Jaume Teixido uništio utakmicu Mladost – BPM

Jaume Teixido,  50godišnji sudac iz Barcelone i ranije je bio poznat kao „kralj isključenja bez lopte“. Ali ovo što je večeras napravio od utakmice Mladost – Sport Managment je dimenzija koja je i u vaterpolu nivo više. Inače, potencijalno odlična utakmica koju je on u potpunosti uništio, završila je podijelom bodova, 7:7.

 

 

Obzirom da je nemjerljiv dojam gledanja vaterpola uživo i na tv-u planirao sam potegnuti 600 km do Zagreba, između ostalog i zbog ove utakmice za koju sam očekivao da bi mogla i trebala biti napeta i još važnije, odlična. Mladost i Sport Managment su ove sezone imali nekoliko odličnih utakmica i logično je bilo očekivati još jednu takvu i u međusobnom srazu.

Srećom, ostao sam doma pa sam u ovom hororu „uživao“ s manje potošenih kuna i još važnije vremena. Gospar Jaume je u potpunosti uništio svu vaterpolsku logiku i režirao ovu utakmicu. Nije on pretjerano navlačio za nijednu momčad, imao je ridikulozan kriterij i prema jednima i prema drugima. Ali, što će ti jedan Radu koji igra u fenomenalnoj formi kad će Bajić i Herceg, čak i Biljaka zaraditi isto ili više izbačaja protivničkih igrača?! A i, naravno, igrači čim utakmica krene kako je krenula, rade raznorazne stvari koje inače i ne bi. Igrači najprije osjete taj kriterij i onda i oni zabrazde u bacanjima, guranjima, čupanjima itd…

Na utakmici je bilo 35 isključenja; dva dupla (dva igrača više za jednu ekipu), dva obostrana i 29 akcija s igračem više. Od tih 35 isključenja samo njih 7 bilo je na igraču s loptom! Teixido je zviždao 90% vremena, kolega mu Zsolt Marjay nije ni mogao, sve i da je htio, nešto dosuditi jer bi Španjolac na svim pozicijama konstantno donosio odluke za obojicu. Inače, iako je Mađar već skoro 56godišnjak nisam ga do sada imao prilike upoznati u međunarodnim utakmicama?!

 

Vaterpolu ne trebaju nova pravila, vaterpolu treba čišćenje od ovakvih likova i normalan način napredovanja i delegiranja sudaca tako da od samih početaka najbolji idu naprijed. I onda da ti najbolji suci sude ono što vide i ono što se događa. A ovakve likove, željne nezaslužene pozornosti, od malih nogu treba usmjeravati u neke druge sfere.

 

Što se tiče samog tijeka utakmice, Mladost je povela 4:2 nakon 10 minuta utakmice. Ali onda, u idućih 13 nije zabila, a primila je 4 gola za preokret, 4:6. U dva uzastopna napada, između kojih je bio kontrafaul Talijana,, vraćaju egal 6:6. I u zadnjih 10 minuta padaju samo dva gola, po jedan s obje strane za konačnih 7:7.

Mladost je u početku povela jer je bolje igrala s igračem više, imala je 3/5 uz jedan gol Petkovića na zonu. S druge strane Sport Managment je imao do tada 2/6 i nije mogao zaprijetiti sa istim brojem igrača. Već na početku druge četvrtine i Radu i Petković imaju po dvije osobne. Važno je istaknuti da nije bilo Ćuka koji se razbolio prije utakmice. Osim toga do tada najbolji igrač, Miloš, polovicom druge nakon isključenja tijekom igrača manje reagira prema Teixidu koji ga odmah isključuje s pravom zamjene. Stoga je pad u igri Mladosti bio i očekivan.

Gosti i inače igraju izvrsnu M zonu, a sada su mogli odigrati još i pliće. Čagalj i Kharkov su najčešće šutirali, loše, a i Buljubašića su dosta plitko puštali. Kaznio je to Buljo u jednom navratu, golom na zonu s lijevog vanjskog za 5:6.

 

Nije ovo bio ni dan Marcelića koji nije imao značajnijih obrana, a čak 3, možda i 4 gola jako loše reagirao. Od ukupno 7. Obzirom na kriterij i brojnost isključenja, najbitnije je bila igra s igračem više i manje. Mladost je krenula jako dobro s 3/5 pa su u idućim akcijama imali samo 2/9. Sport Managment je krenuo s 2/4 pa završio na 6/15. Daleko najbolji period im je bila treća četvrtina kada su imali 4/5 i kada su napravili seriju 4:0. Zanimljivo je pogledati i isključenja s loptom i bez po četvrtinama:

1.četv:  7 bez lopte i 1 s loptom

2.četv:  6 bez lopte i 1 s loptom

3.četv:  7 bez lopte i 2 s loptom

4.četv:  2 bez lopte i 3 s loptom.

 

Ove brojke odnose se samo na ovih 29 akcija s igračem više, zanemarili smo još 6 izbačaja bez lopte koji su bili ili obostrani ili su donosili akcije s dva igrača više. Vidimo da se u zadnjoj četvrtini kriterij izmijenio. Jasno, jer se utakmica bližila kraju i Teixido je malo smanjio doživljaj. Tada smo mogli i mađarskog suca u čak 5-6 navrata čudi i vidjeti da donosi odluke; odjednom je postao ravnopravan partner kolegi s druge strane bazena.

 

Teško je suvislo komentirati utakmicu s taktičke strane. Izdvojio bih akciju Mladosti s igračem više koju su od prve tri akcije čak dva puta realizirali. Radu se s prve stative izvlači u 3-3, Petković izlazi visoko na 6 metara kao desni vanjski i zavlači prema srednjem, a Miloš stane nisko na 4 metra kao lijevi vanjski kojemu druga stativa odvlači igrača zavlačenjem u desno (sa stative odlazi na sredinu gola jer ima dovoljno prostora izlaskom Radua s prve stative). Jednom je Miloš lakoćom zabio, a jednom je Radu dobio loptu i također sigurno realizirao. Dodatno je opasan kao ljevak na toj poziciji i može lakoćom primiti loptu s lijeve strane. Kasnije je zabio još jedan gol iz slične situacije gdje je pokazao da je opasan sa stative i kad su dva protivnika skočila na njega.

 

Ova akcija je novost u Bajićevom repertoaru gdje je dosada u velikoj većini slučajeva sve polazilo od prebačaja s jednog na drugo krilo.

 

Kod Sport Managmenta najprije upada u oko postavka zone. U današnjem vaterpolu rijetko korištena M zona njihov je glavni adut koja im je donijela i dvije kontre koje su donijela dva puta igrača više (ta dva spadaju u one rijetke izbačaje s loptom). Morali bi i češće bježati u kontru. Nije ovo bio dan Luonga koji je ostao bez gola, a istaknuo se ljevak Damonte.

 

5.kolo Lige prvaka – Grupa B

HAVK Mladost – BPM Sport Managment 7:7 (2:2, 2:0, 2:5, 1:0)

Suci: Teixido (Špa), Marjay (Mađ)

Mla: Marcelić (8); Radu 2, Miloš 2, Čagalj, Anzulović, Petković 1, Herceg, Lazić, L. Bajić, Biljaka 1, Buljubašić 1, Kharkov, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

BPM: Lazović (7), Dolce 1, Damonte 2, Alesiani 1, Fondelli 2, Di Somma, Drašović, Bruni 1, Mirarchi, Luongo, Casasola, Valentino, Nicosia. Trener: Marco Baldineti.

Osobne pogreške: Mla 18, BPM  17

Igrač više: Mla (2/4+1/4+1/4+1/2)= 5/14 (36%); BPM (2/4+0/3+4/5+0/3)= 6/15 (40%)

Obrane: Marca (2/4+2/2+2/7+2/2)= 8/15 53%); Lazović (2/4+3/5+1/3+1/2)= 7/14 (50%)

Zarađeni igrač više za Mla:

Bajić 4

Herceg 3

Radu i u plivanju po 2

Buljubašić i Biljaka po 1

I još jedno nedefinirano.