Partizan bolji od Jadrana

Jadran HN – Partizan Raiffeisen 8:13 [2-4]  [3-3]  [2-5]  [1-1]

Bazen: Institut “Simo Milošević” – Igalo

Gledatelja: 2000

Suci: Spiegel (GER), Galkin (RUS)

Igrač više: Jadran 5/13, Partizan 4/10Jadran HN:
Šćepanović, Sekulić, Crepulja, Janović, Đ.Filipović 2, Latinović, Kalinić 1, Gojković 1, Premuš 1, Sarić, P. Filipović 2, Kovačić 1, Vidović
Trener: Tucak

Partizan Raiffeisen: Soro, Chatzitheodorou 2, Rađen 1, Korolija, Aleksić 2, Pijetlović 1, Prlainović 1, Radović 2, Avramović 1, Mitrović, Vujasinović 2, Ćuk, Mandić 1
Trener: Milanović

    Veliki rivali iz perioda nakon raspada SFRJ, a do osamostaljenja Crne Gore (perioda u kome su Novljani bili uspješniji) sastali su se ponovo nakon 5 godina, ovaj put kao prvaci svojih država, u četvrtfinalnoj skupini Eurolige pred punim tribinama bazena u Igalu (nije manjkalo ni domaćih simpatizera Partizana). Nakon viđenog u nedavnim susretima protiv Barcelone i Mladosti, a posebice nakon ovoga, čini se da se Partizan definitivno vratio u prošlosezonsku formu, a pri tomu mislim bukvalno na sve igrače. Uz obranu koja uglavnom nije ni bila sporna, sada su izuzetno i šuterski raspoloženi sa vanjskih pozicija (9 igrača se upisalo u strelce) kada im se ostavi imalo prostora. Svi igrači u rotaciji i sjajna fizička sprema dovode do lagodne rezultatske prednosti dosta prije same završnice utakmice (i ovaj put je posljednja četvrtina bila pukom formalnošću).  

     Krenuli su Beograđani opet preko Pijetlovića (ovaj put samo 1 gol, ali i dalje je barem polovica izbačaja na njemu) nakon odlične asistencije Mitrovića. I u narednom napadu se Pijetlović lijepo oslobađa Kalinića, ali mu Šćepanović uspjeva zaustaviti šut. Potom izbačaj na centru gostiju Rađen pretvara u 0:2. Od samoga početka Partizan igra pressing i tek na isteku napada se povlače u zonu očito ne smatrajući Premuša toliko opasnim kao primjerice Hinića ili Pereza. Naravno da i Jadranov centar primorava bekove na izbačaje, te iz drugoga Đ. Filipovića sa krila smanjuje na 1:2. Korolija nakon jednog kontrafaula dobija i izbačaj te P. Filipović sa stative na asist Sekulića poravnava na 2:2. Potom dva gotovo istovjetna gola Partizana sa 7 metara, kada su pušteni najprije Vujasinović, a potom i Avramović. Svoje igrače više Jadran ne koristi (Gojković stativa, Crepulja preko gola, Kovačiću brani Soro).

    Nekoliko izbačaja izborio je i Janović ubacivanjima na 2 metra a Đ. Filipović ponovo sa krila koristi jedno početkom 2. četvrtine i smanjuje na 3:4. Na 7 metara domaći puštaju i Prlainovića koji pliskom održava Partizan na 2 razlike. Kontru gostiju Rađen upropaštava šutem preko gola te omogućuje kontru Jadrana koju Gojković koristi za 4:5. Potom domaći ne koriste još jednoga igrača više (opet izborio Janović) čak ni uz time out, da bi slijedećeg Partizan preko Aleksića sa srednjeg vanjskog pretvorio u 4:6. Nakon kontrafaula Premuša, Aleksić ponovo, iz kontre donosi Partizanu 3 razlike a 17 sekundi do kraja 2. četvrtine najzad i Premuš izbori poziciju pored Rađena i na dodavanje Gojkovića vraća na 2 razlike. 3 sekunde prije isteka 2. četvrtine isključenje dobija Kovačić.
    U nastavku Partizan uzima loptu, Milanović zove time out, a Radović snažno kroz blok zabija “svojima” za 5:8. Još se jednom domaći uspjevaju primaknuti na 2 razlike, sa igračem više, nakon što Crepulja pogađa stativu P. Filipović hvata odbijenu loptu i smanjuje na 6:8. Iz polukontre Vujasinović daje gol za 6:9, a Chatzitheodorou sa srednjeg vanjskog (po ko zna koji put bez bloka) za 6:10. Igrači Jadrana očito nemaju snage za izdržat jaki tempo kojim se igra od početka utakmice, ne koriste nekoliko igrača više, kontru Gojkovića brani Soro, a Radović nakon faula Janovića, iz vana zabija za 6:11 i definitivno odlučuje pobjednika nekoliko minuta prije isteka 3. četvrtine. Do kraja ove dionice  Jadran smanjuje sa igračem više preko Kovačića, a mladi Mandić i ovoga puta postiže gol za 7:12.
    U Zadnjoj četvrtini domaći više nemaju snage za pokazati nešto a ni Partizan ne igra više tako angažirano. Chatzitheodorou šutem iz vana donosi 7:13 a Kalinić uspjeva još smanjiti na konačnih 8:13. I to je sve što se moglo vidjeti, uz nekoliko obrana Šćepanovića i Sora.

    Čudno, ali kod pobjednika nikoga za izdvojiti, jednostavno svi su odigrali potpuno podrijeđeno timu. Kod Jadrana razočarali najprije Gojković (i u napadu i u obrani) i Crepulja i Janović (izborio par izbačaja, ali daleko od očekivanog). Obrana sa toliko puštanja bez bloka, potpuno neprilagođena protivniku. Možda je Jadran ipak najslabija ekipa u ovoj četvrtfinalnoj grupi pa se poslje ovoga kola čini neizvjesnim jedino tko će izbjeći Recca u polufinalu. Dio odgovora trebali bi dobit 9.3.

Jedan komentar na “Partizan bolji od Jadrana”

  1. Gurao je njemac stare prijatelje iz jadrana u 1/4 (jadran je u tom periodu imao 6, a Partizan 1 igraca vise, Partizanu je Spiegel u tom periodu 3x svirao kontrafaul!), ali je Partizan sinoc bio mnogo bolji, jadran je jos dobro i prosao…