo početi. U bazenu je bilo i gledatelja, pjevalo se skakalo, vejrojatno do dugo u noć…
    Za najboljeg igrača je proglašen Ivanković (briljantan u prve 4 utakmice, sinoć jedan od najgorih igrača-uz promašaje imao je i 4-5 loših dodavanja na centra), najbolji strijelac je Mađar Batory, a najbolji vratar je Grk Papadogiannis.

 

Hrvatska – Grčka 9:8 (1:3, 0:1, 5:2, 1:1, – 1:1, 1:0).
Olimpijski bazen u Crnici – Suci: Galkin (Rusija) i Kratochwil (Slovačka).
Hrvatska: Selem, Benić, Marinić-Kragić (2), Ivanković (1), Geratović (1), Macan, Vlahović (1), Milaković (4), Kolar, Bautović, Lušić, Pavlović, Jukić.
Grčka: Papadogiannis, Genidunijas (3), Vitellas, Kapocsis (2), Guvis, Xenakis (1), Pontekas (1), Lappas, Vlahopulos, Dermicalis, Digzas, Solanakis (1), Keckegijas.

 

Svjetski prvaci:

1.Petar Juraj Selem (Meveščak)
2.Hrvoje Benić (Jug)
3.Jerko Marinić Kragić (Mornar)
4.Marko Ivanković (Jug)
5.Franko Geratović (Medveščak)
6.Marko Macan (Jug)
7.Andrija Vlahović (Šibenik)
8.Kristijan Milaković (Medveščak)
9.Luka Kolar (Medveščak)
10.Marko Bautović (c) (Jug)
11.Duje Lušić (POŠK)
12.Luka Pavlović (Primorje)
13.Ivan Jukić (Šibenik)

izbornik: Ivica Tucak

8 komentara na “Hrvatska je juniorski prvak svijeta!”

 1. svaka čast, svima. sad je najvažnije da nastav trenirat ko do sad, da im slava ne udari u glavu, i da dobiju priliku igrat. te da premoste najveću razliku između seniora i juniora, a to je fizička snaga

 2. stvarno, svaka cast, cestitke. raduje i to da su 4 jugasa imala znacajne uloge.

 3. Kapa dolje Arhimedu za pracenje prvenstva! Samo nije rekao jel se posvadjao s kojim sucem kao nas b/a kad je pratio juniorsko prvenstvo hrvatske 🙂

 4. pridružujem se pohvalama arhimedu

  koliko sam čuo, a i vidim iz izvještaja ođe su jedino grčki navijači trebali prigovarat sucima. čak 4 igrača su im dobila po 3 izbačaja, a našima niko. a imaju najboljeg golmana na prvenstvu i igrali su zonu i to dosta plitku na desnoj strani našeg napada. odatle i tih 11 udaraca ivankovića koji je u reprezentaciji igrao na desnom vanjskom, a inače igra lijevu stranu.

  protiv amera su nam suci priznali gol iako je lopta bila s vanjske strane mreže. nevjerojatno.

 5. e i vidim da je selem opet bio loš, pa je jukić opet ušo. ovaj put je bio solidan.
  upravo je prilog iz šibenika na hrtv-u. e jes ivanković imo sreće kod zadnjeg gola. nije cimo, puco je iz faula, a lopta se nije odila kod pliske nego kao popularna zmija klinula u gol, a osim golmana i jedan grčki igrač je bio na lopti samo da se normalno odbila.
  sad se selem, ivanković i milaković pridružuju U20 reprezentaciji u zadnjoj akciji tog uzrasta (ukinut taj uzrast) za EP u grčkoj. mislim da su to glupe stvari (slično i u košarci) koje samo mogu štetit tim igračima. neka se momci odmore i pripreme za novu sezonu. a i psihički sigurno neće bit na potrebnom nivou jer su se ispuhali osvajanjam ovog zlata

  1. stvarno se ne sjećam, vjerojatno me je na to cimanje asociralo namještanje kod izvođenja faula.
   prilično me je izmorilo ovo prvenstvo. kako sam i pretpostavio, ovaj uzrast obiluje preokretima, neobičnim taktikama i sl. teško je bilo pratit tko griješi, a tko igra dobro, svi su tu negdje, osciliraju…
   b/a, imaš li negdje sastav te u20 vrste?tko i vodi?asić?