Od krize do krize

Na redu je završnica 12. izdanja regionalne vaterpolske lige na kojoj će Jug, Mladost i dva Jadrana odlučivati o jednom od rijetkih trofeja ove godine. Danas, u utorak, na rasporedu su polufinala, a sutra, u srijedu u 20.00 veliko finale. Sve utakmice bit će u prijenosu na ArenaSport televiziji.

 

Jug je kao pobjednik ligaškog dijela izborio domaćinstvo završnog turnira. Mladost je u ponedjeljak popodne stigla u Dubrovnik, a dva Jadrana stižu izravno na utakmice. Nikakve najavne presice, nikakve najave na službenoj stranici lige (doslovno se samo spominje odigravanje turnira), promocija ravna nuli. Po običaju.

 

Jug je, točnije direktor Kržić, najavio da će probat organizirat utakmicu u Portu, u staroj gradskoj luci. Obzirom na visoke kriterije organizatora tj čelnih ljudi natjecanja ta ideja je propala. Koliko čujemo, najviše na pontonima koji ih je trebalo 100-ak metara i najbliže ih je bilo dovući iz Splita. Kako to nije jeftino, a liga, jasno nema novaca – kako bi i imala kad rade tako dobru promociju – od igranja u Portu se odustalo. I bolje. Bolje da se nije igralo u moru, samo da se odigra u moru, ako se nije mogla postići organizacija minimalno na nivou RedBull Sidruna.

Ovako smo u Gružu i bar je termin bolji nego inače, iako bi bilo bolje da je finale bliže 21 sat. I da se igra pod reflektorima u Portu ili bar Cavtatu, iako bi to skoro bilo kilometarski bliže Jadranu HN nego Jugu ;). Kad je odigrana prva vaterpolska utakmica nakon opće svjetske karantene, pa skoro i općenito bilo koji sportski događaj, prijateljska utakmica između Hrvatske i Crne Gore, dobio sam ne znam ni koliko upita gdje se može gledati utakmica, zašto nema online prijenosa i slično. U doba društvenih mreža HVS nije bio u stanju to organizirati?! Čak ni iskoristiti priliku, pa u toj maloj niši vaterpolskih, a uz nešto bolju promociju i nešto široj populaciji, zaljubljenika cijelog svijeta organizirati online prijenos u koji bi ubacili reklame primjerice, kako se baš u Dubrovniku koji je prvi na svijetu znao izaći na kraj s pandemijom („Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. uveo karantenu bez prekida trgovine“) prekida i sportska karantena. Inače je Turistička zajednica jedan od glavnih sponzora HVS-a, pa bi bilo potpuno nečuveno da se putem društvenih mreža odaslala kakva reklama putem te utakmice o sigurnoj coronafree (tada gotovo bez itijednog slučaja kovida) destinaciji. Mislio sam se iza te utakmice napisati nekakav tekst na ovu temu, ali nekad stvarno dosadi pisati i govoriti u vjetar.

 

U proteklom periodu 3 hrvatska kluba nastavila domaću ligu po planu. Samo je još grčko prvenstvo nastavljeno, iako skraćeno, bez play offa. Jadran HN nije imao tu priliku igrati utakmice i na ovaj turnir dolazi najviše hendikepiran. Što se tiče sastava tu je najviše hednikepiran splitski Jadran koji je ostao bez dva igrača iz prvih 7, Powera i Zovića. Potonji mi, kao Splićanin i kao igrač koji planira nastaviti karijeru, nije jasan. Ali to je njegov problem. Ili moj, što ne mogu shvatiti da je izabrao neigrati više od pola godine, umjesto završetka sezone sa aktualnim klubom koji je još k tome iz grada u kojem živi.

Jug, Mladost i Jadran HN su u punim sastavima, u kojima su igrali i ostatak sezone. Neki igrači, poput Bowena su, čim je bilo moguće, doputovali s drugog kraja svijeta, iz Kalifornije. A i Rusi, Grk i Srbin su također u sastavima. Mnogi igrači već imaju nove klubove za iduću sezonu, kao npr. Lozina i Macan iz Juga, Anić, Visković, Krapić (i prije spomenuti Zović i Power) iz Jadrana St, Spaić, Popadić, Mijušković, Čagalj iz Jadrana HN.

 

U dosad 11 završenih regionalnih liga naslovi su raspoređeni:

Jug 4 (uz 6 drugih mjesta)

Primorje 3 (2 druga mjesta)

Jadran HN 2 (2 druga mjesta)

Mladost 1 (1 drugo mjesto)

Pro Recco 1 (jedini nastup)

 

Zadnja dva finala igrali su Jug i Mladost i bilo bi veliko iznenađenje da se to ne ponovi i ovaj put. Glasine su da će ovo 12. izdanje biti posljednje, odnosno da iduće godine neće biti lige. Točnije, još uvijek se razmatra eventualno način na koji bi se dogodine nastavio kontinuitet, ali definitno ne kao liga svih ovih godina. Tako da bi ova liga mogla promijeniti ime, „Od krize (2008.) do krize (2020.). Pravo vaterpolski.