MNK Square – FC Nacional 2:7

 

Uvod

 

 

U trinaestom kolu Prve hrvatske malonogometne lige, Nacional je gostovao u Gospinu polju i uvjerljivo pobijedio domaćeg Skvera sa čak 7:2. Bila je potpuna dominacija gostiju od samog početka utakmice u svim segmentima koji su bitni u malom nogometu. Utakmica je odigrana pred punom dvoranom koja je davala jaku podršku Skveru. Gosti su dočekani pljeskom i ispraćeni pljeskom publike na kraju za svoju sjajnu predstavu. Publika je pljeskom nagradila i domaćina koji iako je uvjerljivo poražen nije pružio lošu utakmicu, dali su sve od sebe ali sinoć je Nacional jednostavno bio uvjerljivo bolji.

 

 

 

Sjajni Nacional

U uvodu u utakmicu sam najavio da gosti dolaze u iznimno jakom sastavu, no tad nisam znao da su još i pojačani za Čujeca, još jednog kvalitetnog pivota. Upravo je Čujec bio, po meni, najbolji igrač utakmice. Bio je nerješiv zadatak za domaće, otvarao prostor, primao loptu ispred gola i razigravao, sjajno rješavao situacije jedan na jedan, zabio je dva gola a uz to i asistirao kod dva gola. Ekipa Nacionala je s njim postala joj i puno jača, a i bez njega su bili prvi favoriti ovog prvenstva.

Treba odati priznanje gostujućem treneru Grdoviću, koji ima cijeli skup iznimno kvalitetnih igrača od kojih su npr. Kocić i Novak sjajni individualci. Jučer su svi igrali isključivo timski bez pojedinačnog isticanja i djelovali su kao sjajan stroj. Trener Grdović je znao da će rotirati više igrača od kolege Mavrovića i igrao je izrazito pokretljivo i s visokim ritmom igre što je bilo previše za domaćine. Bilo je užitak gledat goste kako su odigrali utakmicu i mislim da uživo nikad nisam gledao bolju malonogometnu ekipu od Nacionala sinoć. Kao da su svi bili na vrhunskom nivou, jedino su možda Banek, Luketin i Matošević odigrali prosječno, svi ostali sjajno.

 

Skver sinoć nije mogao bolje

Sinoć kao da je sve išlo od ruke gostima, brzi pogodak, ozljeda golmana Primića. U takvim okolnostima je teško očekivat da je Skver mogao ozbiljnije zaprijetiti. Nije se igralo loše, ali se nije bilo na tom nivou. Ovo je bila najlošija utakmica kapetana Cvjetkovića ove sezone, kod prvog gola mu je pobjegao Grbeša, a kod trećeg gola mu je Čujec oduzeo loptu i išao realizirao jedan na jedan protiv Turuka. Danas nije ni imao uobičajenu minutažu jer nije puno uspijevao u igri. Duvančić je zabio lijepi gol, ali je i on kiksao kod dva gola, kod drugog gola Surudžića je zakasnio u reakciji, a kod četvrtog gola izgubio direktni duel s Čujecom. Događa mu se ove sezone da ispada u sličnim situacijama, protiv Splita je sporo reagirao pa je Gennario to iskoristio za 0:1, a protiv Vrgorca je zakasnio na Subotića kod izjednačenja na 2:2. No, i pored toga ne može se reći da je zakazao jer je uvijek borben i njegov doprinos u igri je dosta značajan. Bevanda je imao jedan kiks kod šestog gola, nije uspijevao puno napraviti prema naprijed, ali nije ni zakazao. Đuraš i Šamija su pokazali izrazitu želju, trudili su se, ali jednostavno nisu nalazili dovoljno prostora za svoje driblinge. Slično je i s Tikvicom i Vodopićem, gdje Vodopić ipak ima kvalitetan udarac pa se par puta iskazao s pokušajima koje je Luketin uspio obraniti. Primić se ozlijedio odmah u prvoj minuti kod prvog gola za koji nije nimalo kriv, obranio je čistu šansu Grbeši, ali se odbijanac sretno vratio gostujućem igraču. Prilikom tog sudara se ozlijedio. Turuk je branio sasvim dobro. Kod drugog gola nije stigao reagirati, jer je Surudžić primio loptu neometan preblizu golu. Kod trećeg gola je Čujec išao sam, ali je morao bolje zatvoriti kut da oteža realizaciju. Kod ostalih golova nije imao šansi, možda udarac Grbeše iz daljine, ali Grbeša je poznat po jakom i kvalitetnom udarcu, tako da je to bilo teško obraniti.

 

 

Je li moglo bolje?

Uvijek može bolje. Analizirajući igru Skvera i učinak trenera na ovoj utakmici, teško se može reći da je bilo podbačaja. Ipak neke stvari nisu izgledale dobro. Pozitivno je da je Skver i dalje težio svojoj igri, nije se podredio protivniku i prepustio mu igru. Nije se uspijevalo puno jer je protivnik jednostavno bio bolji i rješavao je situacije na terenu bolje od igrača Skvera. Zamjerka ide prema odluci koji će igrač pokrivat kojeg protivnika. Bilo mi je nelogično na početku utakmice vidjet da Borna Tikvica ide na Novaka, a Cvjetković na Grbešu. To je rezultiralo brzim golom gostiju i prvih šest minuta potpune dominacije i Novak je tih prvih nekoliko minuta odigrao maestralno. Skver jest zabio za 1:1 iz prekida gdje je i Luketin malo zaspao, ali to nije bilo mjerilo viđenog na terenu. Grbeša je igrač koji neće s loptom ići jedan na jedan, on je iznimno fizički spreman i kao i Osredkar ima sjajnu motoriku i non-stop je u pokretu i to često u dugim trkovima preko cijelog terena gdje otvara prostor suigračima. Trošit Cvjetkovića koji u oba pravca je možda najjači jedan na jedan igrač u Skveru je bilo potpuno pogrešno. Upravo mu je Grbeša pobjegao na samom početku i više ga nije stigao jer nije brži od njega. Čujec je sjajno asistirao i Nacional je poveo. Borna Tikvica na Novaku je slična greška, Novak ima jako lagan korak, ima sjajan dribling. Kad igraš protiv puno igrača najčešće znaš u koju stranu preferira dribling i pogotovo kad kreće u dribling već možeš pretpostavit što želi tako da se možeš dosta dobro i branit protiv njih. No, Novak je jedan od rjeđih igrača koji istim ulazom u dribling može dribling završiti i u lijevu i u desnu stranu i Borna to ne može zaustavit. Puno bi logičniji izbor bio da su  Cvjetković i Tikvica zamijenili igrače. U malom nogometu je iznimno bitno (poput npr. hokeja) postaviti igrače koji će braniti protivničke napadačke najbolje opcije. Teško mogu reći da je ovdje isključivo kriv trener, jer možda su igrači sami odlučili tko će ići na koga. Slično je bilo i s branjenjem pivota, Nacional ima dva fantastična igrača na toj poziciji, Čujeca i Surudžića. To definitivno najbolje radi Bevanda, ali kako su sinoć gosti igrali u vrlo jakom ritmu, domaćini ih nisu uspijevali pratiti tempom da su se događala preuzimanja, tako smo dosta puta gledali Đuraša na Čujecu. Nije on to loše odradio, ali se tu dosta muči sigurno mu nije ugodno to igrat. Pohvalno je također za trenera Mavrovića što je na ovoj utakmici pružena prilika Kuraji i Čupiću, pogotovo što je Kuraja kod petog gola krivo preuzeo igrača što je rezultiralo da je Kocić ostao sam i zabio. I usprkos toj greški je vraćen u igru. Čupić je zabio sjajan gol iz daljine, iznenadio je Luketina udarcem iz prve kad je pobjegao Matoševiću, kojem i u reprezentaciji prečesto protivnički igrači bježe.

Ovako kako je Skver izgledao protiv Nacionala sinoć je izgledala naša reprezentacija na Europskom prvenstvu u Beogradu. Istina je da smo ispali u skupini od drugog i trećeg na kraju, dakle od jačih ekipa, ali je istina i ta da nam je reprezentacija djelovala kao usporeni film, nedovoljno motorička da se nosi s protivnicima. Zbog toga sam sklon pohvaliti trenera gostiju na sjajnoj modernoj izvedbi koju su prezentirali publici sinoć u Dubrovniku.

Osim kvalitete koju naši igrači imaju, potrebno je i raditi na ostalim elementima da se poboljšaju motoričke kvalitete, inače će igrači pojedinačno teško imati šansi protiv igrača koji imaju te fizičke kvalitete.

 

HNS

U pozadini ovih lijepih događanja vodi se i još jedva bitka vlasti protiv naroda. Nažalost, malom nogometu je krovna organizacija HNS koji kaos s velikog nogometa prebacuje i na mali nogomet. Za razliku od velikog nogometa gdje je od svih klubova samo Hajduk na strani naroda (nažalost i hrvatski reprezentativci su na strani vlasti), u malom nogometu je puno manje interesa pa su klubovi većinom protiv i pitanje je kako će se idućih dana rasplesti nova velika afera koju je proizveo HNS sa smjenom ljudi koji su aktivno radili u malom nogometu, okrećući se isključivo njima pogodnim ljudima. Bivši premijer je na referendumu izgubio bitku vlasti protiv naroda, vidjet ćemo koliko će dugo HNS uspjeti održati ovu svoju bitku na svojoj strani.