Mornar treću godinu zaredom osvaja Trofej Nardelli

 

I ove godine VK Mornar Brodospas je najbolji klub u konkurenciji mlađih kategorija i odnosi treći uzastopni Trofej Nardelli. Doduše, nisu dominirali kao lani kada su vjerojatno oborili rekord po broju bodova (254 od mogućih 300, tj. 8 od 10 mogućih naslova), ali se i ove godine mogu pohvaliti da najbolje rade s mladima.

Nakon pola, tj zimskog dijela sezone vodili su Jugaši sa 20 bodova prednosti, ali u ljetnom dijelu Mornar preokreće situaciju i sa 188 bodova ponovno ispred Juga (174 boda). Treći i četvrti su kao i lani, Medveščak i Mladost.

Naslovi su ove godine puno ravnopravnije raspoređeni:

3    Mornar i Jug

2    Medveščak

1    Mladost i Primorje

 

Najbolja Jugova generacija su Nade koji su osvojili oba natjecanja. Nedavno su slavili u ljetnom ciklusu, u Splitu su u 7 utakmica zabilježili isto toliko pobjeda sa gol razlikom 85:18. Polufinale i finale su dobili sa 11:4 i 10:4.

 

Konačni poredak za Trofej Nardelli u ovoj sezoni

 

Tjedan ranije igrali su mlađi kadeti u Zadru odakle nas je naš zd izvjestio:

 

 

Budućnost Hrvatskog vaterpola odigrala finale Kupa RH  zadru

 

Taman (kako bi se izrazila Šeherzada)  kada je počinjao Olimpijski turnir u Londonu , u Zadru je završavao turnir Finala Kupa RH za mlađe kadete. Okupilo se osam ekipa i moram priznati da sam po prvi puta zaista uživao u dječjem vaterpolu, lijepe utakmice, uzbudljive, djeca nabrijana do boli, a o trenerima da ne govorim.

Kup je osvojio splitski Mornar pobjedom u finalu protiv riječkog Primorja dok su mladi Jugaši uspjeli u borbi za treće mjesto dobiti domaćine  Zadar 1952. I ovoga puta su se Zadrani iskazali kao vrlo kvalitetni organizatori završnog turnira vaterpolista, sve je besprijekorno funkcioniralo, satnica ispoštivana do minute i to bez velikog stresa, od potreba i smještaja klubova sudionika pa do sudaca i službenih osoba. Isto tako i za sve posjetitelje (uglavnom roditelje) koji s pohodili Višnjik pretrprošli tjedan. Stol točan i besprijekoran. Dalo se vidjeti veliki broj zadarskih juniora i seniora kako rade na organizaciji. Jednom riječju odlično.

Interesantno je bilo vidjeti u Zadru da je jedan od pokrovitelja bila i firma koja se bavi proizvodnjom jedara  Onesails što baš i nema nekakve veze sa vaterpolom, ali kada sam predstavnika te firme upitao za razloge i interese dobio sam vrlo kratak odgovor, jedini razlog i interes nam je športski odgoj djece pa makar to i nije jedrenje i svima nam mora biti u interesu budućnost naše djece.

VK Mornar Brodospas  definitivno ima najbolju generaciju mladjih kadeta, igraj lijepo, tečno i zasluženo su uzeli kup, vidi se tu veliki rad i zalaganje trenera, ali i roditelja koji su u velikom broju pohodili Višnjik te se na kraju moglo vidjeti i mame u bazenu u veselju sa djecom, stvarno jedna lijepa slika. U svakom pogledu :wink:. Joško Kreković to vrlo kvalitetno koordinira, usput on je na prijedlog domaćina i podijelio medalje na kraju.

VK Primorje EB ima jednu kvalitetnu generaciju, ali koja za razliku od Mornara i Juga  igra tvrdi i šablonski vaterpolo tako da i ne čudi su u  Zadru prozvani Zbornaja komanda.

VK Jug i objektivno treći u ovom  društvu mada da nije bilo one užasne prve četvrtine na samom otvaranju turnira protiv Primorja mogli su lako  finale. Dobar rad Pulića. Imaju najboljeg golmana turnira Frana Ribara i najboljeg strijelca Antonija Radišića.

VK Zadar 1952 je još jednom pokazao da rad sa djecom ima konstantu u ovom klubu , ova generacija još nije sve rekla i ako se nastavi ovako kvalitetan rad i usput ako se malo i „opare“ nema straha za vaterpolo u Zadru mada se mora priznati da raditi u vaterpolu u Zadru je skoro pa mission impossible.  Najbolji igrač turnira je Zadranin Ivan Vrbnjak.

Što se tiče službenih osoba (suci , delegati) ovoga puta nije bilo toliko vike na njih, a i oni su izgleda zatomili malo svoja ega ovaj put na radost svih nas. Istina čini mi se da je za to najzaslužniji Duško Klisović koji kao supervizor HVS-a nije dopustio nikakve igre sudaca i sjekao sve takove pokušaje u samim začecima. Mladen Rak i Brala su pokazali da su vrhunski suci, a ovi drugi ipak previše respektiraju Klisovića, ali i Raka i Bralu da bi se igrali karijerom. O Klisoviću se može svašta pričati i imati svakakvo mišljenje, ali nitko mu ne može poreći veliko znanje, iskustvo i ugled (istina veći u inozemstvu nego doma, ali to je već neka druga priča) te na kraju njegovu ljubav za ovaj sport.

Veliki posao je odradio i domaći čovjek Jerolim Uroda (kao opunomoćenik HVS), držao je stol i sve druge popratne događaje pod punom kontrolom sva četiri dana. Ima veliku energiju za svoje godine. Drugi opunomoćenik je bio Alen Pešušić iz Zagreba.

Za kraj bi malo o medijskoj praćenosti ovog turnira, da nije bilo CroWaterpola i web stranica klubova ne bi se ni znalo da se u Višnjiku nešto događa, Zadarski mediji (osim Zadarskog lista) su totalno ignorirali ovaj događaj,  ali o nekakvom vaterpolu su pisali svaki dan. Naime  Zadru se odvija jedan ljetni turnir pod nazivom VAK”AN”ZA što  prijevodu znači – Vaterpolski amaterski kup “antivaterpolista i neplivača – koji organizira jedan bivši vaterpolista Zadra i taj događaj je po zadarskim portalima i medijima puno bitniji za Zadar i zadarski sport, mada to u stvari nema nikakve veze sa vaterpolom osim što se igra u moru.

Novinari se brane da ih nitko nije pozvao i obavijestio o tome pa nisu znali da se nešto igra u Višnjiku?! U svakom slučaju sramota za jedan grad koji sebi rado daje pridjev sportski, kao i za novinare koji si pridaju isti pridjev.

Ovo sve pišem iz razloga da bi vam dočarao u kakovim uvjetima rade ljudi koji žive vaterpolo u Zadru, gradu gdje se puno njih voli podičiti nekakvom vaterpolskom karijerom (što god oni pod tim mislili), a meni se čini da je vrhunac nihovog razmijevanja vaterpola VAK”AN”ZA – Vaterpolski amaterski kup “antivaterpolista i neplivača”.

Pozdrav Gradu iz Zadra

zd