Mađarska – BENU Kup

Foto: Derencsényi István/MVLSZ

Danas su u konferencijskoj sali u Dunav Arene izvučeni parovi BENU Kupa Mađarske za muškarce i žene. Dobra vijest je kako će Mađarska TV (M4 Sport) uživo emitirati dvadesetak utakmica uživo!

 

Éva Hegedűs, članica predsjedništva MVLSZ-a, najavila je kako će organizacija pokrenuti program pod nazivom „Vidljivi talenat“ (ovo je Google prijevod, ne zamjerite), u okviru kojeg navijači mogu u Mađarskom kupu odabrati najbolje igrače muškog i ženskog spola mlađe od 23 godine, koji će dobiti nagradu od 250.000 HUF-a (oko 700 Eura).

 

Kako je naglasio predsjenik saveza Attila Vari, vrlo je zadovoljan što će se natjecanje u Mađarskoj nastaviti….ili bolje reći započeti, jer ono što je odigrano u protekloj sezoni potpuno je izbrisano (doslovno, jer ne postoji nikakva statistika prošle, prekinute sezone, na stranicama Saveza). U prilog tome govori i podatak kako je za odrađivanje grupa za izlačenje u obzir uzeta sezona 2018/19. Ovaj puta, kup se igra potpuno drugačije nego do sada.

 

Ekipe su podjeljene u 4 skupine prije izvlačenja, uzimajući u obzir njihov plasman u ranije spomenutoj sezoni 2018/19. Kup se igra u 4 kruga, a prvi krug započinje 25. i 26. srpnja. Ekipe se potom raspoređuju u grupe obzirom na rezultate te se igra naredna 3 vikenda. Na kraju ćemo saznati tko je pobjednik kupa te time stječe pravo nastupa u Euro kupu.

 

Dakle, u prvom krugu serije, u vikendu od 25. do 26. srpnja, igrat će se utakmice na četiri lokacije, Budimpešti, Kaposváru, Tatabányi i Szegedu.

 

Grupa (Szeged):

OSC, Debrecen, Metalcom-Szentes, Szeged

Skupina B (Kaposvár):

Szolnoki Dózsa, BVSC-Zugló, UVSE, Kaposvár VK

Skupina C (otok Margaret):

FTC-Telekom Waterpolo, PannErgy-Miskolc VLC, PVSK-Mecsek Füszért, KSI SE

Skupina D (Tatabánya):

Eger, Budimpešta Honvéd SE, Tatabánya, A-Híd VasasPlaket

 

Po završetku prvog kruga, ekipe će ostvarene rezultate prebaciti u drugo kolo, gdje će se od 1. do 2. kolovoza ponovno boriti u četiri skupine od po četiri ekipe. Tada će to biti – plava, bijela, crvena i zelena skupina. Te će skupine uključivati ​​prvo-, drugo-, treće- i četvrtoplasirane iz prvog kruga. Ne navodi se ništa o lokacijama na kojima će se igrati drugi i svaki slijedeći krug. Mada je za očekivati da će se finale igrati na Margit Szigetu.

 

Plavi

Bijeli

Crveni

Zeleni

A1

B1

C1

D1

B2

A2

D2

C2

C3

D3

B3

A3

D4

C4

A4

B4

 

 

Grupna klasifikacija trećeg kruga (8.-9. kolovoza), također se temelji na rezultatima prethodne faze. Moram biti iskren i napisati kako nisam baš najbolje shvatio Google prijevod, ali mi se čini ovako – po dva prvoplasirana iz svake skupine idu u skupinu 1, a 3. i 4. plasirani u skupinu 2. Ono što sam shvatio je da se u ovoj fazi ekipe koje su se igrale međusobno ranije, više ne sastaju.

 

1. dan

Plavi 1-Zeleni 2

Bijeli 1-Crveni 2

C1-B2

Z1-P2

 

P1-B2

B1-Z2

C1-P2

Z1-C2

 

P3-Z4

B3-P4

C3-B4

Z3-P4

 

P3-B4

B3-Z4

C3-P4

Z3-C4

2. dan

P1-C2

B1-P2

C1-Z2

Z1-B2

 

P3-P4

F3-P4

C3-Z4

Z3-B4

 

 

Četvrti krug (15.-16. kolovoza) je završna faza cjelokupnog turnira u kojem su ekipe u I. i II. igraju divizijske utakmice na temelju njihovih rangiranja u grupi.

 

  1. dan

1.

II.13 – II.16

II.14 – II.15

2.

3.

II.9 – II.12

II.10 – II.11

4.

5.

I.5 – I.8

I.6 – I.7

6.

7.

I.1 – I.4

I.2 – I.3

8.

  1. dan

15. mjesto

1. I

2. I

13. mjesto

1. P

2. P

1. mjesto

3. I

4. I

9. mjesto

3. P

4. P

7. mjesto

5. I

6. I

5. mjesto

5. P

6. P

3. mjesto

7. I

8. I

1. mjesto

7.P

8. P

 

Ekipe u polufinalu i finalu igraju po jednu utakmicu.

 

Kako nisu još sve ekipe objavile svoje rostere (a bio je i promjena u do sada objavljanim rosterima), dosta je teško prognozirati kako će se razvijati ovo natjecanje. Siguran sam kako ste upoznati sa činjenicom kao je OSC (u trenutku prekiga lige vjerojatno najbolji klub u Mađarskoj) promijenio sponzora, kako je taj isti sponzor otišao prema Vasasu (A-Hid) i sa sobom poveo trenera i nekoliko igrača. OSC je nakon par zasigurno teških dana dobio novog sponzora (MOL), koji je uvjetovao svoje sponzorstvo time da za klub mogu nastupati samo Mađari. Vasas se značajno pojačao i sigurno će tražiti visok plasman, što nije bio slučaj u proteklih par sezona.

FTC je najmanje mijenjao. Otišao je Younger u ProRecco (ponuda koja se ne odbija :wink:), tako da su po meni oni u najboljoj situaciji i glavni favorite za vrh. Mada, Vargina ih je ozljeda, „zarađena“ na team buildingu reprezentacije sigurno poljuljala. Ipak je on Total Player i igrač kojeg nije lako nadomjestiti (odnosno nema puno igrača u svijetu koji to kvalitetno mogu). Kad smo već kod Varge, recimo kako je brat Daniel postao prvi trener UVSE-a. Mlade ekipe koja je uz veliki uspjeh koji je ostvarila plasmanom u gornji dom, iskusila i veliku tugu (kao uostalom i svi ljubitelji vaterpola u Mađarskoj i svijetu) kad se prvo s mjesta trenera, a onda i sa životne scene povukao jedan od najvećih ikada Tibor Benedek. Pored svih uspjeha koje je u životu kao igrač i izbornik reprezentacije postigao, posljednji uspjeh mu je bio da je sa svojom mladom ekipom, sa koju je predano gradio nekoliko godina, ušao u gornji dom prvenstva Mađarske.

Szolnok je, kad su gotovo svi vjerovali kako je oslabio, potpisao Filipa Filipovića i tako značajno popravio svoje izglede za ostankom među 4 najbolje ekipe. Eger se doslovce raspao, a onda ga je državna intervencija ostavila u životu…no bez 9 igrača i sa praktično juniorima. Miskolc je također značajno slabiji negoli protekle 2-3 sezone, dosta inozemnih igrača im je otišlo…BVSC se nešto pojačao, Szentes također (ali im je otišao Ivan Basara koji je potpisao za C. Zvezdu, glavni organizator igre u prošloj, za njih iznimno uspješnoj i nažalost prekinutoj sezoni). Honvéd ima novog trenera (Marton Szivos), došla su im 2 bivša Egerova igrača i očekuju da mogu prema vrhu. Osobno, mislim kako im je najveće pojačanje upravo na mjestu trenera, bez obzira na ovu dvojicu koja su stigla iz Egera.

Budimpeštaniski KSI se vraća u prvu ligu, AVUS je odustao i nastupat će u 1.B. Kaposvár je najavio da će igrati sa mladim timom, Debrecen se još ne javlja, kod Tatabanye nema velikih promjena. Szeged će pokušati napraviti nešto više negoli prošle sezone, kao i Pečuh koji je ostao na korak do gornjeg doma u prekinutoj sezoni, ali ovoga puta također sa nešto izmjenim i pomlađenim rosterom.

 

Izgled većine ekipa se dosta promijenio, a tu je još i pitanje kako će reagirati na pauzu bez bazena u treningu koju većina igrača nije imala od kada se počela baviti vaterpolom. Uz to najave epidemiologa za jesen nisu baš optimistične i ostaje za vjerovati kako će se kup odigrati kako je planirano i nadati se da naredno prvenstvo neće biti prekinuto kao prethodno.

Sve u svemu, čeka nas neizvjesno natjecanje.

 

*****

 

Izvučene su, kako sam naveo na početku, i skupine za žene, a izgledaju ovako:

Grupa A:

UVSE, FTC, Eger, Szentes, Tatabánya

Skupina B:

Dunaújváros, BVSC, III.ker.TVE, Szeged, Honvéd

 

Žene svoje utakmice počinju 27. i 28. srpnja, a kod njih je u obzir uzet plasman iz prošle 2019/20. sezone.