Olympiacos – Mladost 8:5 (2:2),(2:2),(1:0),(3:1)

”Uh… Pa kud baš ja…” tiho sam procijedio kroz zube i oblio me hladan znoj u trenutku kad mi je b/a, glavni urednik i spiritus movens naše web stranice, dao zadatak da napišem crticu-dvije o današnjoj utakmici između Olympiacosa i Mladosti. U nastavku SMS-a sam shvatio da odabir nije pao na mene zbog literarnog umijeća, nego je razlog više praktične naravi – primam program Eurosport2 kod kuće, za razliku od drugih, mnogo razvikanijih kolumnista dance.hr-a. I kako to obično biva u kolektivima s jasnom hijerarhijom – rečeno, učinjeno!

Dakle, prvo što sam uočio je užasna snimka, usporediva s YouTube-om ili kao da je snimljena kakvim mobitelom iz cjenovnog razreda 1000 – 1500 kuna. Tako da sam uspio prepoznat igrača samo ako ga kamera zumira nakon neke akcije ili gola. Komentator je puno gori od Ozmeca, par puta je bio uvjeren da je lopta oduzeta radi pasivnog napada… A utakmicu je otvorio sa ”The visitors came all the way from Zagreb…” – ko da su došli iz Mozambika ili Burkine Faso…

Utakmicu je započela Mladost s napadom i kontrafaulom na 2m; napad iza Burić isključen, Pavić odlična obrana šuta s druge stative. Početak, kao i cijelu utakmicu je okarakterizirao veliki broj kontrafaulova, pogotovo centara Mladosti. Mladost solidna u obrani, a čini mi se dosta bezidejna u napadu – igrač više neizrađen, obično netko rješava nakon par cimova, šutem između par ruka. Poveli su domaćini fenomenalnim golom s 2m, nažalost nisam vidio tko je strijelac. Ubrzo Mladost izjadnačava rezultat kontrom Vrdoljaka, koji pogađa prečku (nakon par usporenih snimaka se čak i komentator uvjerio da je prečka), no suci priznaju gol. Olympiakos vraća vodstvo golom Ntoskasa s igračem više (zaradio ga netko na desnom krilu) nakon 2 cima s lijevog krila – čini mi se da je isključenje rezultat kompenzacije zbog priznatog gola Mladosti napad prije. Na 2-2 izjednačava Muslim s lijevog krila nakon polu-kontre, i time i završava prva četvrtina.

U drugoj četvrtini je povela Mladost fenomenalnim golom Muslima s lijevog krila s igračem više. Petar je prvo cimnuo kao da će pokušat dijagonalu, onda brzo izvukao loptu i smjestio je pliskom u bliži kantun. Iza tog gola je dobio krila pa se raspucao, no smirio se nakon što je počeo promašivati. Pavić je dosta dobro branio prvu polovinu utakmice. Na 4:2 povisuje Burić s prve stative nakon što je Mladost imala 2 igrača više. No do kraja četvrtine Oly izjednačuje prvo fenomenalnom pliskom dijagonalom s desnog vanjskog Chatziteodorua, potom Afroudakis s igračem više.

Treća četvrtina je bila najsiromašnija golovima,  jedini je zabio Santa s desnog krila s igračem više – iako je Muslim branio bliži kut, Pavić se fino smjestio iza njega i popušio dijagonalu. Muslima su počeli puštat u ovoj četvrtini, pa se i golman Olyja razbranio, i taj visoki nivo je držao do kraja utakmice.

U četvrtoj četvrtini, prava golijada – prvo Chatziteodoru povisuje na 6-4 s desnog vanjskog, lijep bogen u bliži kantun s desnog vanjskog. Odma iza Antonijević, bomba s 10m za 6-5. Par napada iza, težak promašaj Nikića, okreće beka i ne dobaciva do gola. Par napada iza, Antonijević glupo puši dribling Chatziteodorua na desnom krilu i zarađuje isključenje. S igračem više Oly zabija gol s druge stative (lopta jasno ušla u gol, Pavić ju brzo izbacuje), no ne priznaje se gol, već je dosuđen peterac (?). Komentator se onda upitao ”Will he take a shot or swim it in”, no Afroudakis se ipak odlučio na šut umjesto na uplivavanje u gol i time razriješio dvojbe našeg komentatora. Par puta je do kraja utakmice upozoravao je obje ekipe da je najgluplje da ti suci uzmu loptu zbog pasivnog napada, i da treba pokušat pucat kad možeš. Posljednji gol je postigao danas odlični Chatziteodoru s igračem više s desnog krila, a iako je Mladost imala fenomenalnu priliku za smanjiti rezultat (mislim da je Hina zaradio isključenje, dobio odma loptu, no Grk mu brani čist šut s 4m), do kraja je ostalo 8-5.

Čini mi se da su najgori dio utakmice bili suci (Talijan i Azerbejdžanac – dični sin poznate vaterpolske nacije), s domaćinskim suđenjem (puno isključenja bez lopte igrača Mladosti, nijedno Olympiacosa, iako je bilo evidentnih faula). Najbolji igrač Mladosti je već po običaju Hinić, no Afroudakis i Chatziteodoru su ipak bili na višoj razini od ostatka Mladosti.

5 komentara na “Olympiacos – Mladost 8:5 (2:2),(2:2),(1:0),(3:1)”

 1. pohvale na stučnoj analizi. prvi igrač Turčina koji je to učinio, tim je to za još veću pohvalu.
  ne razumijem ovo s prečkom? vrdoljak je pogodio prečku, a suci su priznali gol. pa je li se lopta odbila na zamišljenu crtu ili nazad u teren?
  očekivan poraz mladosti, a igrač više im je cijelu sezonu očajan.

  1. Sto je najgore, nije se odbila lopta na crtu, nego van gola. Vjerovatno su suci mislili da je pogodio onu aluminijsku sipku iza precke pa da se odbila van

 2. zaboravio sam priupitat kako je odigro moj liebling buljubašić? ove godine ćemo uvest i drugi trofej, onaj za najgoreg igrača.

  1. Nazalost, snimka je bila tako losa da osim ako kamera zumira, nisam mogao prepoznat igraca…

 3. Ovaj peterac za Oly je bio zato jer je igrac Mladosti koji je bio u bloku lijevom krilu dignuo dvije ruke, uglavnom opravdano. Pavic je opet popusio 2-3 gola koje je morao braniti.