Domaći tabasco

Najpoznatiji umak od ljutih paprika na svijetu je naravno tabasco iz Louisian-e. Tabasco se pravi od malih tabasco paprika, a tajna tabasca i njegova okusa je ta da pripremljeni sok fermentira i do par godina u drvenim bačvama prije upotrebe. Ljutih paprika ima jako puno vrsta, svakakvih oblika i boja. Ljutina pojedine paprike se mjeri u Scoville skali, koju je izumio američki farmaceut Wilbur Scoville, a skala ima raspon od 100- 900 SHU kao kod blagih peperončina pa sve do 1.500.000 – 2.000.000 SHU što ima Trinidad škorpion paprika.

 

 

Ja sam svoj ljuti umak pravio od čili paprike ( Cayanne ) koju sam sam uzgojio iz pica koje sam lani ostavio da se osuše.

Ta paprika je u rangu sa tabasco paprikom i ima oko 30.000-50.000 SHU što je užasno jaka paprika, toliko jako da je nemoguće pojesti sirovu, bar ne meni, zamislite kako su tek jake ove paprike sa još većim brojem Scovill-a. Pravio sam umak i od zeleno- žutih papričica koje sam kupio u Bosni, to su one paprike koje možete kupit ukiseljene u staklenkama u butizi, isto strahovito paprene. Ne možete pravit ovaj umak ako nemate jako paprene paprike. Evo jedan video Stanka legende koji jede Bhut Jolokia papriku od 1.500.000 SHU, nemojte ovo doma pokušavat.

 

 

Za domaći umak od ljutih paprika će nam trebati :

20 dkg feferona ( Cavanne )

3 dcl domaćeg osta

0,5 dcl jabučnog osta

0,5 dcl. bijelog vina

1 mala ožica soli

2 pice česna

 

Papriku isjeckamo na sitne komadiće i zajedno sa picama stavimo u teču, dodamo ostale sastojke , kad smjesa provri kuhamo 4-5 minuta, skidamo sa vatre i pustimo da se malo ohladi.

Kad budete kuhali tabasco pazite da to radite na prozračnom mjestu jer pare koje se dižu pri kuhanju su dosta jake i peću grlo i oči. Smjesu usitnimo u blenderu ili sa štapnim mikserom, što sitnije to bolje. Umak čvrsto procijedimo kroz gazu ili sa malom ožicom protisnemo kroz sitnu pasabrodu tako da odstranimo veće komadiće u tabascu, a da cijeli sok izađe vanka. Umak ulijemo u male staklene bočice koje ja držim u frižideru, a slobodno ih možete ostaviti i vanka tako će bolje fermentirat i ne morate se bojat da će se pokvarit. Ovaj tabasco je stvarno vrhunski i ne zaostaje za originalom.

Uživajte u ovom vrućem umaku.