Srbija – Crna Gora 11:8 (2:1) (4:2) (3:4) (2:1)

Suci: Stavridis (GRE), Alexandrescu (ROU)

Igrač više: Srbija 9/5, Crna Gora 9/4; Peterci: Srbija 1/1

Srbija: G:Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović, Nikić, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 3 (1), Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović

Trener: Savić

Crna Gora: Lazović, Draško Brguljan 2, Pasković 1, Čučković, Darko Brguljan 2, Radović, M. Janović 2, Ukropina, Ivović, Murišić 1, Klikovac, Jokić, Šćepanović

 

Trener: Perović

 

 

Iako ne možda toliko očito kod samih ekipa, ljubiteljima vaterpola su pred ovu utakmicu svakako u glavi bila dva okršaja sa velikih takmičenja ovih rivala. Govorim o prošlome SP u Barceloni, kada je nakon slabijeg izdanja u grupi, Crna Gora već u četvrtfinalu izbacila Srbiju te je ko zna koliko godina unazad ostavila bez medalje na nekome velikom natjecanju. Druga je ona sa lanjskoga polufinala EP u Budimpešti, kada je Srbija načinivši veliki preokret došla do finala u kojem je na krilima tog trijumfa demolirala i domaćine u finalu. Ova utakmica svakako nije imala toliki značaj, no nije ni bez njega, jer prvo mjesto u grupi daje direktan prolaz u četvrtfinale te nešto više odmora pred završnicu na koju i jedni i drugi sigurno računaju. Imalo se prilike vidjeti i nekoliko debitanata kod jednih i drugih iako su u biti glavni igrači već niz godina poznati. Kod Srbije je Ranđelović već igrao na EP a Jakšić nedavno Svjetsku ligu, dok su za Crnu Goru na velikom natjecanju debitovali golman Lazović (ovoga puta na samome kraju) te Ukropina i Murišić.

Svakako je od njih najbolji utisak ostavio partizanov 18togodišnjak Jakšić koji je na beku zamijenio suspendovanoga Rađena, ali ovoga puta u prelomnim trenutcima početkom zadnje četvrtine, izborio peterac, a nakon toga i zabio gol za +4 Srbije. Ranđelović je manje više standardno, relativno brzo zaradio 3 izbačaja, ali je njegova uloga očito još uvek takva da rastereti iskusnije Aleksića i Gocića naročito kada nema pomenutoga Rađena. Što se crnogorskih debitanata tiče, Murišić je kao drugi centar, također brzo nakupio 3 izbačaja, ali uspjeo zabiti i jedan gol, i to iz vana ušavši kao zamjena, dok ga je srpska obrana čekala na 2 metra. Ukropina je imao jedan blokiran šut koji je srećno završio kod Paskovića a ovaj ga pretvorio u gol.

 

Što se same utakmice tiče, počela je neefikasno uz disciplinirane obrane, neiskorištenog igrače više na obje strane, promašajima vanjskih te jednim poništenim golom Pijetlovića (iz 5 metara). Druga polovica 1. četvrtine najzad donosi golove, najprije Filipovića (igrač više), mada je Šćepanović mogao i branit loptu koja mu je prošla kroz ruke. Kako Klikovac nije predstavljao preveliku opasnost obrani Srbije, Crna Gora pokušava ubacivanjima Jokića i Janovića no bez nekoga uspjeha, ali je zato Ivović u obrani fenomenalan još jednom zaustavivši blokom  kod igrača manje. Draško Brguljan dijagonalom sa desnoga krila donosi poravnanje kod igrača više, mada je ako se striktno gleda, pa to pokazuje i zvanična statistika, vrlo upitno da li je Crna Gora i jedan gol postigla sa igračem više, svi su naime padali koji sekund nakon okončanja kazne. Srbija do novoga vodstva dolazi ponovo sa igračem više, akcijom koju ne rijetko izvode da se igrač izvlači sa stative (Aleksić) te asistira na krilo (Ćuk dao gol).

Crna Gora poravnava početkom druge četvrtine, pomenutim golom Murišića, no nakon toga Srbija pravi seriju od 4 gola za 4 minuta (Mandić, Aleksić 2, Filipović) i praktički rešava pitanje pobjednika. Zanimljivo da su svi ovi golovi bili iz igre, 2 iz brzih akcija i slabo postavljene obrane, jedna polukontra, te jedan šut pušten sa 8 metara. U drugoj četvrtini samo dva izbačaja, neiskorištena i jednih i drugih, a Janović uspijeva nakon oslobađanja od Mandića smanjiti na 6:3 do poluvremena.

Početak 3. četvrtine donosi oštrije obrane, izbačaje i njihove realizacije, pa Crna Gora uspijeva do njene polovice stići na 7:6 (oba Brguljana, Pasković, za Srbiju Mitrović), no vrlo brzo se preko Mandića  te Prlainovića Srbija vraća na +3, dok Janović na samome isteku četvrtine pobjegavši po ljevoj strani ne smanji na 9:7. Nakon jedine četvrtine koju je dobila Crna Gora, slijedi Jakšićevih par minuta, izboreni peterac koji Filipović pretvara u gol, te njegov gol sa druge stative kod igrača više, nakon čega Crnogorci nemaju više snage za vratit se, osim dati jednoga gola, Darko Brguljan sa igračem više, ne iskoristivši pri tome još 2.

Na kraju, razlika taman prema prikazanoj igri. Znalo se da je Crna Gora slabija na centarskim pozicijama, ali je odlični Ivović na beku to donekle uspjeo neutralisati zaustavivši srpske sidrune. To je opet vjerovatno utjecalo na njegovu bezopasnost u napadu, a Srbija je dobrom realizacijom igrača više ipak došla do prednosti, usput i iz igre kažnjavajući sve greške protivnika. Kod Srbije nešto iznad ostalih se izdvojio Aleksić (obrana, golovi, asistencija) a tu su negde bili Filipović i Mandić koji je solidno držao Janovića. Kod Crne Gore Brguljani, od Ivovića se u napadu svakako više očekivalo pa i od Janovića.