Partizan i matematički na Final4-u

 

Budva Mtel – Partizan Raiffeisen   5:8 [1-4]  [1-1]  [2-1]  [1-2]

Bazen: Dragan Trifunović – Budva; Gledatelja: 1000
Suci: Ceccarelli (ITA), Koganov (AZE)
Igrač više: Budva 4/11, Partizan 3/7

Budva: Šefik, Petković 1, Bašić, Danilović 2, Ljubanović, Tičić 1, Pejaković, Pasković 1, Vukčević, Žanetić, Trbojević, Jokić, Boyd
Trener: Krivokapić

Partizan: Soro, Chatzitheodorou 1, Rađen, Korolija, Aleksić, Pijetlović 2, Prlainović 2, Radović 1, Dedović, Mitrović, Vujasinović, Ćuk 2, Mandić
Trener: Milanović

    Nakon nedavne katastrofe u Beogradu, na domaćem su bazenu Budvani morali prikazati bolju igru iako svjesni da im je ovogodišnji Final 4 Eurolige praktički nedostižan. Ovaj put u kompletnom sastavu (u Beogradu nedostajali Šefik i Danilović) može se reći da su 3 četvrtine bili ravnopravan protivnik Partizanu, no, sve je to došlo nakon što su već u prvoj četvrtini gubili sa 3 razlike (1:4). Partizan se manje-više rutinskom igrom za korak približio Rimu, a vjerojatno i prvome mjestu u skupini, te izbjegavanju Recca u polufinalu (čak i ako izgube u Gružu).
    Prva četvrtina posve je sličila utakmici u Beogradu. Kao po nekome pravilu, Pijetlović prvi zabija za goste okrenuvši Tičića. Domaći i dalje u problemu realiziranja igrača više (ne koriste 2 na startu), a udarce iz vana (Pasković, Žanetić) Soro zaustavlja. Nakon stative Aleksića, precizniji je bio Prlainović sa srednjeg vanjskog za 0:2 polovicom četvrtine. Tičić se potom ljepo ubacuje na 5 metara i neometen šutira ispod ruke Sora smanjivši na 1:2. Jokić dobija isključenje na Koroliji, a svoga prvoga igrača više gosti koriste preko Ćuka sa stative na asistenciju Rađena, 1:3. Narednih nekoliko napada domaćih završavaju kontrafaulovima (2 puta Bašić i jednom Danilović, ukupno u ovoj četvrtini 4 Budve i 2 Partizana) dok sa druge strane Šefik brani udarce Pijetlovića i Radovića. U zadnjoj minuti Prlainović se na lijevoj strani oslobađa Danilovića i donosi Partizanu +3. Nekoliko sekundi prije isteka četvrtine Mitrović dobija izbačaj no domaćini ne šutiraju uzdajući se u plivanje na početku 2. četvrtine.
    Kako Partizan uzima loptu plivanjem, još jedan igrač više propada domaćima. Nakon su došli do opipljive prednosti, gosti u nastavku žele što više umiriti igru ali ni oni ne uspijevaju postići gola zahvaljujući Šefiku koji brani udarce Mitrovića i Pijetlovića. Primjetno je da su i Budvani agresivniji u obrani (posebice kada u igri nije prvi centar Partizana). Četvrtoga igrača više najzad domaći koriste, najpre Jokićev šut sa lijevog krila brani Soro, ali ne i Paskovićev sa lijevog vanjskog u nastavku akcije, 2:4. Brani Šefik i Rađenov šut iz vana kod Partizanovog igrača više, ali ni Žanetić ne iskorištava Budvinog pucajući preko gola. Smijenjuju se potom na obje strane šutevi iz vana koji završavaju ili preko golova ili u stativama (Žanetić, Chatzitheodorou), a Vukčević ne koristi još jednoga igrača više domaćih (također stativa). Najzad u samoj završnici ove četvrtine i Partizan uspijeva dati gol i održati 3 razlike (Chatzitheodorou pliska sa srednjeg vanjskog).
    Slijedi i četvrtina koju uspijevaju dobiti Budvani. Partizanovi igrači nastoje utrošiti što više vremena i uglavnom opucavaju iz vana na isteku napada (Vujasinović nekoliko puta, te Mitrović i Radović). Domaći ne koriste igrača više (najprije Trbojeviću brani Soro, a u nastavku Petković pogađa prečku). Najzad se “budi” Danilović i sa desnog krila smanjuje na 3:5 (igrač više). Revanšira mu se Pijetlović sa stative na asistenciju Aleksića (također igrač više) 3:6, a onda ponovo Danilović sa svoje pozicije sa igračem više smanjuje na 4:6.
    Poslijednja četvrtina donosi i najviše uzbuđenja. Neambicioznu igru gostiju kažnjavaju Budvani. Partizan ne koristi igrača više (Mandić šutira slabo u Šefika) a Budva je kod svoga mnogo sigurnija te Petković sa lijevog krila smanjuje na 5:6. U narednom napadu Mandić gubi loptu, potom Jokićev šut sa lijevog vanjskog kači Soro i on završava u stativi. U ovim trenutcima “ističu” se suci. Koganov jedan čini se čisti blok Vukčevića kažnjava izbačajem (obrana sa 2 ruke ???), crveni karton zbog prigovora dobija Danilović, a Partizan koristi igrača više i golom Radovića sa desnog vanjskog dolazi na 5:7. Slijedeći napad domaći imaju igrača više, ali Trbojevićevu asistenciju Tičiću   Ceccarelli svira kao dodavanje u 2 metra (veoma sumnjivo!). 30-tak sekundi prije kraja Ćuk sa lijevog vanjskog ostavljen sam postavlja konačnih 5:8.
    Uzbuđenja dakle u samoj završnici kojih bi vjerojatno bilo i više da su odluke sudaca bile drugačije, ili da Budvani nisu „prespavali“ prvu četvrtinu poslije koje je Partizan bio preopušten. Kod domaćih se najviše istakao Šefik, Danilović tek u 3. četvrtini, a najviše podbacio skoro neprimjetni Vukčević. U Partizanu ponovo standardan Pijetlović (ovoga puta ga je Milanović više odmarao) te sve efikasniji Ćuk.

 

5 komentara na “Partizan i matematički na Final4-u”

 1. Vukcevic nije uopste pokrivao tog igraca, vec centralnog vanjskog. Kad je igrac Partizan nakon faula krenuo da sutira Vukcevic je iskocio i sasvim dozvoljeno, sa desnom rukom (lijeva je bila u vodi) ga izblokirao.
  Velika greska Koganova u jako bitnom momentu! Posebna je prica sto je od svih rezervnih igraca (koji jesu burno reagovali) iskljucio bas Danilovica, jako raspolozenog za igru. Naredni napad Partizana drugi sudija iskljucuje Ticica iako je bilo evidentno da je to bio kontrafaul.
  Nakon meca, trener Budve je rekao da su sudije pogrijesile i da su (par.) vjerovatno htjele da se mec sto mirnije zavrsi!?
  ..

  1. znači koganov opet donosi odluke kontra juga 😉 – da je budva uzela barem bod jug je mogao izboriti prvo mjesto

 2. Vidilo se na TVu dosta gostujućih navijača (i jako osiguranje), jesu to bili domaći momci ili nekakvo gostovanje?

  1. Ne vjerujem da su to bili navijaci iz Srbije (ipak nisu toliki “ljubitelji” vaterpola a ni utakmica nije bila neka odlucujuca). Kao i nedavno u HN to su najvjerojatnije grobari iz CG.