Jadran HN iznenadio domaćina i izborio finale Jadranske lige

Primorje Erste Banka – Jadran HN 7:9
Rezultat po četvrtinama: (1:0; 2:5; 2:1; 2:3)
Rijeka, 2.IV. 2011.  
Bazeni Kantrida. Polufinale Triglav Jadranske vaterpolo lige.

Primorje Erste Banka: Car, Glavan, Paškvalin 1, Krapić 1, Denes Varga, Franković 1, Tiškivski, Jelača 1, Daniel Varga, Barač 2, Beltrame, Garcia 1, Brala, Krizman.
Jadran HN: Šćepanović, Sekulić 1, Crepulja, Janović 5 (2), Đ. Filipović 1, Vidović, Kalinić, Gojković 1, Premuš 1, Subotić, P. Filipović, Kovačić, Andrić, Tešanović.

Suci: Brguljan (Kotor) i Vlašić (Zagreb)
Igrač više: Primorje 5/13, Jadran 3/11    
Peterci: Primorje – , Jadran 2/2
Obrane golmana: Car 9, Šćepanović 8

   U najvažnijoj utakmici sezone (uz finale kupa) Primorjaši nisu uspjeli izboriti pobjedu protiv gostiju iz Herceg Novog. Pred nepuna 3 mjeseca ovi su protivnici također igrali na Kantridi, gdje su gosti bili potpuno nadigrani i razbijeni 13:6. Ovaj puta nismo gledali istu priču. Usprkos dupkom ispunjenom gledalištu i zaglušujućoj potpori domaćem sastavu, gosti su uspjeli zasluženo slaviti. To im je pošlo za rukom ponajviše agresivnom obranom, blokadom glavnih riječkih igrača u napadu te sa druge strane dobrom realizacijom svoga napada.
   Počelo je dosta nervozno sa obje strane (sa obje strane nekoliko kontrafaula, nepreciznih udaraca i loših dodavanja na centra). Uslijed navedenoga u prvoj smo četvrtini vidjeli samo jedan gol, prekrasan lob Garcie. Nakon prečke Frankovića lopta se ponovo odbija Primorjašima, te u nastavku napada Garcia se sa svoga desnog krila diže i dok svi očekuju razoran udarac on lagano ispušta loptu u suprotne rašlje za delirij na tribinama i 1:0 za domaćina. Bilo je točno 3 minute do kraja 1. četvrtine. Do kraja četvrtine vidjeli smo nekoliko obrana Cara i Šćepanovića, rezultat se nije mijenjao.
   Druga četvrtina je pokazala da su gosti ipak odlučili ozbiljno i agresivno, te su uslijed takve igre zasluženo i dobili ovaj period sa 2:5. No krenimo redom. Za izjednačenje se pobrinuo Premuš, koji je odlično okrenuo Glavana te primorao Barača da na njemu skrivi peterac. Sigurni realizator je Nikola Janović, te na semaforu svijetli 1:1. Slijedećih nekoliko napada domaćini nisu iskoristili (kontrafaul Krapića, Garcia u blok, Barač pliska preko gola), a onda slijedi krasna akcija sa igračem više (isključen Crepulja) – lopta kruži, dolazi do Garcie na desnom krilu, a ovaj ubacuje visoko za Krapića koji u stilu Damira Burića zabija za novo vodstvo domaćeg sastava. Nakon nekoliko neiskorištenih napada sa obje strane gosti izjednačuju. I to prekrasnim golom Nikole Janovića, koji šraubom sa tri metra posprema filigranski precizno dodavanje Gojkovića sa srednjeg vanjskog. Na semaforu svijetli 2:2. Već u slijedećem napadu domaćini ponovo odlaze u vodstvo. Isključen je Kalinić na Paškvalinu, ovaj odmah dobija loptu i iz okreta zabija za 3:2. Nakon toga do kraja četvrtine gledamo rapsodiju gostiju, koji zabijaju 3 pogotka za redom i širom otvaraju vrata finala. Zabijali su redom Janović iz faula sa 7 metara za 3:3, Filipović za 3:4 te Premuš iz okreta za 3:5 (ostao sam na centru nakon isključenja Denesa Varge na njemu). Domaćini svoje napade u tom periodu nisu uspijevali iskoristiti. Ili su ih gosti su agresivnom obranom uspijevali omesti u ključnim trenucima (skidanje lopte sa ruke uplivavajućem Denesu Vargi, blok na udarac Garcie), ili su Primorjaši pucali preko gola (Jelača, Tiškivski). Posljedica toga je da se na veliki odmor otišlo sa 3:5.
   Prvi napad u 3. četvrtini imali su gosti. Premuš se odlično izborio za poziciju, ali mu domaći igrači bez faula uzimaju loptu. Slijedećih nekoliko napada sa obje strane također nije iskorišteno, a onda Barač spretno i sretno probija Šćepanovića sa lijevog krila u bliži kut za 4:5. Šćepanović je bio na lopti, ali ga Baračeva pliska vara te mu je lopta izmigoljila kroz ruke i ušla u gol. Nakon toga opet gledamo agresivnu igru, punu kontrafaula, isključenja sa nekoliko nepreciznih udaraca (Crepulja pored gola, Jelača ravno u Šćepanovića i sl.), a onda gosti ponovo zabijaju. Strijelac je Gojković, sa tri metra iz prve na dodavanje P. Filipovića sa centra. Primorjaši već u slijedećem napadu imaju priliku smanjiti na 5:6, ali Beltrame koji je neshvatlivo ostao sam na krilu na 3 metra ne uspjeva pod faulom iskontrolirati odlično dodanu loptu Denesa Varge. Ipak, nekoliko napada nakon toga Primorjaši zabijaju i dolaze na 5:6. Franković  je strijelac- sa svoje pozicije desnog vanjskog silovito zabija Šćepanoviću ispod ruke. Do kraja četvrtine Car bilježi dve obrane u jednom napadu Jadrana i sa tim se rezultatom ulazi u zadnju četvrtinu.
   U prvom napadu zadnje četvrtine nije se proslavio Petar Filipović. Imao je odličnu poziciju za šut sa 5 metara (Primorjaši se povukli na centra), ali na odlično dodavanje Crepulje puca pored gola. Idući napad Primorja pokušava efektno riješiti Krapić, ali sa trojicom Jadranaša na leđima ipak mu ne polazi za rukom opaliti šraubu. U napadu Jadrana nakon toga loptu uzima Crepulja, ali niti on iz dva navrata ne uspijeva zabiti. Prvi udarac mu u gol aut izbacuje Car, a drugi mu odsjeda na prečki. Primorjaši to iskorištavaju u slijedećem napadu za dolazak u rezultatski egal. U plivanju nazad isključen je Filipović, Roje zove time-out te slijedi akcija sa igračem više u kojoj Jelača sa 2 metra posprema visoko dodanu loptu Garcie za 6:6 i ludilo na tribinama. Ipak, gosti nisu bili pretjerano impresionirani tim ludilom, jer već u slijedećem napadu ponovno dolaze u vodstvo. Siloviti udarac Janovića sa 7 metara brani Car, ali lopta se odbija do Premuša koji uspjeva izboriti peterac. Iz drugog pokušaja u ovom napadu, neometan sa 5 metara, Janović bez problema zabija svoj drugi peterac večeras za 6:7 na semaforu. U iduća dva napada iskazali su se golmani, Car brani Janoviću sa lijevog vanjskog, a Šćepo skida Danielu Vargi loptu iz samih desnih rašlji. Nakon još dva neiskorištena napada (Gojković u blok, Glavan u stativu) ipak Primorjaši dolaze do izjednačenja. Sekundu prije Baračeva šuta sa srednjeg vanjskog u malu mrežicu isključen je Uroš Kalinić. Burni protesti Primorjaša na ovu odluku suca Vlašića, ali gol nije priznat već slijedi napad sa igračem više za Primorje. Opet lopta dolazi do Barača, koji valjda pun bijesa i ljutnje opet puca sa lijevog vanjskog isto tako precizno kao i prvi put i uz oduševljenje na tribinama mijenja stanje na semaforu na 7:7. Očekivalo se da su tu Primorjaši u psihički boljoj situaciji i da su u naletu te da će nakon ovakvog raspleta dobiti ovu utakmicu. Ipak, gosti su bili ti koji su u završnici pokazali mirnoću i sa još 2 gola do kraja četvrtine došli do pobjede. Prvo, već u slijedećem napadu, zabija Janović sa srednjeg vanjskog. Lijepa akcija sa igračem više (isključen Jelača), lopta kruži i dolazi do Janovića koji silovito buši Cara za 7:8. Voda je u ušima Primorjaša, malo više od minute je do kraja i treba se zabiti u idućem napadu za ostanak u utakmici. Primorjaši zarađuju isključenje (izbačen Janović), igra se na Garciu čiji prvi šut u gol-aut izbija Šćepanović, a drugi se od bloka odbija gostima. Još ima nade, minuta je do kraja, ali kada već nakon 10-ak sekundi napada (50-ak sekundi do kraja utakmice) Sekulić sa desnog krila buši Cara u bliži kut, bilo je jasno da više nema nade… Postojala je doduše neka minimalna nada u čudo ravno onome da Dinamo prezimi u Evropi, ali kada je Denes Varga (35 sekundi do kraja) opucao u blok od kojega se lopta odbila gostima, bilo je gotovo…

    Nije se više igralo, gosti su slavili, a cijeli bazen tugovao za porazom. Ipak, treba gostima čestitati na zasluženoj pobjedi. Bili su bolji, odlično su igrali obranu, pokrili najbolje igrače Primorja i imali raspoloženog Šćepanovića na golu, a u napadu su svoje šanse iskoristili i to ponajviše zahvaljujući danas odličnim Gojkoviću i Premušu te maestralnom Janoviću, prvom strijelcu utakmice sa 5 zabijenih golova.

Izjave igrača:

Nikola Janović (Jadran HN)
mk: Nikola, može komentar utakmice za dance.hr? Nikola Janović: Vrlo sam zadovoljan što smo danas pobjedili, nitko nije očekivao da ćemo proći pogotovo pred ovakvim ambijentom. Primorje je zasluženo došlo do prvog mjesta u Jadranskoj ligi i večeras su zaista imali lijepu priliku za pobjedu. Time je naš uspjeh još i veći. mk: Prognoze za sutra? Nikola Janović: Biti će sigurno teško, Jug je možda i najbolja ekipa u Jadranskoj ligi, ali pokušati ćemo da uradimo iznenađenje iako smo i već do sada uradili više nego što se od nas očekivalo. mk: Tvojih 5 golova, dobro si se raspucao danas? Nikola Janović: Pa eto, je, raspucao sam se dobro, danas mi je sve išlo za rukom.

Samir Barač (Primorje)
mk: Samire, može komentar utakmice za dance.hr? Samir Barač: Pa, za nas totalno razočarenje. Mislim da s obzirom na ovo što smo pokazali večeras da nismo zaslužili finale. Nismo se prilagodili niti uskoj igri Jadrana, niti smo bili toliko učinkoviti u napadu. Pokušali smo nešto na kraju utakmice, međutim bilo je kasno. Čini mi se da se nismo uspjeli prilagoditi niti na kriterij suđenja. Bilo je jako puno tih tranzicija obrana-napad što je Jadran super iskoristio. mk: Reci još samo očekivanja za sutra, možete li se dignuti i osvojiti treće mjesto? Samir Barač: A ništa, naše očekivanje i naše prvenstvo nije gotovo, mi moramo sutra ući u borbu sa Mladosti i pobjediti kako bi stekli prednost domaćeg terena u playoff-u. Moramo razmišljat dalje, nemamo puno vremena za neke žalopojke zato što nas čeka vrlo teška utakmica i težak raspored.

 

2 komentara na “Jadran HN iznenadio domaćina i izborio finale Jadranske lige”

  1. Barač spominje suđenje, bože dragi. Pa je li on lud. Nekoliko sramotnih odluka sudaca, a sve na štetu Jadrana. I jučer i danas Jadranje utakmicu prelomio i riješio već u drugoj četvrtini