[HUNGARY] FTC osvojio Kup Mađarske

Kako sam ranije najavio, protekli vikend (15. i 16. prosinca) odigrane su polufinalne i finalna utakmica ovogodišnjeg izdanja Kupa Mađarske.

 

U prvoj polufinalnoj utakmici (obje su odigrane u subotu, 15. prosinca) sastale su se dvije u ovom trenutku po rezultatima najbolje mađarske ekipe, obje iz Budimpešte: FTC i OSC. Mislim prije svega na to kako OSC u ovom sastavu još nije pretrpio poraz niti u mađarskom prvenstvu ili kupu, a niti u LEN kupu u kome se natječe ove sezone (neodlučan rezultat u utakmici sa Terrassom u gostima). S druge strane, niti FTC u prvenstvu i kupu Mađarske ne zna za poraz. Jedina dva susreta koja je izgubio u ovom sastavu, aktualni prvak Mađarske izgubio je od Recca (FTC nije bio u punom sastavu) te od Barcelonete u prošlom kolu Lige prvaka (na svom bazenu). Osim toga pobjedio je Olympiakos u utakmici superkupa.

 

 

Osim po rezultatima i sastavima, ove dvije ekipe su po prikazanim igrama, posebno u Mađarskoj u ovom trenutku barem za korak ispred najbližih konkurenata. Ovdje prije svih mislim na Szolnok koji nije više onako uvjerljiv kako prethodnih sezona, dok je Eger još nijansu ispod. Szolnok gradi igru i nije trenutno u punoj formi, a Eger je ipak slabiji negoli prethodne 2-3 sezone (možda se to najviše osjeti na poziciji vratara). FTC je od do sada odigranih 8 susreta u prvenstvu sve dobio uz gol razliku +59, dok je OSC u svojoj skupini također sve utakmice riješio u svoju korist uz još uvjerljiviju gol razliku od +86. Dakle, sve ovo upućivalo je na interesantan susret, njihov prvi od kako su promijenili sastave tijekom ljeta (OSC i trenera jer je iz Honvéda nakon 10 sezona stigao Vad Lajos).

Utakmicu je bolje otvorio OSC i poveo 3:1, no do kraja prve četvrtine FTC je smanjio na 3:2. U drugoj četvrtini budi se FTC i rezultatom 5:1 (4:7 na poluvremenu) u svoju korist utakmicu usmjerava prema svojoj pobjedi. Uz sjajnu predstavu Dénesa Varge (5 pogodaka iz 8 pokuašja) zeleno-bijela ekipa kroz nastavak susreta samo je potvrdila svoju pobjedu sa ukupnih 11:7 za plasman u finale kupa. Bila je to na momente interesantna borba, ali očekivao sam priznajem bolji otpor OSC-a. Ostaje žal što utakmicu nije prenosila inače aktivna po pitanju ovakvih utakmica mađarska televizija (M4 sport ili neki drugi kanal), no vjerujem kako će to ispraviti u drugom dijelu prvenstva kada će se ove dvije ekipe ponovo sresti.

 

A-HÍD-OSC-Újbuda – FTC-Telekom 7-11 (3-2, 1-5, 2-3, 1-1)

OSC: B. Mitrovics – Brguljan 1, Manhercz 2, Ranđelović 2, Erdélyi, Bundschuh, Hárai 1, Salamon, Kovács G. 1, Seman, Tóth M., Ubović, Szabó B.

FTC: Vogel – Sedlmayer, Vámos 1, Mezei, Varga D. 5, S. Mitrović 1, Gór-Nagy, Kállay, Pohl 1, Német 1, Jakšić, Younger 2, Jansik Sz.

 

 

Drugo polufinale u kome su se sastali BVSC i Miskolc na kraju je ispalo neizvjesnije. Poveo je Miskolc, ali BVSC brzo uzvraća i prelazi u vodstvo od 2:1. Do kraja četvrtine Miskolc poravnava (2:2). Do poluvremena se igra gol za gol, u pravilu vodi BVSC (3:2, 4:3 i 5:4) no na odor se odlazi sa neodlučenih 5:5. U drugom dijelu utakmice ponovo igra gol za gol, ali ovoga puta inincijativu imaju igrači Miskolca te vode 6:5, 7:6 i 8:7 da bi igrači BVSC uvijek poravnavali. Negdje na pola posljednje četvrtine BVS poravnava na 8:8, a nešto više od 2 minute prije kraja susreta Stojanović (koji je i započeo listu strijelaca na utakmici), stavlja točku na i i svojim 4 pogotkom postavlja konačnih 9:8 te odvodi svoju ekipu u finale kupa.

 

BVSC-Zugló-PannErgy – Miskolc 8-9 (2-2, 3-3, 2-3, 1-1)

BVSC: Györke – Csapó 1, Várnai, Létay 2, Kovács P., Pásztor 1, Mészáros 1,  Mladonivczky, Lajkó, Török 2, Ambrus, Sugár 1, Szabó B.

Miskolc: Csoma – Baničević, Bowen 1, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz 2, Stojanović 4, Vismeg, Hornyák, Nagy Á., Mišić 1, Miličić, Szőke

 

 

U finalu, koje je odigrano u nedjelju 16. prosinca, Ferencváros nije ostavio previše otvorenih pitanja. U prvoj četvrtini bilo je 4:2, a u drugoj je uspio povećati svoju prednost, budući da se probudio Varga (ponovo postigao pet, pola od ukupno postignutih golova svoje ekipe na utakmici), dok je Miskolc postigao samo jedan pogodak za 6:3 na poluvremenu. U trećih osam minuta, ekipe su ponovile rezultat iz prethodne četvrtine (2:1). U posljednjoj četvrtini ekipa Zsolt Varge sa 2:0 samo je privela finale kraju sa ukupnih 10:4 uvjerljivo osvojila kup.

FTC-Telekom – PannErgy-Miskolci VLC 10-4 (4-2, 2-1, 2-1, 2-0)

 

FTC: Gárdonyi – Sedlmayer 2, Vámos, Mezei, Jakšić 1, Varga D. 5, S. Mitrović, Kállay, Pohl, Német, Younger 2, Jansik Sz., Gór-Nagy

Miskolc: Csoma – Baničević, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz, Stojanović 1, Szőke, Vad, Hornyák, Nagy Á., Bowen 2, Mišić, Miličić

 

Tako je Ferencváros nakon 22 godine ponovno osvojio mađarski kup te pridodao još jedan trofej na kome zasigurno ne namjerava stati. Ekipa koja je prošle sezone osvojila LEN kup, dodatno se pojačala pred ovu sezonu što se već prema rezultatima jasno vidi. Ako uspiju zadržati ovu razinu forme (njihov trener naravno misli kako još ima mjesta za napredak) sigurno će ih biti teško zustaviti u pohodu na osvjanje prvenstva. Ostaje vidjeti kako će se stvari odvijati u Ligi prvaka gdje su trenutno na četvrtom mjestu u svojoj skupini sa jednakim brojem bodova kao i Eger protiv kojeg igraju u slijedećem kolu. Realo je očekivati kako ćemo ih gledati na F8.