Noć Gladiatora 4

    Zove mene Braco u petak: Oćeš napisati nešto za našu stranicu? Može, ali nemam ti o čemu, na Reli se ne događa ništa posebno, nismo se još počeli kupat, a o novoj rasvjeti ili o ponovo razvaljenoj obali mi se ne da… Ma ne to, ideš u subotu na Gladijatore, pa napiši nešto. OK, nema problema. Što je to bilo, svi se Dančari prepali da se što ne zamjere, pa da im zabrane ulaz na cajke u Revelina :smile:!?!


    Pretpostavljajući da postoje čitatelji koji nisu baš upoznati sa MMAom (slobodnom borbom) krenimo od početka. Što se to točno događalo na Noći Gladiatora 4? Pod punim nazivom Free Fight Grand Prix organiziran je turnir osmorice u poluteškoj kategoriji (do 93kg) po PRIDE pravilima. Borbe se odvijaju u ringu, 2 runde po 5 minuta, u slučaju da nema pobjednika, extra runda 3 minute. Pride pravila, ukratko, zabranjuju čupanje, guranje prstiju u tjelesne otvore(:smile:), udarce u genitalije, te laktove, dok su dozvoljeni svi udarci nogom, pa tako i kad protivnik leži na podu (tzv. soccer kick). Što se pravila tiče važno je još naglasiti da sudci ocjenjuju borbu u cjelini, a ne rundu po rundu (kao u boksu ili UFC-ju), koristeći određene kriterije, koje neću objašnjavat jer će otići udugo.
    Sam početak priredbe bio je poprilično razočaravajući. Sve je počelo ne organiziranim predstavljanjem boraca, pa je uslijedila i definitivna potvrda da Maro Perak ipak neće nastupiti zbog gripe, te da Čeh Petr Ondrus prolazi bez borbe u polufinale. A sve su začinili Englez Gary Turner i Litvanac Valdas Pocevicius sa jako dosadnom borbom na koju uopće ne želim trošiti riječi. Samo info, za daljnje praćenje teksta, da je Pocevicius pobijedio nakon extra runde, samo zato što je jedan morao ići dalje.
    Tek tada počinje ono po što su svi došli. U drugoj borbi u ring prvo ulazi talijanski fašista Matteo Minozio sa istetoviranim naci-orlom preko cijelih leđa, a za njim Stipe „Big Brother“ Bekavac, koji je od trenutka odustajanja Peraka postao prvi izbor većeg dijela publike. I Stipe nije razočarao. Od početka je krenuo eksplozivno i vrlo brzo ruši Minozia kombinacijom udaraca nakon koje sudac prekida borbu. Vrlo brzo i uvjerljivo, bez previše potrošene energije, prolazi dalje. Posljednje četvrtfinalne donosi sraz Nijemca Martina „King Kong“ Zawade i Marka „Ljubavi“ Igrca. Igrc je svoj nadimak zaradio na prvoj Noći Gladiatora, kada je u borbi protiv Saše Mučnjaka njegova djevojka skakala oko ringa i vikala „udri ga ljubavi“. Publika to nije zaboravila, te je Marko i u ovom meču bodren gromoglasnim skandiranjem „LJUBAVI“. No to mu ovaj put nije puno pomoglo. Zawada je bio premoćan u stand-upu, te je pravo čudo da je Igrc uspio ostati na nogama. Nakon preživljene prve runde, u drugoj Igrc pokušava preokrenuti borbu, ali ne uspijeva napraviti ništa posebno. Ipak sudcima je to bilo dovoljno da se „domaćinski“ odluče za dodatnu rundu. No i u njoj King Kong nastavlja pogađati čistim udarcima, uspješno se brani od Markovih pokušaja rušenja i zasluženo prolazi u polufinale. Od Igrca se ipak više očekivalo, barem polufinale protiv Bekavca, ali mora mu se priznat da ima čvrstu bradu.
    U pauzi između četvrtfinala i polufinala vrijeme je popunjeno sa jednom amaterskom MMA i jednom K-1 borba (valjda znate svi što je K-1). U amaterskoj borbi (koriste se specijalne kacige i štitnici za noge) sastali su predstavnik UFC Gladiatora 16-godišnji Andrej Šarić protiv, također mladog, Domagoja Šulca iz pulskog Trojan Teama. Po pričama iz Gladiatora Andrej je velika nada dubrovačkog MMA, ali u ovoj odličnoj borbi pobijedio je puljanin na bodove u jednom od boljih mečeva večeri. Andrej je u prvoj rundi bolje i pri njenom kraju, pokušava, neuspješno, izvući triangle, te je čini se ozlijedio nogu. U drugoj rundi više nije isti i Šulc odličnim ručnim i nožnim tehnikama odnosi pobjedu. U K-1 borbi Igor Mihaljević pobjeđuje Mađara Mihalika u solidnoj borbi.
    Na red su došla polufinala. U prvom dosadni i umorni Pocevicius protiv Ondrusa koji još nije ulazio u ring. Čeh je dobro snimio prvu borbu i primijetio da Poceivcius forsira rušenja, te ga je pustio da se zaleti i dočekao ga nogom na volej (u glavu naravno), te tako sa svega desetak sekundi provedenih u ringu izborio finale. U drugom Big Brother protiv King Konga. Stipe ponovo kreče agresivno i ponovo pogađa dosta udaraca u glavu i tijelo. Sredinom runde jedan middle kick odsjeda na Zawadinoj jetri, nakon čega ovaj pada na pod sa bolnom grimasom na licu i sudac ulijeće i prekida meč. Bekavac u finale. Iako se ni on nije predugo zadržavao u ringu, u finale ipak ulazi kao potrošeniji borac.
    Vrijeme između ponovo su popunile po jedna MMA i K-1 borba. U onoj po MMA pravilima sastale su se nade hrvatske MMA scene. Domaći borac iz UFC Gladiatora Antun Račić, najtrofejniji hrvatski amaterski borac, potukao se sa Draženom Matejićem iz Zagreba. Borba je bila zanimljiva i u ringu, ali i na tribinama. Pojedincima nije dobro legla činjenica da je purger imao par svojih navijača pa se zakuhalo i na tribinama. U ringu definitivno borba večeri u kojoj se nisu štedjeli ni jedan ni drugi. Račić je pokazao impresivni snagu i znanje. Od ljepših trenutak svakako treba izdvojit Antunov slam u prvoj rundi, te sam završetak borbe polugom na ruci. Vidi se da se rad sa svjetskim BJJ viceprvakom isplati. To je bila i jedina poluga u cijeloj večeri, s tim da se ostali borci nisu ni pretjerano ubijali od nekih pokušaja. U drugoj K-1 borbi svakako treba spomenuti dugogodišnjeg miljenika dubrovačke publike Domagoja „Buca“ Ostojića koji ni ovaj put nije razočarao. U borbi protiv Mađara Ramoca, koji je izgledom više podsjećao na sumo borca, Buco plasira prvi udarac, savršeni high kick i pogađa debelog posred glave, koji u slow motionu pada ko pokošen. Kratka borba na radost publike, na žalost finalista.
    Svakako treba pohvaliti organizaciju cijele priredbe. Nakon par godina uvježbavanja gotovo je nevjerojatno kojom brzinom i lakoćom su se borci izmjenjivali u ringu, bez pauza i odugovlačenja između borbi. Otprilike 2 sata nakon početka, Noć Gladiatora 4 došla je do finalne borbe. Nošen publikom Bekavac ponovo kreče agresivno i sa stand upom u prvoj rundi ostvaruje značajnu prednost. Jako dobro koristi šake, što se vidi po Ondrusovom licu, ali malo forsira high kickove koje Ondrus brani. Tijekom cijele runde Stipe je dominantan i činilo se kao da će Čeh svakog trenutka biti nokautiran. Ipak preživljava prvu rundu. Nakon pauze, u kojoj je bilo zanimljivo gledati češkog trenera kako rasteže svaki mišić svog borca, Ondrus kao da je prošao kroz Ferrarijev pit stop (to je rastezanje tako i izgledalo) i u drugu rundu ulazi kao svježiji borac. Sada se vidi zašto su ovakvi turniri teški i na Stipi se primjećuju posljedice prve dvije borbe. To Čeh koristi i  počinje pogađati i glavu i tijelo te smanjivati razliku iz prve runde. Borba je postala neizvjesna i oba borca koriste zadnje atome snage ne bi li priveli meč kraju. Kraj druge runde, oba borca na nogama, slave. Suci zbrajaju bodove…i…Bekavac pobjeđuje jednoglasnom sudačkom odlukom. Ta odluka donosi podijeljena mišljenja van dvorane i ima onih koji  smatraju da bi extra runda bila najpravednija. No tu dolaze u igru oni kriteriji o bodovanju i činjenica da se borba boduje u cijelosti. Iako je svaki borac dobio po rundu, Stipe je u prvoj bio puno bolji i tijekom cijele borbe nanio je više štete protivniku. Svakako zaslužena pobjeda Stipe Bekavca i osvojen prvi FFGP u Dubrovniku, te lijepa svota od 10 000$. Za sve one koji misle da to nisu neke pare samo podatak da su na UFC96 (održanom u 3. mjesecu), koji je najplatiša u MMA svijetu, u 10 borbi čak 6 boraca primila manje $$$. Jedino ostaje žal za ne nastupanjem Mara Peraka, jer po svemu viđenom on je, bez problema, mogao biti pobjednik turnira. U stojci bi mogao parirati svakome, ali u parteru ni jedan od boraca ne bi se dobro proveo sa Marom. Cijeloj priredbi jako visoke ocjene. Negativnu ocjenu zaslužila je jedino Dubrovnik Arena, ali to je ipak neka druga priča.  Sve u svemu odlična zabava za subotu večer: glasna glazba, tučnjava i jebeno dobre plesačice…

    Na kraju bi samo posvetio ovaj članka pokojnom Porporelašu i Gladiatoru Zvonku Marčinku. Neka ti je laka zemlja prijatelju!

 
 
Fotogalerija by Kate Stražičić Knego:

3 komentara na “Noć Gladiatora 4”

  1. odličan tekst. ovo s cajkama u revelina bi možda i shvatio ko provokaciju da nisam, kad smo gostovali u sarajevu, nažalost prisutovo raznim “namigivanjima” prema dj Đaniju u Bićakćića ne bi li pustio omiljeni narodnjak pojedim špiljarima 🙂

  2. Sve je bilo dobro osim smijesnog najavljivaca.

    Uspio je reci ” A sada poslusajte hrvatsku firmu, ovaj himnu.”
    Za Ondrusa je rekao da dolazi iz Čehoslovačke, ovaj Republike Češke