Natjecanje mlađih kategorija u Mađarskoj

Gospar Tomislav poslao nam je jedan zanimljivi tekst o ustroju najecanja za mlade u Mađarskoj. Tekst je nastao još ovo ljeto, uoči SP-a u Barceloni gdje su se Mađari ponovo vratili na sam vrh seniorskog vaterpola. Zbog Divlje lige, Dančarskog ljeta odlučili smo se ovaj tekst objaviti s malim odmakom, kako bi dobio svu potrebnu pažnju čitatelja. Sigurno je da se na ovaj način, ovakvim sustavom natjecanja, te praćenjem mladih igrača i statistički i na druge načine, puno teže mogu dogoditi stvari o kojima smo imali prilike čitati ovo ljeto; poput pozivanja igrača raznih uzrasta preko raznih veza i smijenjivanja izbornika kadeta Zdeslava Vrdoljaka na telefonskim sjednicama UO HVS-a.

 

 

Što je i gdje Mađarska u vaterpolu mislim da svatko tko bar malo poznaje ovaj sport vrlo dobro zna. Zašto je tome tako možda najbolje govori činjenica kako su organizirali i kako provode rad sa mladima. Osim dobrih do odličnih uvjeta (zimski bazeni), velika baza sigurno pridonosi rezultatima koje ova nacija ima u vaterpolu. Nije stoga čudno što je vaterpolo jedan od 5 nacionalnih sportova.

 

Uvidom u sustav natjecanja i organizaciju natjecanja mlađih kategorija vidljivo je kako se u Mađarskom vaterpolo savezu, netko jako dobro razmišlja i o budućnosti.

 

Statistika koje sa može naći na njihovim službenim stranicama Saveza impresivna je (za nekoga tko je naučio pretraživati stranice našeg Saveza) i bez obzira što su na mađarskom jeziku, uz malo truda može se doći do zaista velikog broja podataka.

 

Sve utakmice mlađih kategorija prate se putem interneta i za vrijeme trajanja utakmica vodi se i zapisnik u elektroničkom obliku. To u praksi znači kako možete biti na drugom kraju svijeta i pratiti utakmicu i sve podatke vezane uz igru. Od satnice i protivnika, mjesta i vremena, sudaca, delegata, liječnika preko popisa igrača i trenera. Pokraj imena svakog od igrača nalazi se njegova statistika za tu utakmicu – koliko puta je pucao na gol, koliko je golova zabio, koliki mu je učinak u postotku te koliko izbačaja je napravio (naravno i mogući broj skrivljenih peteraca, isključenja s pravom zamjene ili brutality-a). Kod vratara koji su navedeni u popisu ekipe posebno se ispod spiska igrača vodi statistika koliko obrana ima od koliko upućenih udaraca u okvir gola i to naravno i u postotku. I to nije sve! Za svakog vratara broj obrana se dalje raščlanjuje na obrane iz akcije, sa pozicije centra, obrane iz kontra-napada, šuta iz faula, peterci i obrane sa igračem manje.

Stranica se sama obnavlja svakih 20 sekundi i donosi promjene u igri. Od toga koji je igrač osvojio loptu u početnom plivanju po četvrtinama, tko je učinio kontra-faul i kada, tko je isključen do naravno podataka tko je zabio gol. Klikom na svakog od igrača na popisu ekipa odlazi se na osobnu stranicu igrača gdje je osim njegove slike, datuma i mjesta rođenja, državljanstva i pozicije vidljiv i broj iskaznice! Slijedi osobna statistika u tekućem, ali i u prethodnim sezonama – kako u prvenstvima tako i u kupovima i sve je jasno vidljivo (kako se to voli reći – transparentno). Nakon što utakmica završi, vrlo skoro može se učitati službeni zapisnik Saveza u pdf formatu!

Statistički podatci koji se mijenjaju tijekom utakmice automatski se osvježavaju na osobnim stranicama svakog igrača mijenjajući njegovu osobnu statistiku. A broji se zaista kako sam napisao sve – od pogodaka preko isključenja, skrivljenih kontrafaulova, peteraca, oduzetih lopti…i pravi se lista za svaku kategoriju. Osim toga, igrači su dobijali ocjene za svoj nastup također po nekoliko parametara (pri čemu gol iz akcije nosi primjerice 1,5 bod; gol iz peterca 1; gol sa igračem više 0,8; ukradena lopta 0,3; dok naravno isključenja i skrivljeni kazneni udarci nose negativne bodove). Na kraju se i to automatski osvježava i dobija se lista igrača za svaku pojedinu kategoriju.

 

Kategorije koje se natječu u državnom prvenstvu su slijedeće: Gyermek (kadeti), Serdulo (mlađi juniori) i Ifjusagi (juniori). Prošle sezone to je značilo kadeti – 1998. godište i mlađi, Serdulo – 1996. godište i mlađi i Ifjusagi – 1994. godište i mlađi. Naravno, svake sezone dobna granica pomiče se za jednu godinu (iduće sezone juniori su 1995. godište i mlađi i tako redom).

Mađari igraju na način da su prošle sezone igrali svi igrači rođeni 1994. godine, a ne kao primjerice kod nas samo trojica (čime je naš Savez igrače koji nisu dovoljno dobri za seniore, a žele i dalje igrati stavio u nepovoljan položaj). I da, Mađari su u kategoriji juniora prošle godine u prosincu (Perth) postali viceprvaci svijeta. Prethodno su u prošlom Državnom prvenstu za seniore omogućili svojoj ekipi juniora nastup u ligi.

Mlađe kategorije igraju Prvensto i Kup. To u praksi znači Prvenstvo liga sustavom i Kup po modificiranom principu ispadanja (modifificiranom jer u konačnici svi prijavljeni klubovi imaju jednak broj utakmica).

 

No, pozabavimo se prvo Državnim prvenstvom (Orsagos bajnoksag). Prošle godine (sezona 2012./13.) u tri gore opisane kategorije natjecalo se 24 do 27 klubova (ovisno o kategoriji). No, ovdje ima jedna interesantna stvar. Prvu ligu mlađih kategorija igralo je 10 klubova, dok su ostali bili odijeljeni u dvije skupine (A i B). Svaka od ove tri skupine igra liga sistem – doma i u gostima da bi se nakon tako odigrana dva kruga prvenstva napravila zbirna tablica (ukupni rezultat sve 3 mlađe kategorije pojedinog kluba) i na osnovu toga napravio raspored za treću rundu Prvenstva. U praksi to znači da su u prvoj ligi (10 ekipa) na kraju Prvenstva klubovi imali 27 odigranih kola. Kako bi se ušlo u prvu ligu mlađih kategorija potrebno je igrati kvalifikacije koje su se prošle sezone igrale krajem kolovoza i početkom rujna 2012. godine. Prvih 6 plasiranih klubova iz prethodne godine nije igralo kvalifikacije već su na to bile prinuđene ekipe plasirane od 7. do 10. mjesta. Po ranije utvrđenim propozicijama ove 4 ekipe zajedno sa po dvije prvoplasirane ekipe prošle sezone iz dvaju preostalih grupa (A i B), dijele se u dvije skupine sa po 4 kluba. Na tri različita bazena igraju se međusobne utakmice (jednokružno) i pravi se završna tablica na način da se ponovo zbroje rezultati svih kategorija svakog kluba (dakle nema forsiranja jedne kategorije ili bolje rečeno potrebno je imati sve kategorije što kvalitetnije kako bi se ušlo u prvu ligu). Dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe priključuju se onim ekipama (6) koje nisu morale igrati kvalifikacije i narednu sezonu čine prvu ligu. Dakle u prvu ligu (ili u „drugu“ A ili B) ulaze klubovi, a ne njihove pojedine kategorije. Kasnije se to pokazuje praktično jer prilikom organiziranja Prvenstva sve 3 kategorije jednog kluba putuju u goste i isti dan igraju protiv 3 kategorije drugog kluba.

 

Dan nakon posljednje utakmice kvalifikacija Savez je na svojim web stranicama objavio sudionike prve te A i B lige za svaku kategoriju kao i točan raspored odigravanja utakmica prva dva kruga (18 kola za prvu ligu) sa mjestom odigravanja. Satnica je objavljena za nekoliko kola unaprijed, a u pravilu se zna i do 2 mjeseca unaprijed. Odgode su moguće – uslijed elementarnih nepogoda.

Prošle godine Prvenstvo je počelo 09. rujna, a završilo je 02. lipnja ove godine. Pauza u Prvenstu bila je od 11. studenog 2012. do 07. veljače 2013. godine što je iskorišteno za odigravanje Kupova (svaka kategorija ima naravno svoj kup). Interesantno je kako je pauza u Prvenstvu upravo u vrijeme kad se očekuju najveći problemi sa putovanjima zbog mogućih zimskih oborina. Time se vjerovatno značajno smanjuje i mogućnost odgode pojedinih utakmica. Inače, utakmice koje se odgode moraju se odigrati ili do završetka drugog kruga prvenstva (zbog pravljenja tablice koja utječe na treći krug) ili do kraja Prvenstva.

 

Naredne godine u prvoj ligi mlađih kategorija nastupit će 12 klubova. Stoga prvih 8 klubova iz tzv. zbirne tablice ne igraju kvalifikacije i nešto se mijenja ovaj gore opisani sustav kvalifikacija.

Kup se igra po sistemu prijave klubova koji žele sudjelovati. Nakon prijave određuju se skupine sa po 4 ekipe. Odabrane ekipe (po 4 u skupini koja se dobije izvlačenjem) igraju na jednom bazenu 2 utakmice u jednom danu i nakon odigranih utakmica pravi se tablica. Pobjednik skupine odlazi u borbu za plasman od 1.-4. mjesta, drugoplasirani u borbu od 5.-8. mjesta, trećeplasirani u borbu od 9.-12. mjesta i posljednje plasirani u borbu od 13.-16. mjesta (logično, ako ima više ekipa povećava se i broj skupina i turnira gdje se igra za završni plasman). Ponovo se skupine (ovoga puta dobivene rezultatom iz prethodnih utakmica) sastaju na jednom bazenu i svaka odigrava 2 utakmice kako bi se dobio konačni poredak Kupa. Dakle, igra se praktično 2 dana ukupno 4 utakmice. Naravno između ta dva dana ima tjedan ili dva pauze.

 

Osim Državnog prvenstva i Kupova mlađe kategorije igraju još i Regionalna prvenstva kao i tzv. Otvoreno prvenstvo Budimpešte (uglavnom ekipe iz glavnog grada ili bliže okoline). Dakle, utakmica i vaterpolo zbivanja na pretek. Igra se osim 1. lige i 1.B i 2. Državna liga, Theodora i Komjadi Kup za seniore…

U praksi to znači kako mladi igrač koji nastupa primjerice za dvije mlađe kategorije i odigra sve utakmice Prvenstva (sa 3 kvalifikacijske recimo), odigra po 4 utakmice Kupa za dvije kategorije koje nastupa te još nešto utakmica u 1.B ligi, na kraju sezone skupi od 70 – 80 utakmica!

 

Ovo je svakako impresivan broj službenih utakmica tijekom jedne sezone. Ako je suditi prema onoj kako su utakmice najbolji trening i kako ništa ne može zamijeniti utakmice onda se ovdje može tražiti razlog kvalitete vaterpola u Mađarskoj. Ranije opisana statistika (nisam našao ništa slično pretražujući talijanske, grčke, španjolske, crnogorske, srpske portale i naravno naše portale (da navedemo samo značajnije) jasno govori koliko truda i pozornosti naši sjeverni susjedi ulažu u vaterpolo. Osim toga, Vodafon kao jedan od glavnih sponzora Saveza prije nekoliko godina je sve vaterpolo djelatnike (trenere, suce, delegate, rukovodstvo klubova) umrežio na vpn mrežu kako bi mogli među sobom besplatno komunicirati. I to je netko trebao dogovoriti…

 

Ovo je samo ukratko osvrt na mali dio sustava koji čini vaterpolo u Mađarskoj. Mađari su sa svojom „studentskom“ selekcijom u danima dok sam pripremao ovaj članak osvojili i zlatnu medalju na Univerzijadi. Unatoč tome što sam njihov seniorski tim na Vodafon kupu 2013 prije nekoliko dana imo prilike gledati kako gube od Crne Gore i posljednji dan od Grčke, bit će interesantno pogledati kako će pomlađeni i željni dokazivanja proći u Barceloni. U svjetlu napisanog teksta o mladim kategorijama zanimljivo će biti u Szombathelyu gdje uskoro igraju selekcije U-20 i na Malti gdje će se u rujnu igrati U-17 Europsko prvenstvo. Na LEN turniru 6 nacija u kategoriji U-20 koji je također završio prije neki dan Mađari su bili prvi (u sastavu je bio i jedan talentirani igrač rođen 1997. godine). Inače njihova U-17 selekcija na pripremama je od 01.07….i tako će nastaviti do kraja kolovoza.

 

Mislim kako bi neke od ovih stvari trebalo prihvatiti za dobrobit naših mladih…koji će, ako to već nisu, već sutra biti seniorski igrači.