16. svjetsko prvenstvo u vaterpolu – Kazan

 

Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima održava se ove godine u Kazanu. Muški vaterpolski turnir počinje danas. Na otvaranju igraju Hrvatska i Kanada. Igra se svaki drugi dan do 8. kolovoza kada je finale. 16 reprezentacija podijeljeno je u 4 grupe.

 

 

Hrvatska u zadnje vrijeme ima jako puno sreće s ždrijebom. Zadnja 2 SP-a naša grupa je izgledala ovako:

2011.     Hrv, Kan, Jap, Bra

2013.     Hrv, SAD, Kan, JAR

 

I konačno, ove 2015. opet lagani protivnici u grupi – Kanada po treći put u nizu:

2015.     Hrv, Kan, Bra, Kina

 

Još k tome u četvrtfinalu se križamo – jasno ako nas Brazilci opet ne osramote – s C2/D3. Kako je grupa C podjednako „teška“ kao i naša to će vjerojatno biti D3 gdje bi mogli očekivati Australiju ili eventualno Crnu Goru.

 

Grupe:

A:           Hrv, Kan, Bra, Kina

B:            Ita, Grč, SAD, Rus

C:            Mađ, Kaz, Arg, JAR

D:           Srb, CG, Aus, Jap

 

Prvi iz grupa idu direktno u četvrtfinale, a drugo i trećeplasirani međusobno razigravaju. Križaju se A i B, odnosno C i D grupa pa u četvrtfinalu imamo:

A1 – C2/D3

B1 – D2/C3

C1 – A2/B3

D1 – B2/A3

 

Hrvatska igra u sastavu:

Golmani: Pavić (Oly) i Bijač (Jug)

Sidruni: Lončar (Jug) i Paškvalin (?)

Bekovi: Burić (Prim), Bušlje (?), Obradović (Jug)

Krila i vanjski: Sukno (Recco), Joković (Jug), Muslim (Prim), Šetka (Prim), Petković (Verona), Bukić (Mlad)

 

U odnosu na Svjetsku ligu otpao je Vukičević jer se Muslim oporavio nakon lakše operacije koljena. Kako je Bauer u novinama napisao:

„…izostavljanje Vukičevića bila ja najočekivanija i logičnija odluka. Ante je, naime, najmlađi član, dečko pred kojim je sigurno velika i lijepa budućnost, nastavi li raditi kao dosad, velika ga nadmetanja ubuduće neće zaobilaziti.“

 

Osim da je to bila očekivana, nažalost, odluka sve ostalo vrvi netočnostima i neistinama. Nije točno da je to logično, a još manje istinito je da je Vukičević najmlađi. Naime ako usporedimo njegov datum rođenja 24.2. 1993. i Bukićev 20.4. 1994. dolazimo do laganog zaključka da je Bukić 14 mjeseci mlađi. I to svako tko iti malo prati vaterpolo, reprezentaciju i Mladost zna da je Bukić mlađi bez da zna točno ove datume. A kamoli ne Bauer. Stoga je potpuno nepotrebno lagati u ovakvim situacijama.

Možda je novinar (koji to ovdje nije bio) ispustio koju rečenicu koju podrazumijeva. Recimo kako je Luka Bukić neprikosnoven. Kako izbornik Tucak prvo zaokruži njegovo ime na spisku pa tek onda Sukna, Pavića pa ostale. Pa je od svih tih ostalih Vukičević najmlađi.

 

Sastav reprezentacije je potpuno očekivan, ali ne i onakav kakav bi trebao biti. Ali kad neki igrači nisu dobili priliku ni na Svjetskoj ligi, bilo je iluzorno da će ih Tucak ovdje uvrstiti. Igrač se postaje kroz reprezentaciju. Ovo je sport u kojem jako malo igrača može podnijeti da nije u reprezentaciji, a da se bavi ovim sportom na vrhunskom nivou.

Uz ovakav ždrijeb Pavić, Sukno, Joković uz pomoć Lončara, Burića nadam se i Muslima te Obradovića s bilo kojih još 6 igrača bi došli do polufinala. Ali kad za par godina tih 6 bude trebalo preuzet igru onda će bit stani pani. Kao što i sada ispaštamo neke pogreške od prije 3-4 godine (forsiranje Paškvalina, Buljubašića itd…) pa nismo kandidati za zlato nego tek za neku od medalja. Jasno da bi reprezentacija koja ima daleko najboljeg golmana Pavića, koja ima najboljeg igrača na svijetu Sukna, koja ima jednog od najboljih ljevaka Jokovića morala uz prave suigrače biti favorit za zlato. A ne se nadat iznenađenju. Sve osim finala smatrat će se neuspjehom.

Kad smo već spominjali godine, evo liste naših igrača:

34           Burić

33           Pavić

30           Paškvalin

29           Petković, Bušlje, Obradović i Šetka

28           Lončar

27           Joković i Muslim

25           Sukno

24           Bijač

21           Bukić

 

Plasmani Hrvatske dosada:

2013.     –              bronca

2011.     –              bronca

2009.     –              bronca

2007.     –              zlato

2005.     –              četvrti

2003.     –              deveti

2001.     –              osmi

1998.     –              deveti

1994.     –              četvrti

 

SP otvaramo u 9:30 (8:30 po našem vremenu) protiv Kanade. HTV je prebacio prijenos na 4 kanal. Derbi prvog kola igraju Srbija i Crna Gora igraju u 19:10 po našem vremenu. Zanimljivo bi trebalo biti i u 11:10 kad igraju Grčka i Italija.