Intervju s Damirom Burićem – 1. dio

Nakon završnice Svjetske lige u Firenci, a prije odlaska na turnir u Singapur i na SP u Šangaj, iskoristili smo boravak reprezentacije u Dubrovniku i dodijelili čuveni trofej “Rudi Reš” Damiru Buriću, najboljem hrvatskom vaterpolistu po izboru dance.hr u 2010. godini. Zbog udarničkog tempa priprema odustalo se od prvotne ideje da se “Rudi” dodijeli na Dančama (možda i srećom po laureata) pa su dvije perjanice vaterpolo novinarstva dance.hr-a Zekan i rg skoknuli do Valamara.

Intervju je jako opširan pa vam za početak donosimo dio koji se odnosi na aktualna zbivanja te najavljuje SP čiji vaterpolski dio za muške starta u ponedjeljak.

 

2011. godina

37.    Ove sezone niste uspjeli u Euroligi, Partizan vas je potpuno nadigrao u finalu, nismo to vidjeli da Recco tako izgubi godinama, što se dogodilo?
A ne znam ni ja što se dogodilo. Partizan nas je stvarno nadigrao što kažeš. Odigrali su dobru utakmicu, a mi smo odigrali ispod svakog nivoa. Što se tiče i obrane i napada, svega. Sve smo odigrali jako loše tako da smo zasluženo izgubili. Cijelu sezonu smo odigrali stvarno odlično i pobjeđivali sve sa lakoćom. Tako da nam se to možda malo obilo o glavu. Ali kažem Partizan je zasluženo pobjedio.

38.    Je li problem neuigranost ekipe s obzirom da 8 igrača, uključujući vas, igra samo europske utakmice?
Može se i to navest ko neki problem. Ali opet, mislim, mogli smo odigrati nešto lošije od Partizana zbog neuigranosti, ali ne toliko lošije. Dogodio nam se jedan takav dan, loš za sve, nažalost. Najgori dan za tako nešto. Ali sigurno da neuigranost postoji jer igramo malo utakmica. Iako mi treniramo dosta tj. igramo trening utakmice kad uglavnom igra ta europska momčad, ali nije to prava utakmica.

39.    Imate li neku preporuku za Sandra Sukna, što ga očekuje kad stigne u Recco na početku iduće sezone?
Ma što bi ja njemu imao preporučit. Samo neka igra onako kako on to zna i to će bit dovoljno. On nam je veliko pojačanje i odlično je za njega što je došao, i odlično je za Recco što ga je kupio.

40.    Hoće li bit promjena u sastavu – najavljuju se odlasci Benedeka, Madarasa, Nikića…? Jesu li istinite glasine, odlazi li još tko?
Pa vi znate više od mene. Koliko ja znam samo Nikić neće igrati jer je došao Pijetlović iz Partizana. Za Madarasa i Benedeka ne znam. Madras će mislim ostat, a za Benedeka se ne zna hoće li igrat samo talijansko prvenstvo, hoće li igrat Europu. A za ostalo mislim da će sve ostati isto, iako se to nikad ne zna.

41.    Što kažete za izbor Kasas za MVP igrača Final4-a? Je li istina da je ostavio trofej na postolju?
A bit će da ga je zaboravio. Ali mogao je on prošle godine bit MVP, pa mu nije dodijeljen. Tako da ove godine on to sigurno nije zaslužio, i on to zna. Ali koliko je puta taj MVP, po meni bio dodijeljen krivo, tako da je to više tradicija. Bit će da je dobio za prijašnju godinu, pa će sljedeće, ne znam, Vujasinović.

Reprezentacija ove sezone

42.    Komentar nastupa Hrvatske u Firenci?
Pa dobro, nismo sigurno bili u top formi, ko ni većina reprezentacija. Možda su Talijani najviše računali na to. Oni su krenuli još 15 dana prije Final4-a, spremati se za to. Možda su tu vidjeli najveću šansu za izboriti Olimpijadu. Međutim, bez obzira na to, mi smo njih trebali pobjedit i ući u finale. Igrali smo dvije i po četvrtine bezidejno i loše i oni su nas na kraju pobjedili u ruletu peteraca. Ali osvojiti medalju na bilo kojem natjecanju, ja to smatram uspjehom.

43.    Može najava SP-a?  Je li minus prelagana skupina što povlači donekle nezagrijan ulazak u nokaut utakmicu u četvrtfinalu protiv teškog protivnika (drugog iz skupine Mađarska, Španjolska i Crna Gora)?

Mislim da, da. Apsolutno se slažem. Mi imamo jako lošu skupinu i automatski smo u četvrtfinalu što je dobro, ali nam onda tu dolazi jaka momčad koja će imati već dvije, najmanje dvije, a možda i tri jake utakmice iza sebe. A nama će o toj utakmici onda ovisiti hoćemo li se plasirati na Olimpijadu direktno. I sigurno da će to biti, recimo to tako, psihološki problem više. Ali što je tu je. Treba se spremiti najbolje što se može i odigrati tu utakmicu. A ako se pobijedi tu utakmicu, onda smo s jednom ozbiljnom utakmicom u polufinalu što je s drugog gledišta super. Ali to bi moglo stvoriti jedan određeni problem, jer u ove 3 utakmice u skupini ne možeš vidjet gdje si, ne možeš se dizat u formi jer ne možeš izvuć maksimum iz sebe u te 3 lagane utakmice.

44.    Što mislite tko su najopasniji protivnici?
Uvijek isti. Mislim da je Srbija jako uigrana momčad. Crna Gora ovisi u kojem će sastavu doći. Ako bude ova iz Firence onda mislim da neće bit među favoritima. Ali mislim da će se vratiti Ivović. Branit će Šefik kao u Italiji… A sad ne znam hoće li im se još tko vratiti. Ali u svakom slučaju oni su jedna kvalitetna momčad koja će bit u igri za medalje. Posebno što je već na dva natjecanju nisu osvojili. Sigurno da je na njima isto jedan lagani pritisak. Italija se strašno digla. Nisam vjerovao da će bit tako dobri, ali imaju svoje određene kvalitete. Još Španjolci i Mađari. Sad ne znam ko će igrat. Steinmetz će mislim igrat, a ne znam tko će bit drugi centar. To su te reprezentacije. I uvijek još netko iskoči sa strane, ali od favorita mislim da je to, to.

45.    Kako izgleda Vaš radni dan ovdje u Dubrovniku? Koliko plivajte km dnevno, koliko vremena radite u teretani (ubija li vas Kontić), koliko vježbate taktičke zamisli, itd…

Pa dobro, ovih 7 dana smo u principu tu samo radi podizanja fizičke spreme. Igrat ćemo nešto malo protiv Crne Gore i nešto smo malo vježbali igrača više – manje. Ove godine imamo tih 7 dana, nemamo više. Dosta treniramo, imamo jaku teretano od 9:45 pa do negdje 11. Onda bazen, plivamo ujutro… Ne plivamo više toliko puno kilometarski. Prije je to bilo po 5 km, sad je to puno manje, 2-3 km. I navečer više plivamo šprinteve, i tako… malo i pucanja, snage u vodi. Ali sad je ok sve, sad je stvarno sve ok. A Kontić…, to nek vam Jugaši pričaju, hehe… Ja ga vidim malo, srećom, hehe.

Nekonvencionalni režim kondicijskih priprema:

 

2 komentara na “Intervju s Damirom Burićem – 1. dio”

  1. Kakav je ovo prvi nastavak a kreće od 37. pitanja??? “Ja ga vidim malo, srećom” – pa što je taj Kontić toliko “strah i trepet” da mu ni u Reccu nema ravnog.

    Odličan video.