Miho Bošković: Lijep je osjećaj opet igrati u reprezentaciji

 

Jučerašnja utakmica hrvatske vaterpolske reprezentacije protiv Turske na otvaranju kvalifikacija za Svjetsku ligu nije imala nikakvu rezultatsku neizvjesnost. No, pobjeda od 13:3 bila je važna jer su se u reprezentaciju vratili Miho Bošković i Damir Burić.

Upravo su ta dva igrača postigla i prve golove na utakmici, a Bošković je završio utakmicu kao najefikasniji igrač s 4 postignuta gola.

Bio je lijep osjećaj opet igrati u reprezentaciji. Zadnji put sam igrao u finalu Olimpijskih igara i nakon više od dvije godine igrati opet s najboljim hrvatskim vaterpolistima je najljepše i najlakše bez obzira što nismo bili kompletni. Kada to budemo bit ćemo još jači i bolji“, rekao je za Germanijak Miho Bošković kojeg smo pitali i je li se nešto promijenilo od kada je nosio reprezentativnu kapicu.

 

„Naravno da se stvari mijenjaju. Ima tu nekih novih mladih momaka, a neki stari više nisu s nama, ali mi smo i u klubovima navikli na promjene tako da nikakvih problema s time nema. Jedina promjena je bila što smo igrali na igralištu s 25 metara, to je bila najveća promjena.“

 

Upravo je igranje na 25-metarskom terenu bila glavna tema svih priča nakon prvih utakmica Svjetske lige. Naime, ovo će se natjecanje igrati na skraćenom bazenu, a dio je to promjene pravila koje LEN i FINA rade kako bi popularizirali vaterpolo. Mnogim igračima se igra na skraćenom terenu ne sviđa, a takvog je mišljenja i Bošković koji nije do sada imao iskustva s igranjem po ovakvim pravilima.

 

„Na treninzima smo igrali na 25-metarskom igralištu, ali rijetko. Malo je gužva, previše smo zgusnuti. S ovim brojem igrača mislim da nije dobro ovako igrati. Možda će se s jednim igračem manje možda će se pokazati dobro, ali ovako nije dobro, nije napredak.“

 

Skraćivanje terena tek je jedna promjena u vaterpolu. Juniori će svoja natjecanja igrati s igračem manje u odnosu na dosadašnja pravila, dakle s pet igrača u polju i vratarom. Najavljuju se i još neke promjene, a pitanje je koliko će sve te promjene donijeti pomaka u svijetu vaterpola. Nedavno je Elvis Fatović za naš portal rekao kako te promjene uopće nisu potrebne već da se treba raditi na popularizaciji igre po aktualnim pravilima kao što su to napravili Mađari na zadnjem Europskom prvenstvu. Pitali smo Boškovića što misli o svim tim izmjenama.

 

„Ono što pričamo već godinama je da je osnovni problem vaterpola u kalendaru. Jasno je da je vaterpolo ljetni sport i velika je šteta što sezona u nacionalnim prvenstvima završava sredinom svibnja, da barem malo ne uđe u lipanj ili srpanj. To je prvi problem. Što se pravila tiče, možda bi trebala biti manja lopta, ali nisam siguran koliko će to sve donijeti napredak, da će biti zanimljivije i da će privući više gledatelja. Slažem se s Elvisom da je veći problem to što nismo napravili marketinški pomak nego to što nije pravila nisu zanimljiva.“

 

No, ni Bošković ni mi ne možemo spriječiti promjene pravila pa smo se vratili na reprezentaciju i mogućnostima iste u narednom periodu.

 

„Mislim da imamo sve mogućnosti što se igračkog kadra i struke tiče da budemo u vrhu svjetskog vaterpola. Samo moramo svi raditi na atmosferi u ekipi, van ekipe, u Savezu i oko vaterpola da bude pozitivna atmosfera. Moram priznati da ima dosta nekih neriješenih stvari između HVS-a i igrača, ali se nadam da će se te stvari riješiti, da ćemo se moći koncentrirati samo na vaterpolo. Što se tiče momčadi, volio bih da više ne bude ozljeda koje su nas dosta pratila zadnjih godina. Jako smo dobro pokriveni na svim pozicijama, može se reći da smo svi u najboljim godinama i kada se sve to uzme u obzir, onda mislim da s razlogom možemo pucati na najviša postolja na svim natjecanjima.“

 

Nakon ove utakmice Bošković se vraća klupskim obvezama, odnosno nastupima za svoj Jug koji je ove godine opet složio jaku momčad koja pretendira na vrh regionalne lige, ali i Lige prvaka.

 

„Jug ima dobru ekipu, dobro radimo, a osim Mornara u Splitu što smo odigrali odlično još nismo imali ozbiljnu provjeru. Tek ćemo praktično za finale Kupa imati utakmicu po mjeri, a nakon Nove godine će svaka biti teška. Tako je sezona koncipirana i zato je sada teško govoriti o bilo čemu. Za sada dobro izgledamo, imamo jaču momčad nego lani, u Hrvatskoj imamo protivnika po mjeri, znači Primorje, a u Euroligi su tu još i Pro Recco, Szolnoki i još neke momčadi koje pretendiraju na vrh. Mislim da se možemo ravnopravno boriti sa svima, a na Final 6-u se nikad ne zna. Vidjeli smo i lani da je Barceloneta pomalo iznenađujuće osvojila europski naslov tako da je sve moguće“, zaključio je Bošković.

 

 

Autor Emir Fulurija glavni urednik portala germanijak.hr gdje je ovaj tekst originalno i objavljen.