2. kolo EP-a: Mađari pobijedili Srbiju

 

   Današnji dan su obilježili porazi Srbije i Crne Gore. Crnogorci su nakon manje od 16 sati imali i drugu jaku utakmicu u grupi. Malo čudi današnji raspored gdje su 2 jake utakmice Ita – CG i Srb – Mađ bile ranije od utakmice Grč – Mak.

    Dan je obilježilo užasno vrijeme, 10-ak stupnjeva Celzijusa, jaki vjetar i kiša zbog kojih je osjet temperature bio još i dosta niži. Bilo je prohladno i u debeloj majici skupa sa vindjakom. Na tribinama su primjećeni i pobjednici ovogodišnje Divlje lige, Boban i Čumpa. Mislim da su ovakvi loši vremenski uvjeti više odgovarali Mađarima jer se sjećam da smo jednom u zimsko doba kad smo išli gledat Juga u Budimpeštu vidjeli djecu kako treniraju na otvorenom bazenu iz kojega je zbog velike razlike u temperaturi vode i zraka jako isparavalo. Rekli su nam da je to za njih uobičajeno da treniraju na otvorenom usred zime, odma uz legendarni Bela Komjadi.
    U životu nisam gledo četvrtinu sa 9 kontrafaulova (do kraja još toliko) koliko su Tulga i Borrell sudili u prvoj četvrtini ove utakmice (Srbija 5, Mađarska 4). Biros je krenuo odlično u utakmicu i bio je agilan u napadu. Prvo je uplivo i pobjego Filipoviću i lakoćom zabio sa stative, a kasnije je sa igračem više odlično asistiro Danielu Vargi na 2. stativu. Između je Filipović sa igračem više zabio za Srbiju.
    Prlainović je već tada imao loših poteza kao što je šutiranje u blok sa igračem više. Madaras koristi jednu pogrešku u postavljanju obrane Srbije, pa iako nije bio višak igrača u doplivavanju, nego 4 na 4 ostao je na trenutak sam i zabija za 3:1. Do poluvremena najbolje razdoblje u igri Srbije. Zatvorili su obranu, a Filipović je opet sa desnog krila zabio u bliži. Lopta je sretno klizla preko glave Pijetlovića koji je sa stative išao u desno jer je Filip otvarao prema vanjskom. Na 3:3 postavlja Udovičić, na zonu sa srednjeg vanjskog. Srbi su imali 2 igrača više koja su im oba Mađari blokirali (Gociću s DK i Prlainoviću s LV) i pred kraj četvrtine i polukontru 6 na 5 kada je Prlainović odlično dodao sa lijevog vanjskog na 1. stativu samome Nikiću koji ne zabija.
    Treća četvrtina raspala se igra Srbije. Još su promašili 3 puta igrača više (5 u nizu), a u obrani je curilo na sve strane, ali nevjerojatne su sve greške Srba u ovom periodu. Prvo je Udovičić sa igračem više dodo ravno protivničkom igraču. Onda su primili 2 gola. Prvo Hosnyanszky koristi brzi dolazak u napad 3 na 3 i onda na širokom prostoru ima priliku za lakši udarac što i koristi. Onda Mađari opet na istu foru na brzinu zabijaju. Sada je Kis došo na poziciju ispred gola, ali je stao na 5 metara, uzeo faul i lakoćom zabio.

Onda velika pogreška Prlainovića u obrani, čak se zaglavu uhvatio. Pobjego mu je Madaras u postavljenoj lepezi i oslobodio se na desnom krilu i zabio. Ali onda radi još bolji, „buljubašićevski“ potez. Dobio je loptu na lijevom krilu u 3. sekundi napada sa igračem više, i pokušao je dodat na stativu gdje su bila 2 Mađarska igrača?! Zatim je iz proplivavanja sa 4 metra opucao parabolu koju je Nagy uhvatio. Nevjerojatan niz pogrešaka jednog od najboljih svjetskih igrača.

    Minut i po do kraja četvrtine Mađari nakon time outa rade odličnu akciju na stativu sa igračem više i Szivos lakoćom poentira (asistencija Hosnyanszky).
    I Mitrović se uklopio u taj niz pogrešaka, jednom je očajno loše opalio u pokušaju brze realizacije igrača više sa lijevog krila, pa na kraju četvrtine i u polukontri jednako loš udarac. Osim toga bilo je puno onih sitnih pogrešaka, dodavanja navodu sa igračem više, kao da su se stegnule ruke Srbima od hladnoće.
    Mađari su u četvrtoj četvrtini rutinski priveli utakmicu kraju. Srbi su uduplali svoj napadački učinak, a trebalo im je 16:06 za zabit 4. gol (4:17 do kraja). Prlainović je na otvaranju četvrtine 2 napada u nizu imao pliske koje su se odbile po metar iznad gola. 35 sekundi do kraja Udovičić je izborio peterac kojega je zabio Prlainović, bio mu je to prvi gol iz 9. udarca taj dan.

    Osim užasno lošeg Prlainovića ni kapetan Udovičić nije odigro dobro. Imao je dosta grešaka, Soro je kriv za nekoliko golova, ma svi su bili loši. Jedino se može pohvalit sidrune za odlično uzimanje pozicije pa onda i izborene igrače više; Nikić je zaradio 5, a Pijetlović 4 igrača više. Samo što je realizacija bila očajna 3/11 (sva 3 zabio Filipović) plus je u 12. igraču više izboren i peterac.
    Mađari su odigrali disciplinirano. Pohvalio bi Nagyja koje je obranio 9 udaraca, neke vrlo dobro. Nikad ga nisam gledo da je donio prednost svojoj ekipi, uglavnom bi njega morali napadačkim učinkom suigrači izvlačit. Zanimljivo je da su Mađari imali 4 bloka i to sva 4 sa igračem manje. Odlično su to igrali, tek im je u početku Filipović sa krila stvarao probleme, ali i to su kasnije zatvorili. Sa igračem više su igrali svoju standardu igru sa brzom loptom oko zone, skoro pa napamet, unaprijed određeno, i onda brza lopta na stativu. Madaras je preuzeo inicijativu u napadu i zabio 3 vrlo lijepa gola. Kis kao i u utakmici protiv Juga u Euroligi zabio je 2 gola sa 5 metara.

  Došlo je 5–6 autobusa mađarskih navijača i cijelu utakmicu je dio trubio u one iritantne trubice koje znaju bit i na utakmicama Mladosti, ili su skandirali svoja 2 standardna slogana „ija  ija hungaria“ i „hajra magyara“.

29. EP – Zagreb, otvoreni bazen na Savi
2. kolo – Grupa B
Srbija – Mađarska    6:9 (1:2, 2:1, 0:4, 3:2)
Srb: Soro (6), Avramović, Gocić, Udovičić 2, Vapenski, D. Pijetlović, Nikić, Aleksić, Rađen, Filipović 3, Prlainović (1), Mitrović, G. Pijetlović. Izbornik: Udovičić.
Mađ: Szecsi, Torok, Madaras 3, De. Varga, Bundschuh, Hosnyanszky 1, Vamos, Szivos 1, Da. Varga 1, Biros 1, Kis 2, Harai, Nagy (9). Izbornik: Kemeny.

Igrač više: Srb 3/11 (27%), Mađ 3/7 (43%)
Peterci: Srb 1/1, –
Kontrafaulovi: Srb 11, Mađ 7
Blokovi: Srb 7, Mađ 4

3 komentara na “2. kolo EP-a: Mađari pobijedili Srbiju”

  1. sve se zakompliciralo… sva 3 velika favorita već u drugom kolu imaju po poraz

  2. srbija je i protiv grka imala loseg igraca vise a obrana skroz mlaka. madjare su neki izgleda prerano zaboravili a i talijani nisu za podceniti. postaje zanimljivo.

  3. čitam da je ovo prva pobjeda mađara nad srbima od OI u ateni 2004. što znači i prva otkako je srbije

    neka se i talijani dižu, dosadno je kad jedni te isti stalno pobjeđuju