1. kvalifikacijski krug Lige prvaka

Nakon prijateljskih turnira krenule su i prve službene utakmice u novoj sezoni; prvi krug kvalifikacija za Ligu prvaka – krug za koji nitko ne zna zašto i postoji s obzirom da po 5 od 6 momčadi iz dvije grupe prolazi u drugi krug.

 

Jasno je da ova faza natjecanja nema smisla, kao i niti jedna u kojem 5 od 6 sudionika ide dalje. Čak i taj šesti ne ispada definitivno nego prelazi u Eurokup. Od naših klubova tu je Mladost koja igra u Herceg Novom.

Kako je to lani definirano, 8 klubova ima trogodišnje ugovore koji im jamče (moraju ipak biti najmanje treći u domaćem prvenstvu) nastup direktno u grupnoj fazi Lige prvaka. Ždrijebom je odlučeno da u skupinama igraju slijedeće momčadi:

 

Grupa A: Barceloneta, Olympiakos, Brescia i Eger.

Grupa B: Jug, Partizan, Galatasaray i Spandau.

 

Znači u odnosu na lani samo su Jug i Brescia zamijenili mjesta što se tiče ovih 8 nositelja što jugašima donosi značajno lakšu grupu (prisjetimo se da su lani još Pro rRecco i Primorje stigli iz kvalifikacija). Lani je u kvalifikacijama ispalo puno odličnih momčadi, pri svih Zvezda i Szolnoki. Nadajmo se da će ovogodišnji ždrijeb biti „pametniji“ pa ćemo imati 4 najsnažnije momčadi kvalifikacija u grupnoj fazi. Jasno, problem je što je dosta momčadi u kvalifikacijama snažnije od nekih koji su tu direktno. Ali jedan Galatasaray nastavlja sa ulaganjima i jačanjem momčadi pa su tako između ostalog doveli i Mlađana Janovića iz Pro Recca. Nadajmo se da će ovaj poguranac LEN-e uroditi plodom. Još kad bi i Spandau vratio sratu slavu, odnoso snagu. Eger ni kad je bio puno snažniji nije ništa čak ni solidno odigrao u Europi. Olympiakos bi mogao biti ugodno iznenađenje. Doveli su Rađena, željeli i Bušlju. Bekovska pozicija im je lani bila najveći problem, kao i općenito obrana pa su primali previše golova. Zanimljivo, jedini su dobili Barcelonetu oba puta prošle sezone. Partizan je vjerojatno sada, odlaskom najvećih zvijezda iz Zvezde i Radničkog, opet najjača srpska ekipa. Uz par klasnih igrača (prije svih Mandić i Subotić) puni su mladih, još nedokazanih igrača koji su ovo ljeto osvajali medalje što u juniorskoj, što u seniorskoj konkureniji (FINA kup).

 

Dva turnira prvog kruga kvalifikacija igraju se od danas do nedjelje u Marseilleu i Herceg Novom. Poznati su rezultati prvog kola:

Grupa A

 

Posillipo – Ligamus Tbilisi 12:4
Marseille – Radnički 7:8
Spartak – OSC 9:9

Grupa B

 

Mladost – Sintez Kazan 9:7
Hannover – Montpellier 13:9
Jadran HN – Oradea 6:6

 

U grupi A Gruzijci su očiti favoriti za posljednje mjesto, dok su porazom od Nijemaca i igrači Monpelliera lanjskih prvaka Francuske u kojih igra Šibenčanin Andrija Vlahović, istaknuli kandidaturu za ispadanje u grupi B.