Svjetska liga opet Srbiji

 

Pretpostavljam da Srpski vaterpolski savez u slaganju godišnjeg proračuna svake godine upiše 100.000,00 USD od FINA-e na račun osvajanja Svjetske lige. Od devet puta što su nastupali osvojili su 8 naslova. Samo 2009. u Podgorici nisu bili najbolji. Danas su pobijedili SAD u finalu u kineskom Huizhou.

 

 

 

Osim toga osvojili su još dva puta ranije dok su bili u zajedničkoj državi s Crnom Gorom. Prije 4 godine su odlučili nenastupiti jer su računali da će se na taj način bolje spremiti za Olimpijske igre u Londonu. Tada je jedini put slavila Hrvatska u Kazahstanu, a mjesec i po dana kasnije bili smo najbolji i u Londonu. I sada je ostalo oko mjesec i po do Ria.

 

Završnicu su izborile Srbija (ispred Crne Gore i Španjolske), Grčka (ispred Mađarske) i Italija (ispred Hrvatske) od europskih momčadi, te na zajedničkim kvalifikacijama za ostatak svijeta redom: SAD, Australija, Brazil i Japan te Kina kao domaćin.

Od utorka do četvrtka igralo se po grupama te je pored bio slijedeći:

Grupa A: Grčka 9, Italija 6, Australija 3 i Japan 0

Grupa B: Srbija 9, SAD 6, Brazil 2, Kina 1

 

Zanimljiviji rezultati bili su:

  1. Kolo:     Italija – Australija            14:7
  2. Kolo:     Grčka – Italija                    15:4 (11:2 na kraju treće)
  3. Kolo:     Grčka – Australija            10:5 (6:4 na kraju treće)
  4. 1/4finale:            SAD – Aus           8:8 (16:15 na peterce)
  5. 1/2finale:            SAD – Grč           11:11 (17:16 na peterce)
  6. Razigravanje:    Jap – Bra             12:10 (10:3 na poluvremenu)
  7. Za broncu:          Grč – Ita              11:7 (Italija vodila 6:2 početkom druge četvrtine pa zabila samo jedan gol do kraja)

 

Vidimo da Fatovićeva Australija i dalje ima velikih problema s pobjeđivanjem egal utakmica na ispadanje. Nastavlja se to već nekoliko prvenstava u nizu. Talijani su igrali bez Tempestija i opet su pokazali igru ispod nivoa momčadi koju imaju na papiru. Nakon prošlih olimpijskih igara konstantno su u padu iako su u međuvremenu dobili bar dva odlična igrača poput Di Fulvia i Bodegasa.

 

Današnje finale donijelo je još jednu dominantnu pobjedu Srbije. Nakon tri četvrtine rezultat je bio 8:1. U sastavu Srbije nije bio Mandića i Nikića, umjesto kojih su igrali Viktor Rašović i Nemanja Ubović. Amerikanci su lakoćom dolazili do igrača više, većinom na vanjskim pozicijama ili u proplivavanjima ili u dobrim situacijama za udarac iz faula s 5 metara. Međutim nije im pomoglo. Realizacija katastrofalna, 1/9 na kraju treće i još 2/3 u zadnjih 8 minuta kada su zabili čak 5 golova jer se Srbija dobrano opustila – valjda da finale ne izgleda previše ružno.

U početku akcije nisu čak ni bile loše, lopta je relativno brzo kružila, ali su šutevi završavali u bloku jer je obrana Srbije bila iznimno pokretljiva. Što bi prošlo skidao je Branislav Mitrović koji je proglašen za MVP-a turnira (vidimo da i golman može doći do te nagrade).

Dosta akcija SAD je igrala na lijevo krilo u drugom dijelu utakmice kada su vidjeli da im ne ide realizacija. Tada je i lopta bila sporija, pa su pokušavali individualno s lijeve strane. Prije toga imali smo pokušaje Azeveda s lijevog vanjskog, Bowena s desnog vanjskog (najviše šuteva općenito u prvoj četvrtini). Kratko je igrao i ljevak Kimbell u drugoj četvrtini i nešto kasnije. Istaknuo se samo kada je u jednoj situaciji propustio dodati loptu na prvu stativu s igračem više.

Srbija je igrala jako dobro u obrani. Uz realizaciju igrača više 3/4 na kraju treće, ukupno 5/8 na kraju. Prlainović još uvijek nije dosegao nivo igre kakav smo navikli od njega. Filipović je bio ubojit u napadu s 3 gola od prva četiri Srbije. Međutim, još je jednom pred kraj utakmice pokazao da je on igrač preko kojega se može razbiti srpska obrana.

 

SAD je prvi protivnik Hrvatske u Riu. Izbornik Udovičić značajno je pomladio momčad u zadnje vrijeme. Danas prvi golman (vjerojatno ipak iza Mosesa koji je uskoro puni 39 i najstariji je u ekipi) McQuin 20 godina, taj jedini ljevak Dunstun kao i sidrun Hallock imaju po 18, ponajbolji igrač Cupido 20 (s Azevedom prva opcija na lijevoj strani), Roelse 20, Bonani 22 itd…

 

Finale: Srbija – SAD        10:6 (2-0, 3-1, 3-0, 2-5)

Suci: Alexandrescu (Rum), Blanco (Ita)

Igrač više: Srb 5/8, SAD 3/12

Peterci: Srb 1/1 SAD 0/1

 

Srbija: Gojko Pijetlović, Viktor Rašović 1, Gocić 1, Ranđelović 1, Miloš Ćuk 1, Duško Pijetlović 2, Ubović, Aleksić, Jakšić, Filipović 3(1), Prlainović 1, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović.

Izbornik: Dejan Savić

 

SAD: Moses, Dunstun, Vavic 1, Obert, Roelse, Cupido 1, Samuels 1, Azevedo (0), Bowen 1, Bonanni 1, Smith, Hallock, McQuin.

Izbornik: Dejan Udovičić