Javni Vlašićev sastanak za sve

www.dulist.hr: Fotografija sa prošlogodišnjeg finala u Portu

Sjećate li se gostovanja Tončija Vlašića kod novinarke Nikoline Metković na DuTv-u 8. travnja? Podsjetimo, ta emisija je organizirana povodom prvih natpisa o čudnom radu udruge „Divlja liga Dubrovnik“ čiji je Vlašić predsjednik. Naglasak u emisiji je bio na učlanjivanje u tu udrugu – voditeljica je nekoliko puta ponavljala pitanje o učlanjivanju – te na financijskom dijelu rada udruge. Podsjetimo se najzanimljivijih dijelova:

VODITELJICA: Kako funkcionira udruga i koliko ima clanova?                      VLASIC: Pa udruga funkcionira, mi imamo sastanke cesto, ne znam je li sve pravno kako valja… (nije odgovorio koliko ima clanova)
VODITELJICA: Jesu li to vasi propusti, ako se pokaze da ih ima (mislila je na te pravne propuste)?
VLASIC: Pa onda smo krivi za to, ali nismo ukrali pare.
VODITELJICA: Je li Igor Legaz clan udruge?
VLASIC: On je uputio zahtjevi nakon optuzbi i zato smo ga odbili primit.
VODITELJICA: Da ja sad zelim postati clan, biste li me primili?
VLASIC: Mi smo ustvari vodili da svi koji igraju da su clanovi, ne znam jesmo li falili, nismo se tim bakcali jer nasi clanovi ne placaju clanarinu.
VODITELJICA: Zasto ne placaju?
VLASIC: Tradicija je da je ulaz besplatan, mislim da ne bi bilo ovoliko ekipa da nije tako. Glavna optuzba je da smo ukrali novac, ako se pokaze da nije tako, mislim da nisu bitne te stvari oko Statuta.
VODITELJICA: Da ja igram Divlju ligu, kako bi se uclanila? Sto je s pristupnicama?
VLASIC: Udruga Divlja liga nije vlasnik Divlje lige. Broj 1 su ekipe koje igraju, mi nemamo pravo da njima namecemo pravila, ako oni nisu zadovoljni oni ce reci da nas ne zele, oni mogu izabrati sve novo, ako oni tako izaberu mi nemamo sto vise raditi tu. (opet izbjegava odgovor)
VODITELJICA: A sto je s pristupnicama? Legaz kaze da ih nema?
VLASIC: Ocito je Igor Legaz proucio Statut. Ja sam rekao da se nismo puno bavili s time, nije nas nitko pitao tko je clan.
VODITELJICA: Legaz tvrdi da se u udrugu nemoguce uclanit, da se skrivaju podaci…
VLASIC: Pa nema podataka jer mi ne primamo pare, nema nam tko uplacivati clanarinu…

Vidimo da oko članstva i učlanjivanja u udrugu, na nekoliko opetovanih upita Vlašić svaki put izbjegava odgovor. Ranije smo vas upoznali s pokušajem učlanjivanja dugogodišnjih igrača u tu famoznu udrugu (http://www.dance.hr/gostujuce-kolumne/1326-ovo-su-njihove-price.html), gdje su se zainteresirani pozvali na sam dopis odvjetnika u ime udruge „Divlja liga Dubrovnik“  u kojemu poziva sve zaniteresirana na učlanjivanje. Tajnica Anđela Matić je onemogućila (nije nam poznato je li tko utjecao na nju) taj postupak nakon višednevne uspješne mail prepiske i nakon što je već sve bilo dogovoreno.
Korektnije bi bilo da je odmah kazala „Nećemo vas primiti u našu udrugu, odjebite“, a ne što je zainteresirane „napravila budalama“. Ali u biti je sama ispala ne previše inteligentna jer je mogla ignorirati mailove, izbjegavati susret u uredu jer bi u ovako apatičnoj državi i društvu vrlo brzo svi odustali od dolazaka, pisanja, prozivanja, svega.

Ali ćemo i mi napraviti sastanak, pozvat ćemo sve da pokažemo financije

 

O drugom, finacijskom dijelu rada Udruge, Vlašić je na DuTv-u bio puno precizniji i sa puno više informacija:
Voditeljica prica ukratko o zbivanjima i daje Vlasicu rijec opcenito sto misli.

VLASIC: Sve je pocelo nakon objave teksta Igora Legaza na www.dance.hr u kojem je napao udrugu kao i agenciju Dubrovnik PartneR optuzivsi da smo ukrali neke novce i sad smo dosli u situacija da se moramo pravdati od jutra do mraka. Ja sam spreman pokazati sve racune. Istina, nisam siguran je li pravno sve u redu sto se tice udruge…
VODITELJICA: Koliko ima novaca na racunu udruge?
VLASIC: Trenutno ima oko 6.000 kn, a dugovanja imamo oko 21.000 kn.
VODITELJICA: Koliko je novaca potrebno za realizaciju Divlje lige 2011?
VLASIC: Ovisi sto hocemo, zelimo li suca iz vanka ili iz Dubrovnika (…), prosle godine je preko racuna udruge proslo oko 126.000 kuna. Stalo mi je da netko dodje i pregleda sve stavke, nase su poslovne knjige uredne.
VODITELJICA: Mozes li tvrditi da ti, kao ni Tilda Bogdanovic, nisteuzeli nesto novaca za sebe?
VLASIC: Mogu. Nismo uzeli ni kune. Imam sve racune.
VODITELJICA: Kako cete sad privuci sponzore nakon navoda Igora Legaza da pripaze kad vam budete slali ponude?
VLASIC: Mi ionako imamo samo 3 novcana sponzora osim zupanije, a jos pedesetak ih je dalo doprinos preko nekih usluga.
VODITELJICA: Igor Legaz saziva sastanak s ciljem zastite Divlje lige od privatizacije. Privatizirate li vi Divlju ligu?
VLASIC: Ne. Tamo ce se naci ekipe, ukoliko se oni dogovore vecinom, ova udruga ce podnijet racun, ako oni ne zele da mi vise vodimo, vodit ce je oni. Nece se dogoditi slucaj dvije Divlje lige. Necu doci jer necu biti u Gradu, ali cemo i mi napraviti sastanak, pozvat cemo sve da pokazemo financije i da se opravdamo.
VODITELJICA: Sto kazu sudionici? Kako komentiraju?
VLASIC: Meni je jedini cilj da ovu najvecu optuzbu, da smo ukrali pare, opovrgnemo. Druga je stvar ako su oni nezadovoljno kako vodimo Divlju ligu i odluce da ce netko drugi vodit. To je njihovo pravo.

Kao što vidimo Vlašić je rekao:

1.    Spreman sam pokazati sve račune.
2.    Prošle godine preko računa udruge prošlo je 126.000 kuna koje smo dobili od 3 sponzora plus od Županije.
3.    Imali smo i 50-ak sponzora u raznim uslugama.
4.    I mi ćemo napraviti sastanak i pozvati sve i pokazati financije.
5.    Imam sve račune i ni kune nismo uzeli.

Održan „javni sastanak za sve“

 

Velika većina vas ne zna, ali taj evo skoro puna 2 mjeseca očekivani sastanak se održao prije 10-15 dana. A evo što smo mi o tom sastanku uspjeli saznati. Pozivamo sve sudionike i one koji znaju više neka se jave na bilo koji način; anonimno, pozivom, mailom, tužbom… :wink:.
Na sastanak nisu bili svi pozvani, nego samo predstavnici plivališta koje imaju teren. Podsjetimo se gdje se sve lani igralo:

Porat, Bellevue, Porporela, Copacabana, Štikovica, Plat, Puntižela i Danče.

Ali i među predstavnicima terena je došlo do selekcije. Tako sa sigurnošću možemo reći da sa Danača nitko nije pozvan, a koliko smo saznali iz Župe i Štikovice također nije bilo nikoga (ne znamo jesu li bili pozvani). Po informacijama koje smo dobili prije 2-3 dana došli su predstavnici Porporele, Copacabane, Šulića i Bellevuea. Recimo zanimljivo je da kao predstavnik Bellevuea nije pozvan niti jedan igrač Bellevuea ili Čingrije nego Vedran Smokvina koji je ujedno i član fantomske udruge. Čak je i palo pitanje zašto nema Dančara na što je Tonči Vlašić odgovorio: „A što da njima kažem…“. Očito nismo dovoljno dobri da dobijemo poziv na „javni sastanak za sve gdje će biti pokazani svi računi“. A još donedavno smo čak bili toliko dobri da se:

–      Zove Zambatu iz Rima da dođe suditi važnu utakmicu kvalifikacija Palace – Montovjerna.
–      Preuzme izvještaj finalne utakmice sa dance.hr-a u tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika.
–  Zove Andra da sudjeluje u intervju za Dubrovački vijesnik na temu Divlje lige: http://www.dubrovacki.hr/clanak/21462/i-godisnji-se-kroji-prema-divljoj-ligi
–      Zove da treba teren sa Danača prebaciti u Porat da se na njemu igra finale.
–     I brojni drugi pozivi prijašnjih godina koje ste imali prilike čitati u ranijim tekstovima, da sad ne dužimo, a na koje smo se uredno odazivali.

I sad kao vrhunac ironije, mi koji smo posudili teren (već drugi put u posljednjih par godina) da se može u Portu odigrat finalni dan, nismo pozvani na sastanak predstavnika terena. I ne samo to, nego je taj „javni sastanak na koji će biti svi pozvani“ bio toliko javan da nam je trebalo 10-ak dana da uopće saznamo za njega. U jednom Dubrovniku :smile:.
Koliko smo uspjeli saznati, na tom sastanku je bio naglasak na pitanju Vlašića: „Hoćete li mi dati terene i hoćete li se prijaviti u ligu koju ću ja organizirati.“ Ni riječi o udruzi, članstvu, računima… Čak su neki poslije tog sastanka uvjereni da Vlašić na DuTv-u nije ništa rekao o 126.000 kuna. Pa eto, ako nije neka pokaže račune za onoliko koliko sad kaže da je prešlo preko računa udruge. Ili možda nije rekao ni to da će pokazati račune i da mu je cilj opravdati se. Mi mu možemo pomoći sa 1.000 kuna u 2010. koliko nam je isplatio na račun štete na terenu jer su bare i teren poslije finala pa do podne idući dan ostavljeni da plutaju vezani za vanjsku stranu Kaša i da valovi s njima mlate o stijene. A ako će pokazivanje računa ići u sve godine postojanja udruge, onda mu možemo pomoći i sa po nekoliko tisuća kuna godišnje kojim su isplaćivani pojedinim „nisko rangiranim zaposlenicima“ Divlje lige.

VODITELJICA: Najavio si tuzbu protiv Igora Legaza?
VLASIC: Da, jer ne znam drugi nacin kako se obraniti protiv ovih optuzbi. Kad je osvanuo clanak, kontaktirao sam pravnika Vlaha Hrdala koji je onda kontaktirao odvjetnika iz Zagreba. Rekao sam i Vedranu Smokvini da on provjeri sve racune i vidi je li se igdje nesto ukralo.
VODITELJICA: Sto cete traziti na sudu?
VLASIC: Trazit su ispriku. Nevazno je hocemo li voditi i dalje Divlju ligu, ekipe odlucuju. Plivalista su glavna, nikad nismo dosli na kupaliste gdje nas ne zele.

Osim ovaj put, tužba protiv Igora Legaza je najavljena i preko DuLista, a preko mobitela je najavljena i tužba prema dance.hr-u. Te tužbe (bar do sada) nisu pokrenute kao što se i ništa drugo nije ostvarilo.

I za kraj pitanje za sve. Zašto organizatori Divlje lige na čelu sa Tončijem Vlašićem ne žele podastrijeti račune ekipama i igračima tj. onima koji su ih izabrali da vode to natjecanje? Ako je sve po zakonu i čisto svatko bi odmah drugi dan po izbijanju „afere“ pokazao sve račune, bankovne izvode i sve ostalo i „nasmijo se u facu“ onima koji pišu pizdarije i laži.
A ako slučajno dođe do još kojeg „javnog sastanka za bilo koga“, a da na njemu ne bude predstavnika ekipa i/ili terena sa Danača predlažemo neka pitanja:

–      Koliko je para prošlo preko računa udruge od njenog osnutka, po mogućnosti da se pokažu izvodi sa banke?
–      Da li udruga još postoji?
–      Kako se učlaniti u udrugu (ako postoji) i aktivnije sudjelovati u organizaciji?
–      Kojih je to 50-ak sponzora u uslugama doniralo svoje usluge u 2010? Ili barem kojih je to 50-ak usluga potrebno da bi se organizirala Divlja liga – tiskanje plakata, razglas, brod za suca, majice za sudionike, medalje, smještaj za suca, tribine za finale, prostor za ždrijeb, kapice, lopte, Karaka, trombunjeri…  Evo uz neophodne trombunjere došli smo do 12 –  a dug je još put do 50 pa bi trebali i vašu pomoć -, a da još uvijek ostane potreba za 141.000 kuna (120.000 potrošeno (126.000 prešlo preko računa, a trenutno ima 6.000) + 21.000 koliko je udruga dužna za lanjsku organizaciju) koja je bila potebna za organizaciju Divlje lige u 2010.
–    Slobodno u komentarima nadodajte još pokoje zanimljivo pitanje…

15 komentara na “Javni Vlašićev sastanak za sve”

 1. Izgleda da je masonska loža na čelu sa Majstorom Vlašićem ipak aktivna…

 2. Ko zna koliko je PR agencija Dubrovnik PartneR dobila love za prezentaciju Divlje lige, a jedan Vujas nikad nije čuo za nju ;), a i kome su je prezentirali kad samo Dubrovčani po rođenju, prebivalištu i porijeklu imaju pravo nastupa.

  Očito je najveća pogreška u svemu ovome, iz Vlašićeve perspektive, što je uopće došao u tv emisiju i svašta ispričo. Da je šuto ko i ostatak vremena, i imao ovakve tajne sastanke, em bi bio konzistentan, em bi mu bilo bolje. Zanimljivo je kako ova tema ne zanima skoro nikoga u dubrovačkim medijima – po mojoj skromnoj procjeni u 5 godina ove udruge najmanje je 800.000 – 1.000.000 kuna love prešlo preko računa (ako je lani u recesijskoj godini bilo 126.000). Em je grad ima veći proračun od županije, em je Šuja bila široke ruke, em su prije bilo brojniji i jači sponzori.

 3. Sto bi maminjo rekao o ovom sastanku: ” U grupu se grupirati i onda mucki kad te ja ne vidim. “

 4. scijentolog vlasic i njegovi sljedbenici iz porporele, smokvina i neizbježni CSKA

 5. Ako je bio Smokvina onda je vjerojatno pao i kakav domjenak

 6. E moj Tonči, kažeš da ti je cilj da opovrgneš optužbe o krađi para, ali upuno radiš suprotno. A to što Vjesnik ne piše o ovome je valjda jasno zašto. Isto tako ni List ne pokušava istražiti istinu jer je dioničar i suvlasnik suprug od ranije spominjane vlasnice PR agencije. U dva mjeseca nitko nije pokušao doznati istinu o svemu ovome, tek je DuTV dao priliku Vlašiću da se opravda. A i premreženost s politikom je jaka, tako je najdugovječniji pročelnik Katičić bio u organizacijskom odboru DL, a lani ga se prozivalo u Vjesniku zbog Divlje lige uoči potpisivanja pokroviteljstva županije. Prozirno.

  A i zanimljivo je kako udruge koje dobijaju sredstva od grada inače podnose gradu izvještaje http://dubrovacki.hr/clanak/28049/osnivajte-udruge-miho-je-siroke-ruke

  Možda da je u gradu ispitati i tražiti izvještaje ako ih je udruga Divlja liga Dubrovnik podnijela.

  1. Odličan i poučan je ovaj link, vidim da se svojedobno i Dubrovački list pitao “Gdje su računi?” pojedinih udruga. I to 17.4.2011., a čudno kako ih ne zanimaju računi nekih drugih udruga. Neš ti ove, zamračila je samo 52.000 kuna, od čega samo 20.000 gradskih novaca.

 7. čovjek se samo iznervira čitajući sve ovo. evo na http://www.hfhs.hr/hr/dogadanja/divlja-liga-3811 možemo vidjeti kad se planira održati ovogodišnja divlja liga s obzirom da nema ništa na divljaliga.hr-u.

  znači finale se planira 13.8. što bi značilo da je početak glavnog turnira poslije SP-a u šangaju

 8. “moralno nedolično ponašanje čelnika Dinama, optužujući ih za kršenje Zakona o udrugama”

  http://www.jutarnji.hr/navijaci-mamica-tuzili-strasbourgu/953142/