Primorje izgubilo dva boda u Kragujevcu

 

 

Derbi grupe u Kragujevcu; dosad stopostotno Primorje protiv drugoplasiranog Radničkog u utakmici sa dosta izostanaka. Radnički je nastupio bez tri vrlo važna igrača; prvog golmana Radića koji je svojedobno igrao i u Primorju, također bivšeg primorjaša i Riječanina prvog sidruna Vrlića te Trajkovića. Primorje je doputovalo bez prvog trenera Asića te duže vremena ozlijeđenog Šetke. Na kraju rezultat 8:8 i prvi izgubljeni bodovi Primorja.

 

 

 

Cijelu utakmicu niti jedan momčad nije vodila s više od gola razlike. Često su se izmjenjivali u vodstvu; pet puta su vodili gosti, tri puta domaći. Dojma sam da je izostanak Asića uspavao njegove igrače. Ne samo da su ušli u utakmicu uspavano, već su cijelu utakmicu djelovali nekako usporeno. Gotovo da su odigrali prijateljsku utakmicu što se tiče agresivnosti i intenziteta. A osim drugih razloga visok tempo im je odgovarao zbog 3 izostanka u protivničkim redovima, a još su trojica bili napola virozni.

Radnički je tako nakon visoke pobjede protiv Barcelonete, sada nanizao još jedan odličan rezultat. Još pogotovo što su odigrali bez sidruna, pa su bili primorani stalno ulaziti s drugim igračem na dva metra, ili proplivavnjima otvarati prostor za udarce sa 5-6-7 metara.

Gotovo polovica svih golova pala je u prvih 8 minuta. Primorje je vodilo prva tri puta, a na samom kraju četvrtine Vuksanović po prvi put dovodi Radnički u vodstvo 4:3. Pri gol na utakmici zabio je Garcia, a kasnije je nanizao cijeli niz jako loših poteza. Na kraju je ispao i tragičar. Ukupni šut bio mu je 1/7 (od čega 4 iznimno loša udarca, gol plus dva izborena kornera). Nije se nametnuo ni u plivačkom dijelu ni u organizaciji igre. Na kraju je, minutu prije kraja jako loše šutirao posljednjeg igrača više i stoga njemu titula tragičara utakmice.

Iako, ni Muslim se nije dao u borbi za tu titulu. On je otvorio utakmicu sa 3 jako loša udarca, od čega dva puta u dva uzastopna igrača više. Nakon te uvodne 3-4 minute nije više ni šutirao, niti bio opasan u napadu. Nije uspijevao ulaziti na dva metra kao drugi sidrun. Iznimka je dobra asistencija na Radua na stativu s igračem više.

 

Na startu utakmice Primorje je nakon kontrafaula u prvom napadu imalo tri napada u nizu igrača više. S druge strane problemi Radničkog u napadu proizlazili su iz činjenice  da nemaju sidruna. I nisu uspijevali organizirati ozbiljnije napade. Međutim, u prvoj četvrtini Radnički zabija čak 4 gola, sve iz velikih grešaka Primorjaša. Vićan je popio dva gola, prvi plisku sa 8 metara, kasnije s lijevog krila kroz tijelo i ruke. Još je Elez napravio neshvatljivu pogrešku ostavivši Ćuka samog. I još jedan kiks u obrani s igračem manje što je rezultiralo petercem.

Takav start utakmice, čak i vodstvo u situaciji kad nisu imali mogućnost organizacije normalnih napada donijela je sigurnost u daljnju igru domaćih.

 

Sredinom druge četvrtine ostao je Radnički i bez još jednog igrača udarne postave Petkovića zbog 3 isključenja. Garcia je napravio još jednu kardinalnu pogrešku, ovaj put u obrani pustivši Vuksanovića da mu propliva iza leđa i lakoćom zabije sa dva metra.

Sukno je u početku pokušavao razigravati suigrače. Imao je dvije fenomenalne asistencije. Posebice onu za gol Krapića za 1:2 kada je bez gledanja, preko glave s dva igrača na leđima prebacio loptu na samog Krapića koji je imao i golmana van pozicije pa je pospremio loptu u praktički prazan gol.

Kasnije je Sukno vidio da mora i šuterski preuzet sve na sebe pa je zabio 3 od zadnja 4 gola Primorja. Uz direktnog sudjelovanja u 5 od 8 golova, još je dva puta od čega jednom fenomenalno spriječio kontre. Pobjegao je Joksimović, ali ga je Sandro uspio stići i u trenutku kad se napadač dignuo, uzeo loptu u ruku, udariti ga po ruci. Jasno, imao je i ovaj put najbolji igrač Primorja, imao je još odličnih poteza u obrani.

Također, u svakoj ovogodišnjoj utakmici, uz Sukna i Radu je na vrlo visokom nivou. Tako je i ovaj put zabio odličan gol sa dva metra, uz još jedan s igračem više. Uz nekoliko iznuđenih izbačaja.

 

Početkom posljednje četvrtine Roje dobiva crveni. Direktor Primorja sjedao je uz Pezelja kao ispomoć u vođenju utakmice. Radu je zabio sa stative za 6:7, a Basara uz puno sreće nakon što je lopta promijenila smjer od bloka i prevarila Vićana. Zabio je tada Sukno s desnog krila nakon odlične povratne lopte Radua sa pozicije sidruna nakon što je navukao 2 igrača na sebe. I onda 2:16 prije kraja opet Basara, šrauba pored čini mi se Sukna (nisam sto posto siguran je li to bio Sandro jer je kvaliteta slike cijeli prijenos bila očajna). Jedini loš potez Sukna koji mu se inače zna događati kroz karijeru. Dobra prilika za Jugaše u predstojećim ogledima da pošalju Youngera na Sandra i da s njime ulaze u dva metra.

 

Zadnja minuta donijela je uzbuđenje po pitanju kontri i rekontri. Prvo je Primorje imalo kontru 4 na 3, ali su jako loše dolazili u napad pa su na kraju 2 igrača plivala po lijevom krilu pa Burić nije imao otvorenu čistu priliku. Otvorilo je to priliku za rekontru Radničkog. Ali tada Sandro uspijeva zatvoriti protivnika koji ipak šutira, ali Vićan zatvara i odbija u korner. Čuvao je Radnički loptu do isteka napada pa je ostalo samo 4 sekunde Primorju koji nije uspio ništa u tom periodu iako su Elez i još dva igrača već otišli u napad.

 

Mora se istaknuti i Vićana nakon lošijeg ulaza u utakmicu. Kasnije je skupio ukupno 11 obrana (samo jedna u prvoj četvrtini). Jest da su većina bili dalekometni pokušaji, ali i neke je vadio iz samih kantuna.

Zanimljivo je da je Primorje imalo samo 12 udaraca u okvir gola. Ne sjećam se da je neka momčad njihovog ranga imala takvu statistiku. S iznimkom Radua i Sukna Primorje jako loše u napadu. Osim njih dva još Vićan i Burić u obrani na nivou, ostali loši.

 

Radnički je cijelo vrijeme u napadu proplivavalo. Imali su nekad po dva ulaska drugih sidruna u istom napadu. Uz to proplivavali su da oslobode igrača na 5-6 metara za udarac iz faula. I u ukupnoj statistici udaraca imali su čak 10 pokušaja više od Primorja (33:23). Uspjeli su nadoknaditi hendikep igranja bez sidruna. Izborili su 7 igrača više, većinom kroz konstanto plivanje u napadima. Nitko se nije pretjerano istaknuo, ali su momčadskom igrom u trenucima zasjali Vuksanović, Dedović pa na kraju Basara. Posebice onom šraubom za izjednačenje.

 

Jadranska liga

Radnički Kon tiki – Primorje EB                 8:8 (4:3, 1:2, 1:1, 2:2)

Suci: Radičević (Dbk), Putniković (Srb)

Radnički: Živojinović (4), Joksimović, Popović, Marković, Miličić, Bogdanović, Ćirić, Basara 2, Vuksanović 2, Dedović 2(1), Ćuk 1, Petković 1, Popović, Toholj. Trener: Uroš Stevanović.

Primorje: Vićan (11), Burić 1, Radu 2, Krapić1, Peroš, Sukno 3, Muslim, Petrović, Mudražija, Elez, Rakovac, Garcia 1, Lazović, Buljubašić. Trener: Igor Pezelj.

 

Isključenja: Rad (2/2+0/2+1/2+0/1)= 3/7;  Prim (2/4+1/2+1/2+1/3)= 5/11

Peterci: Rad 1/1, Prim –

Obrane: Živojinović (0/3+1/3+1/2+2/4)= 4/12 (33%); Vićan (1/5+4/5+3/4+3/5)= 11/19 (56%)