4. kolo Lige prvaka: Mađarsko-srpska reprezentacija u Gružu

 

U Gruž stižu braća Varga, ljevaci Vamos i Madaras, uz Gabora Kisa, Nagyja i ostale mađarske igrače uz Gocića, Aleksića i Mitrovića kao pojačanja iz Srbije. Očekuje nas spektakl, prava radost loptanja u vodi. 1900 uz prijenos na AreniSport 1. Ali svatko tko iole voli vaterpolo, a u mogućnosti je, neće propustiti doći na tribine. Vaterpolski užitak na bazenu nemjerljiv je s onim ispred ekrana.

 

 

Najlošija pozicija u momčadi Szolnokija je golmanska, a tamo se nalazi reprezentativni dvojac Nagy i Atila Decker. Nagy je na nekim posljednjim reprezentativnim natjecanjima konačno pokazao zašto je u sastavu reprezentacije, a Deckera se posebno sjećamo kako je zaustavio srpske pucače na EP-u prošlo ljeto u utakmici u grupi. Ipak u finalu izbornik Benedek dao je prednost Nagyiju i pogriješio. Nagy će vjerujem i u Gružu biti prvi golman. Treba naglasiti da stoji nešto dalje od linije gola, plus ima jako lošu tehniku (nema je uopće) branjena parabola pa je tu jako ranjiv.

Najviše problema Jug bi mogao imati na poziciji dva metra u napadu. Bicari je sidrun koji nema preveliku snagu, nego na pokretljivost i konstantno kretanje otvara poziciju i prima loptu. Problemi bi mogli nastati jer je opće poznato da su srpski bekovi najbolji uopće, a dvojac Gocić i Aleksić ima dovoljno kvalitete i iskustva da se koliko toliko nosi i sa Dobudom u najboljem izdanju. A kamoli s Bicarijem. Najavio je Kanađanin da se raduje utakmici i da se do pobjede može doći samo uz radost i uživanje u igri. Vidjet ćemo kako će se nositi s dosad najvećim izazovom u karijeri; još nije bio u prilici igrati ovako tešku utakmicu.

Poznato je koliko si kvalitetni mađarski ljevaci. Nakon Benedeka i Kissa, danas njivu reprezentaciju na desnoj strani pokrivaju Madaras i Vamos. Madaras je već u laganom zalasku karijere, s pregršt iskustva. Godinama je igrao u Pro Reccu, zna kako se igraju ovakve utakmice. Vamos je mlađi, čini mi se 1991. godište. Proklamirani nasljednik, gromovitog udarca. Sjećam se da bi svojedobno juniorska reprezentacija mađarske osvajala 7-8 mjesta na natjecanjima, a Vamos bi svejedno biran za najboljeg igrača.

Druga pomalo problematična pozicija u ekipi Szolnokija je sidrun. Tu je iznimno snažni Gabor Kis koji je na početku karijere više obećavao. Nije član reprezentacije iako nema ekstra klasnu konkurenciju. Po meni je više pružao od današnjih sidruna dok su ga još pozivali u reprezentaciju. Možda nije problem u kvaliteti, već nešto drugo.

Koliko smo već nabrojali igrača, a još nismo došli do dvije najveće mađarske vaterpolske zvijezde, do braće Varga. Odlično iz poznamo jer smo ih osim u reprezentaciji na svim natjecanjima mogli gledati i u kapici Primorja. Cijelu karijeru igraju zajedno, od Vasasa, preko Primorja do sada Szolnokija. Denes je jedan od najboljih šutera, iznimno brzog izbačaja, varke, preciznosti. Na sve to dodaje plivačku nadmoć nad većinom protivnika i u tranziciji i u proplivavanjima na postavljenu obranu.

Danijel je kapetan reprezentacije. Vođa, organizator igre. Igra po potrebi i beka u obrani. Gotovo svaki napad će ići preko njega. Ima opasan „bogen“ s desnog vanjskog koji baš ne leži Bijaču.

 

Tu je i Stefan Mitrović, još jedan igrač koji ima značajnu minutažu u igri Srbije. Igra lijevu stranu. Odličan realizator igrača više, također brz.

Toth je također reprezentativac sa posljednjeg EP-a. Ali njega Jansika i Mezeia ne poznam u tolikoj mjeri.

 

Kazna i viroze

S druge strane Jug je u problemima. Dobud nema pravo nastupa, plus njegovo mjesto mora ostati upražnjeno pa će igrati sa samo 12 igrača. Drugo, dosta igrača je u virozi. Janović je taman prebolio, sada su Bošković i Bušlje s povišenom temperaturom. Obradović nije još spreman, ni približno, ali ima toliku kvalitetu i fizičku snagu da i takav može značajno doprinijeti.

Bijač mora biti na maksimumu mogućnosti. Biti će teško poznavajući kvalitetu šutera i stil igre mađarskih igrača. Zato svi u obrani moraju odigrati kao primjerice u Beogradu protiv Partizana. Ako Bušlje bude mogao igrati, mora donijeti prevagu u obrani na dva metra. Jasno i Macan mora pokazati obrambenu kvalitetu, a tu je i Obradović. Onda će biti lakše kad šutevi ne budu na 5, nego na 7 metara.

Ove sezone Jug nije imao problema s kontrama. Sada im je i po tom pitanju veliki izazov pred vratima.

 

Bošković je lani probušio Bisztritsanyija na golu Egera. Mislim da mu leže mađarski golmani i vrijeme je da proigra u šuterskom dijelu. Jasno, ako bude spreman obzirom na povišenu temperaturu. Janović je uvijek na nivou u velikim utakmicama. Visković je u zadnje vrijeme odigrao nekoliko dobrih utakmica. Sam je kazao da je Szolnoki pravi ispit.

Bicarija sam već apostrofirao. Younger mora odigrati veliku utakmicu ako Jug misli dobiti. Mora ulaziti u dva metra, mora držati ritam i u ofanzivnoj i defanzivnoj tranziciji.

 

U Gružu Jug nikome ne priznaje da je favorit, tako je i ovaj put. Prije ulaska u bazen svaki domaći, ali i gostujući igrač ima u glavi: „Ovo je Gruž, ovo je Jugov dom“.  Koliko god smo kroz povijest često svjedočili neshvatljivim gostujućim porazima, toliko u Gružu Jug gotovo uvijek slavi.

A prije svega očekujemo borbu, atrakcije, taktička nadmudrivanja  i velike vaterpolske poteze majstora s obje strane. Vidimo se.