Hrvatska može i do zlata u Londonu

 

Vjerojatno se Danijelu Premušu u drugoj polovici siječnja, za vrijeme EP-a u Eindhovenu jako štucalo. Naime mnogi su ljubitelji vaterpola gledajući utakmice spominjali njegovo ime i komentirali „E da nam je Premuš u sastavu, ne bi to ovako loše izgledalo dok je Dobud na klupi“. Stoga smo iskoristili priliku da ga priupitamo par pitanja na temu reprezentacije, kao i za najavu skorašnjeg ogleda Primorja i Jadrana u četvrtfinalu Lige prvaka.


Danče.hr
: Vaterpolsku javnost zanima zbog čega niste u sastavu hrvatske reprezentacije?

Premuš: Svaki izbornik, pa tako i gosp. Rudić ima pravo na svoj izbor, ima svoju viziju i igrače u koje vjeruje. Mislim da je pitanje upućeno na krivu adresu. Što se mene tiče to je završena priča.

Danče.hr: Spominjao se neki stari sukob između Vas i izbornika Rudića, još tamo negdje iz 2006. ili 2007. godine?

Premuš: To je bilo 2006. godine, dakle pred 7 godina. Puno je vremena otada prošlo o mislim da nema smisla da se vrćamo u daleku prošlost.

Danče.hr: Imali smo prilike pročitati popis 19 igrača između kojih će se izabrati reprezentativci za London. Da je kojim slučajem tu i Vaše ime biste li se odazvali? Tj. ako u budućnosti recimo sljedeće godine dođe poziv, hoće li se odazvati?

Premuš: Stvari ne bih postavljao hipotetski. Činjenica jest da ja nisam u krugu reprezentativaca već dugi niz godina tako da poziv nisam niti očekivao.

Danče.hr: Mislite li da među tih 19 imena nedostaju još neki osim Vas?

Premuš: Mislim da imamo odličnu reprezentaciju, spoj mladosti i iskustva koja će nakon debakla u Eindhovenu biti zasigurno silno motivirana. Ako se nek stvari poslože imamo kvalitetu da odemo i do kraja.

Danče.hr: Imali smo prilike čitati prije nekoliko (cca 3 godine) da Vas je Gruzija, Chomakidze zvao da dođete igrati za njih. Jesu li to bili ozbiljni natpisi, jesu li postojali kontakti? I ako jesu, zašto se nisu realizirali?

Premuš: Osim Crne Gore nitko me službeno nije kontaktirao, niti zvao. Bilo je svakakvih priča i natpisa, ali ništa konkretno (Italija, Gruzija, Makedonija).

Pritisak je na Primorju, a mi smo pokazali da se možemo nositi sa svima

 

Danče.hr: Možete li najaviti četvrtfinale Lige prvaka protiv Primorja?

Premuš: Primorje je u zadnjih par godina uložilo silne novce u momčad i naravno da se samim time od njih očekuju rezultati. Odigravši neriješeno s Jugom u Rijeci i gubitkom prvog mjesta uoči doigravanja za PH, pritisak pred četvrtfinale LP-a definitivno je na njima. Igrači i ekipa moraju opravdati uloženo. Mi naprotiv taj pritisak nemamo. Na papiru nismo favoriti, ali smo ove sezone pokazali da možemo igrati sa svima i da možemo biti tempirana bomba i najvećima. Istina, ove sezone smo dva puta gubili od Primorja, ali u ovakvim utakmicama to i ne mora puno značiti. Mi pritiska nemamo što je dobro jer takve stvari znaju biti preveliki teret za ovako mladu momčad kao što je naša.

Danče.hr: U te dvije utakmice protiv Primorja u Jadranskoj ligi, unatoč porazima, dosta ste dobro parirali favoriziranim Riječanima. U Rijeci je bila ravnopravna (stalna prednost 1-2 gola za Primorje) utakmica koju je presudio jedan suđeni kontraprekršaj krajem treće četvrtine (ili početkom četvrte) odmah prilikom razvijanja vaše polukontre, što je rezultiralo rekontrom (netko ostao sam ispred Šćepa za +3). U Igalu nakon velikog vodstva (0:4) Primorja još jedna ravnopravna utakmica koje je riješena golom u zadnjoj minuti. Mislite li da sam možete još malo više pritisnuti Riječane i eventualno iskoristi neki njihov slabiji dan?

Premuš: Utakmicu moramo odigrati savršeno, te smanjiti tehničke pogreške na minimum. Ne smijemo dozvoliti da njihove individualne kvalitete dođu do izražaja. Drugim riječima, moramo utakmicu pretvoriti u šah. Ne budemo li imali velikih oscilacija u igri, vjerujem da možemo parirati.

Danče.hr: Koliki eventualni poraz iz Rijeke smatrate dostižnim u uzvratu?

Premuš: Ne razmišljam o porazu. Mi u Rijeku idemo na pobjedu.

Danče.hr: Što mislite o najnovijoj inicijativi o osnivanju Superlige, posebice u kontekstu toga da ni jedan Jadran (a u CG je vaterpolo jedan od najvažnijih sportova) nema niti za plaće igračima već duži niz mjeseci?

Premuš: Definitivno je da u vaterpolu treba nešto mijenjati. Da li su to pravila (manje lopte i manji teren za početak) ili cjelokupni sustav organizacije i natjecanja, to je ipak pitanje koje je kompleksno i koje zahtjeva stručnu analizu. Činjenica je da u posljednje 2–3 godine vaterpolo (klupski) gubi na kvaliteti jer ponajbolji igrači odlaze u Recco. A tu financijsku utrku ostali klubovi jednostavno ne mogu pratiti. Što se tiče inicijative Superlige, ne znam točno tj. nisam upoznat što bi konkretno ona značila za klubove kad opet, realno, Reccu financijski nitko ne može parirati. Bilo bi zanimljivo kad bi ta liga išla u smjeru da osnivači financijski pomognu klubovima tako da svaki klub u toj ligi ima jedinstveni limitirani budžet, da se napravi promocija vaterpola (marketing) sa ciljem da se publika vrati na tribine. Mislim da bi onda sve to bilo kudikamo zanimljivije i da bi imalo smisla i natjecateljskog duha. To bi bila neka moja „utopistička“ vizija. A u kojem će smjeru krenuti ova inicijativa tek treba vidjeti.

 

Prava je šteta što od ovog odličnog igrača Hrvatska reprezentacija nema koristi. Čak i povratkom Hinića, za kojeg je očito da više ne može igrat na visokom nivou niti par minuta, nećemo dobiti tu kvalitetu koju bi nam Premuš donio kad bi mu Rudić uputio poziv. A uostalom i nepravda je prema njemu, kao i uostalom i još prema nekim drugim igračima, ne samo što ih nema na listi od 19 potencijalnih reprezentativaca, nego čak i na listi 13 odabranih za Olimpijske igre. Nije sportski, a ni moralno da neki zbog nepotizma i tko zna čega sve, imaju prednost i da se na taj način igračima koji to svojim kvalitetama i igrama zaslužuju zatvaraju vrata reprezentacije i oduzima im se najveći san koji jedan vaterpolist ima, a to je nastup na Igrama i borba za Olimpijsku medalju.

3 komentara na “Hrvatska može i do zlata u Londonu”

  1. Sve ovisi o sastavu, a čak i ako Rudić povede 13 najboljih od ovih 19, opet smo manjavi na nekim pozicijama, a svi će bit u formi i napaljeni na medalju i zlato na Olimpijadi. Recimo da umjesto Paškvalina i Buljubašića u ekipi budu Vićan i Hinić koje sigurno nije vratio da popune broj na pripremama. Opet ćemo imat dva veterana koji više ne mogu. Pa ako i Muslim ne popravi dramatično formu, a vidimo da i dalje u Primorju ne igra dobro pa nema nikakvih naznaka, opet ćemo na lijevoj strani ostat samo na Sandra. Ali uz spremnog Burića, Vićana na golu, dobrog Bušlju moćemo opet bazirat igru na jakoj obrani

  2. Očekivano, nije Premuš bio preizravan iako je potvrdio sukob s Rudićem. Od egotripera Rudića nije ni bilo za očekivati da će prijeći preko toga.