Izvještaj s Kupa Hrvatske i intervju sa tri velika talenta

 

Ovogodišnji Kup Hrvatske u bridžu se održavao u dva dijela. Prvi dio se igrao u Splitu gdje su se kroz kvalifikacije najbolja četiri tima plasirala u samu završnicu. Završnicu u Zagrebu osigurala su četiri tima iz četiri različita grada, po jedan iz Zagreba, Splita, Rijeke i Dubrovnika. Tim Dubrovnik Smart izborio je završnicu pobjedom u četvrt-finalu protiv jednog od favorita cijelog natjecanja, tima Meštar iz Zagreba. Drugi tim iz Dubrovnika, tim Dubrovnik Danče je osvojio deveto mjesto.

 

Kvalifikacije nismo baš najbolje odigrali pa smo završili na sedmom mjestu, točno jedno mjesto iza tima Danče. To nam je ipak donijelo priliku da biramo protivnika između Velike Gorice i Visoke u osmini finala. Izabrali smo Visoku i taj smo meč dobili uvjerljivo, sa skoro 100 razlike, rezultat je na kraju bio 137:41. To nam je dosta podiglo samopouzdanje i sljedeći meč u četvrtfinalu smo odigrali najbolje. Pobijedili smo sa 92:66 tim Meštar koji je bio drugoplasirani nakon kvalifikacija i plasirali se u polufinale Kupa.

Na završnici u Zagrebu, u polufinalnom meču ostvarena je pobjeda protiv tima Rijeka sa 131:117. Bio je to vrlo neizvjestan meč u kojem su naši juniori Joke i Ante povukli i ostvarena je povijesna pobjeda. To je bio prvi nastup u finalu Kupa za neki od timova iz Dubrovnika.

Sam meč je bio potpuno izjednačen i dramatičan, nakon prvih 16 odigranih bordova Rijeka je vodila za samo 4 IMPa, nakon 32 odigrana borda prednost se smanjila na samo 1 IMP razlike. Predzadnji bord se pokazao ključnim i tu je odlučen pobjednik. Nakon 46 odigranih bordova rezultat je bio 118:117 za Dubrovnik Smart i slijedio je bord sa slike.

 

 

Evidentno je da će se igrati neki kontrakt na NS strani i to najvjerojatnije u piku. Naši juniori su za svojim stolom igrali 4 pik i ostvarili 11 štihova (10 je trebalo za ispunjenje kontrakta). Za drugim stolom, Riječani su licitirali 6 pik (treba im 12 štihova). Da su napravili 6 pik osvojili bi 13 IMPova na bordu, dok ako padnu izgubit će 13 IMPova. East je atakirao K karo i sad to nije lako napravit i North je promašio Q pik i na kraju uzeo samo deset štihova. To je bilo 13 IMPova za Tim Dubrovnik Smart i tako je osigurano finale. Na zadnjem bordu nije došlo do promjene u rezultatu.

U finalu je tim Borevković bio uvjerljivo bolji i slavio sa 114:51. Tim Borevković je ujedno i tim koji je nastupao kao Hrvatska reprezentacija na prvenstvu Europe u Budimpešti.


Za Dubrovnik Smart nastupili su: Đivo Tikvica, Ivana Cvjetanović, Joško Đilović i Ante Mijić. Zanimljivo je da se ovaj tim prvi put sastavio i zaigrao u ovom sastavu. Inače ime tima Smart je došlo od imena licitacijskog sistema danskog ekspertnog para: Martin Schaltz i Soren Christensen. Oba para u timu igraju taj sistem pa je i ime tima došlo na osnovu naziva samog licitacijskog sistema. Nije bilo lako procijeniti prije natjecanja koje su mogućnosti tima jer nismo baš puno igrali u ovom sastavu, a i ovo je i prvo natjecanje gdje smo uopće igrali licitacijski sistem Smart.

Bridž klub Dubrovnik ima dobru perspektivu jer su Ante (Ante Mijić) i Joke (Joško Đilović) najbolji hrvatski juniori i svakim danom su sve bolji i bolji. Za koju godinu se očekuje da ozbiljno pokucaju na vrata hrvatske reprezentacije.

Ovaj rezultat je plod dobre igre, ali i rada cijelog kluba koji u zadnje vrijeme ima dosta dobru posjećenost igranja na klupskim turnirima. Također, redovito se održavaju tečajevi za učenje bridža a samim tim se i povećava broj klupskih članova. Skoro svake godine se organizira neko veće natjecanje kod nas u gradu, a ove godine u studenome bit ćemo domaćini Europskom prvenstvu malih federacija te parskom prvenstvu Hrvatske. Klub ostvaruje i dobru suradnju sa Importanne Resort hotelima koji nam ustupaju prostor za odigravanje turnira.

 

 

Postavili smo paralelno pitanja za tri člana ovog tima koji je ostvario povijesni rezultat, kako vide ovaj rezultat i čemu se nadaju u budućnosti:

1. Kakvo je to pretenciozno ime tima Dubrovnik Smart?

Ante: Haha, ime tima je sasvim na mjestu; igramo za Dubrovnik i pametni smo. Šalu na stranu, Smart je sistem kojega igraju oba para našeg tima, a budući da je klub, kojim se ovim putem zahvaljujemo, platio veliki dio troškova za kvalifikacije u Splitu i završnicu u Zagrebu, nosimo i ime kluba.

Ivana: Ne bih rekla da je ime pretenciozno. Pretenciozno bi bilo npr. „The Best“. Zasad smo skromni i samo „Pametni“.

Joke: Pa da budem iskren ne znam uopće kako je sistem dobio ime. J Sistem je preuzet od Danaca koji igraju za open reprezentaciju. Đivo ga je malo prilagodio da bude lakši za igrat i tako smo krenuli. Ja nisam bio ljubitelj umjetnih sistema ali me Ante nagovorio da počnemo i zasad super funkcionira.

2. S obzirom da Dubrovnik Smart nastupa prvi put u ovom sastavu, koliko ste zadovoljni s rezultatom na Kupu Hrvatske?

Ante: Dosta zadovoljni. Da nam je tamo negdje u travnju, kada smo zapravo tek počeli igrati sistem kojega igramo, ponuđeno da ćemo ući u finale Kupa i na tom putu pobijediti timove koje smo pobijedili, vjerujete da bismo to prihvatili.

Ivana: Jako dobro smo se uklopili kao tim. Svi volimo kebab.

Joke: Više nego zadovoljni. Prvi puta igramo u ovom sastavu i  super je prošlo, bolje nego prošli put. 🙂

3. Je li moglo još bolje od finala i kakva su vam očekivanja na idućim natjecanjima?

Ante: A da, sigurno da je moglo. Ipak, treba napomenuti da nam je protivnik u finalu bio tim u sastavu: Pilipović, Šver, Borevković, Marinovski, Svi oni se trenutno nalaze u Budimpešti na Europskom prvenstvu gdje predstavljaju našu zemlju, tako da nije sramota izgubiti od takvog tima. Ipak, smatram da smo mogli bolje i da nismo pokazali sve što znamo. Ali za tim ne treba žaliti, jer vjerujem da ćemo se imati još prilika dokazati. Joško i ja ovo ljeto putujemo u Latviju na Europsko juniorsko prvenstvo, gdje se nadamo ostvariti neki zapaženiji rezultat. Ali, čak i da i ne ostvarimo, vjerujte da će se za cijeli tim i nas još čuti haha.

Ivana: Uvijek može bolje. Očekujemo da Đivo popije prvu pivu kad dogodine osvojimo Kup.

Joke: Pa teško da je moglo bolje. Dobili smo do finala timove koji već duže  igraju  A ligu.  U finalu nas je čekala reprezentacija Hrvatske koji su još uvijek bolja od nas. Bilo bi super ako bi se ovaj uspjeh nadmašio, ali  bi odma’ potpis’o da i sljedeće godine budemo drugi 🙂

4. Možete li nam malo pojasniti taj vaš licitacijski sistem?

Ante: Sistem je poprilično agresivan, ali ipak partner otvarača vrlo često brzo zna gdje se na određenom bordu treba biti: bilo to parcijalac, manša ili slem. Prednost je što se često miješamo jer možemo otvarati na prvom nivou sa 9 poena i 4 majora, dok je kod većine ostalih sistema taj prag nešto veći. Jasno, zna se dogoditi da nas takvo što stavi u nepovoljni položaj, ali od straha se ne živi. Sistem u sebi sadrži jaki tref otvor, pa već postoje indikacije da mu promijenimo ime iz Smart u nešto prirodnije. Recimo, Poljaci imaju također sistem koji se zove Poljski tref; možda bi se Smart trebao preimenovat u Gosparski tref ili Tref iz Grada?

Ivana: Teško. To vam je kao da dobijete za naučiti novi jezik… koji priča samo par ljudi na Zemlji. Onda dosta učite na greškama, improvizirate, ali i protivnicima otežavate komunikaciju, tjerate i njih na greške.

Joke: To je jaki tref sistem u kojem  je 1tref otvor najjači licit. Otvori u majoru pokazuju 4+karte a mogu imati i dužu minorsku boju sa strane. Sistem je fora jer se dosta precizan. Nakon otvora partner najčešće vodi licitaciju i jako se brzo sazna do kojeg se nivoa može licitirat i lako je izbaražirat protivnike.

5. Jeste li imali neke posebne pripreme za ovo natjecanje?

Ante: U principu ne, barem ne za natjecanje posebno; igrali smo ritmom kojim igramo inače, Budući da ja studiram u Zagrebu, a Joško u Dubrovniku, uživo stignemo igrati tek na samim natjecanjima. Zato tokom cijele godine igramo online, odnosno na BBO. Doduše, pred sami Kup se povećao intenzitet i količina bordova koje bismo odigrali, ali takvo nešto je normalno, budući da je Kup bio prvo natjecanje na kojem smo igrali novi sistem.

Ivana: Smart je ispod kušina mjesecima…

Joke: Ante i ja ne živimo u istom gradu pa nam to otežava igranje, ali jako često igramo preko interneta. U prosjeku bi igrali 20ak bordova dnevno što je jako dobro.

6. Imate li možda ambicije za ući u Hrvatsku A ligu iduće sezone?

Ante: Da, sigurno. Kada pogledam koje smo timove pobjeđivali na putu do finala, vidim tu puno A ligaša. Ako njih možemo pobijediti, zašto dogodine ne bismo zaista i ušli u A ligu? Dubrovnik već godinama pokušava ući u A ligu, ali svake godine se zbog inih razloga taj plan ne ostvari. Treba biti realan i reći da smo do sada zaostajali ponajprije kvalitetom, koja je na kraju ipak presudan faktor. Ipak, u zadnjih godinu ili dvije vidljiv je rad u klubu, pa se i kvaliteta podigla, a samim time i ambicije. Jasno, može se dogoditi svašta pa da i ne uđemo, ne bi bilo prvi put, ali vjerujem u ovaj tim i u ono što možemo uraditi.

Ivana: Ne želim biti pretenciozna… ali možete li uopće zamisliti što će tek biti kad naučimo sistem?!

Joke: Naravno.  Nadam se već da ćemo se sljedeće sezone uspjeti kvalificirati. A liga je malo teška za igrat jer se igra cijeli vikend i treba putovati do Zagreba što ostalim timova daje prednost jer je 90% timova iz Zagreba pa ne moraju putovati.

7. Zašto biste preporučili nekome bridž i može li ga se brzo naučit igrat da se bude konkurentan na natjecanjima?

Ante: Vjerujem da je nemali broj vaših čitatelja igrao i još uvijek igra trešetu, briškulu, belu ili neku drugu kartašku igru. Koliko god takve igre bile zabavne, u njima ste u velikoj većini slučajeva osuđeni na karte koje dobijete, te vam one određuju manevarski prostor. U bridgeu tomu nije tako, te se i sa malim kartama može dosta toga učiniti. Svi parovi na jednoj liniji u toku turnira odigraju sa istim kartama, stoga se može uspoređivati tko je sa jednakim kartama postigao bolji rezultat. Na kraju dana ovisite o sebi, partneru i vašim sposobnostima kao paru. Sigurno da ga se može brzo naučiti, barem ovaj osnovni dio, ali je bitno zapamtiti da ćete o bridgeu učiti dok god ga igrate. Ipak, to vas ne treba obeshrabriti, jer uz puno rada i nešto talenta, mogu se za malo vremena uraditi velike stvari. Evo, primjera radi, Ognjen Staničić. koji sada igra na gore spomenutom Europskom prvenstvu u Budimpešti u paru sa Vedranom Zorićem, je u manje od godinu dana prešao put od početnika do reprezentativca.

Ivana: Bridž vam je kao neki proizvod 4in1. Imate natjecanje, učenje, igru i druženje u jednom. Za male pare. I to nije sve. Ako ste nervozni zbog stvarnih problema u životu, možete se izderat na partnera jer je igro pik, a ne herc i predstaviti to kao smak svijeta. Zaboravite na sve druge probleme momentalno.

Joke: Bridž možda u početku izgleda kompliciran ali kad se uhvate osnove onda je lagan.  Treba ga naučit što prije tako da se može više uživati u njemu i možda poći na koje juniorsko prvenstvo dok si mlad. Ante i ja ćemo predstavljati reprezentaciju u Latviji u srpnju ove godine  na europskom juniorskom prvenstvu.

8. Planirate li nastupiti ovo ljeto na Dančarskim kartaškim igrama?

Ante: Ako budem u Dubrovniku svakako. Moram priznat da su me Danče kao plaža i okupljalište uvijek fascinirale, još otkad sam prvi put došao na njih. Kad god kažem ljudima u Zagrebu da postoji plaža u Dubrovniku na kojoj ljudi kartaju svakakve igre, pa tako i bridge, uvijek me ili pitaju gdje je to ili kažu znamo, čuli smo već. Nisam do sada nikad igrao baš na Dančarskim kartaškim igrama, ali sigurno bih volio doći. Ako u međuvremenu ne naljutim Joška pa budem mogao kod njega spavati tih par dana, dolazim, a ako ne dođem znate do koga je.

Ivana: Imaju li pehari?

Joke: Ako ne budem imao obaveza na poslu i budem slobodan zašto ne.