Mađarima derbi na startu

Vrlo dobra utakmica na startu SP-a. Odmah u 930 ujutro o Šangajskom vremenu jaki obračun koji je opravdao očekivanja. Utakmica je obilovala fantastičnim udarcima, ponajprije s mađarske strane koji su vrlo često, posebice Biros golove proslavljali pokazivanjem prstom na Šefika. Bilo je dosta i obrambenih pogrešaka, a Mađari su preokrenuli 2 gola zaostatka u posljednjih 8 minuta.

→    Od početka su Crnogorci krenuli odlično. A i sudačku kriterij im je bio naklonjen. U prvoj četvrtini zaradili su 4 igrača više, sve bez lopte. Realizirali su dva (Jokić s lijevog krila i Vukčević sa stative) i još je Draško Brguljan zabio na zonu sa srednjeg vanjskog. S druge strane Danijel Varga (kontra 1 na 0) i Hosnyanszky (igrač više, probio blok Danilovića sa lijevog vanjskog) su donijeli kratko vodstvo svojoj ekipi od 2:1.
→    Prva obrana Nagyja je bila čista, 2 na 1, kontra Drašku Brguljanu, ali lopta se odbija do Nikole Janovića koji prvi put donosi 2 razlike, 2:4. U periodu od točno jedne minute Biros pa De. Varga koriste pogreške u igri crnogorske obrane. Prvo je kapetan pobjegao u kontru par sekundi prije isteka napada i loše odigravanje Danilovića dovelo je do 1 na 0 kontre, a Nagy je odlično preko cijelog bazena dodao na ruku. Zatim su se u dolasku u obranu loše postavili, što Denes kažnjava udarcem sa 6 metara sa srednjega. I treći gol u nizu Mađarske, Steinmetz je izborio igrača više i onda ga je na drugoj stativi odlično pronašao jedan od ljevaka (Kiss ili Madaras) sa desnog krila i samo je trebao spustiti loptu u prazan gol. Ipak do kraja četvrtine Crnogorci izjednačavaju, Petrović je previše pušten na srednjemu u zoni (loše postavljena zona) i to je 5:5.
→    Na startu treće Harai okreće Petrovića, a biros realizira peterac. Sada slijede 3 gola Crne Gore, sva tri sa igračem više. Prvo jednu priliku, uz čak 2 obrane i stativu (Draško sa pola metra nije uspio ugurat loptu u gol), sa igračem više ne koriste. A onda iduće 3 redom zabijaju Ivović (sa desnog vanjskog jak udarac u bliži),  Radović (odličan udarac također sa desnog vanjskog, Nagy nije bio ni blizu lopti) i Danilović sa dva igrača više zavlačio loptu oko bloku u bliži kut. Pogrešno je bio isključen Daniel Varga, pa je Madaras gestikulacijom, tj. predugim držanjem lopte protestirao i također dobio isključenje. Omjer igrača više u tom trenutku bio je 8:3 u korist Crne Gore koja ima samo jednog sidruna u ekipi. Do kraja četvrtine još po gol s obje strane, oba sa igračem više. Prvo Biros nakon duge akcije i dosta prebacivanje strana na prvu, fenomenalan udarac pod prečku. Zatim Ivović točno sekundu do isteka vremena, nakon pogreške obrane koja je dopustila da i nakon nekoliko cimanja Ivović bude sam i to na samo 4-5 metara od gola. I tako se sa 7:9 ušlo u posljednjih 8 minuta.
→    U ovoj četvrtini Mađari imaju 3 uzastopna igrača više i sva tri koriste. Madaras (prebačaj sa lijevog krila na desnog vanjskog i brzi udarac na prvu), pa Gor-Nagy (dodavanje Kissa sa desnog krila na 1. stativu) i Biros sa lijevog vanjskog nakon zavlačenja u lijevo, pliska u bliži. Tako su Mađari na 3:07 do kraja preuzeli vodstvo. Danilović je prokockao igrača više svoje ekipe, lošim udarcem u blok. A s druge strane Kiss na zonu sa desnog vanjskog pogađa u bliži od stative za prvi put dva razlike za Mađarsku. Opet igrač više za Crnu Goru kojega Janovič koristi i 1:27 postavlja na 11:10. Mađarima je suđen kontrafaul, a Vukčević odma u dolasku u napad zarađuje izbačaj Hosnyanszkog. Porobić zove time out, ali njegovi igrači nisu niti šutirali.

→    Vrlo dobra utakmica, posebice za prvo kolo i 930 ujutro. Jako puno plivanja s Mađarske strane, ranijih odlazaka u kontru. Fenomenalna realizacija igrača više,  6/7. Standarno puno dodavanja na prvu sa lijevog krila na  desnog vanjskog i sa desnog krila na lijevog vanjskog, i brzih promjena strane. To su naplaćivali udarcima na prvu, na prebačaj, a Šefik nije mogao ništa obraniti, ali i sve su to bili vrlo jaki i precizni udarci. Biros je posebice prednjačio sa 4 gola.
→    S druge strane Crna Gora je na momente bila izvrsna, Mađari bi izgledali nemoćno u napadu. Prije svega što su crnogorski bekovi odlično čuvali sidrune što je omogućavalo da se zona igra na većoj udaljenosti pa su išli udarci sa 7 i više metara. A na momente su radili „glupe“ pogreške, poput toga da bi dobili kontru na raniji odlazak Birosa u napad. Suđenje im je čak i bilo naklonjenije, tj. bilo je nekoliko pogrešaka u njihovu korist.

1.    kolo SP-a – Grupa A
Mađarska – Crna Gora    11:10 (2:3, 3:2, 2:4, 4:1)
Suci: Tulga (Tur), Naumov (Rus)
Mađarska: Nagy (9), Gor-Nagy 1, Madaras 1, De. Varga 1, Szivos, Hosnyanszky 1, Kiss 1, S. Varga, Da. Varga 1, Biros 4(1), Steinmetz 1, Harai, Szeczi. Izbornik: Kemeny.
Crna Gora: Šefik (7), Dr. Brguljan 1, Radović 1, Danilović 1, Vukčević 1, Tičić, Klikovac, Janović 2, Ivović 2, Da. Brguljan, Petrović 1, Jokić 1, Šćepanović. Izbornik: Porobić.

 

Osobne pogreške: Mađ 13, CG 8
Peterci: Mađ 1/1, CG –
Igrač više: Mađ (1/1+1/2+1/1+3/3)= 6/7 (86%), CG (2/4+-+4/5+1/3)= 7/12 (58%)
Kontrafaulovi: Mađ 4, CG 5

2 komentara na “Mađarima derbi na startu”

  1. sve ti ođe piše, http://www.dance.hr/pogledsdesna/1406-14-fina-world-championship-shanghai-2011.html