Crna Gora u trećem finalu EP-a

Crna Gora pobjedila je Mađarsku 8:5 i izborila treće finale europskih prvenstava. Nakon Malage i Einhovena očekuje ih treći susret protiv Srbije u završnom susretu. Do sada obje reprezentacije imaju po jednu pobjedu.

 

Druga polufinalna utakmica bila je izvsna. Ali da su ljudi jučer pokušavali igrat na frnja po dnu bazena uz onakvu atmosferu, bilo bi izvrsno. Možda i više od 7000 gledalja. Jako puno zastava, gotovo svi stalno navijaju i pjevaju. Brojni su bili Crnogorci pa su većinom naglasali Mađare, a i bolje su igrali pa su imali razloga biti glasniji.

 

Prvu četvrtinu dva puta vodi Mađarska, oba gola Denesa Varge koji je nakon toga potpuno zaustavljen do kraja utakmice. S druge strane dva odlična šuta braće Janović. Posebice prvi od Nikole s igračem na ruci s osam metara.

Nakon pola druge četvrtine prvo vodstvo Crne Gore. Opet Nikola Janović, ovaj put iz polukntre. Izjednačio je mladi 18-godišnji Manhertcz jako dobrim udarcem s krila s igračem više. Slijedi odličan gol Darga Brguljana.

 

 

Polovicom treće četvrtine nakon nekoliko dobrih obrana, nekoliko pogođenih prečki koje se rezultirale novim napadima, Crna Gora prvi put odlazi na +2. Igrač više nakon što je Vamos udario po licu Radovića, a Draško Brguljan zabija s desnog krila za 5:3. Nakon što su Janovići i Darko Brguljan iz daleka gestikulirali prema Nagyju, sada se Draško praktički unio u lice mađarskom golmanu. Kasnije smo saznali da su imali nekih nerašćišćenih računa s njime još iz Barcelone prije dvije i po godine.

Mađari smanjuju opet preko mladog Manhercza, a u zadnjem napadu još jedan odličan potez Nikole Janovića; kao na ringišpilu okreće Gor Nagyja i zaruđuje peterac. Ali Nagy brani Mlađanu pa se u zadnjih 8 minuta ulazi s 5:4.

 

Odmah u prvom napadu odličan šut Hosznyanszkog za 5:5. Šćepanović nije staigao izvaditi ruke iz vode. Ponovno sredinom četvrtine gol za CG, zabija Ivović nakon što je doplivao u napad i s dva metra uspijeva proući loptu ispod Nagyija, a sve s igračme na leđima. Nagy glumi da ga je Ivović udario u proslavi, ali suci ne nasjedaju na ovu provokaciju. Nekoliko neuspješnih napada s obje strane, Mađari su imali tri napada, ali nisu uspjeli opasnije zaprijetiti i nakon jednog nepasnog šuta Denesa Varge Mlađan mu se lukavo podvlači za isključenje, a Gojković odmah zove time out. Dobra akcija i u zadnjoj sekundi akcije Vukčević sa stative pogađa za 7:5 na 2:10 do kraja. Obzirom na igru u obrani, bilo je to riješenje utakmice. Do kraja još i Ivović zabija za konačnih 8:5.

 

Utakmica je bila odlična. Nagy je nastavio u dobroj formi. S druge strane Šćepanović je bio jednako dobar, tj. još i bolji. Utakmica je imala tempo, intenzitet, neizvjesnost, odlične šuteve, fenomenalne poteze u obrani. Užitak je bio promatrati ju je s tribina. Crna Gora je pobjedom izborila nastup na Olimpijskim igrama. Vukčević je odigrao solidno na dva metra, Mišić nije imao takvu minutažu pa su često na dva metra ulazili i Nikola Janović, Jokić te Petrović. Crna Gora imala je realizaciju igrača više 3/8. Ako misle parirati Srbiji moraju imati barem 60%. Vidjeli smo u utakmici Srbija Grčka kako je nestvarno dobra obrana Srbije s igračem manje. Grci su imali najveći postotak realizacije od svih reprezentacija u Kazanu, ali prekjučer nisu mogli skoro pa nikako zabiti. Imali su 3/13, s tim da su u prvoj četvrtini zabili 2/4 pa do kraja 1/9 kad je Srbija dosegla radnu temperaturu.

Obrana Crne Gore s igračem manje bila je jako dobra, Mađarska je imala samo 3/10. Šćepanović je dobro brano, igrači su bili pokretljivi. Ali opet su na klasu Manhertcz i Denes Varga su dva puta zabili. Srbi imaju puno više klase i praktički sa svih pozicija prijete vrhunski šuteri, plus jako dobre akcije što na stativu kako su probijali Grke, što izvana nakon zavlačenja.

 

 

Crna Gora igra dobro, kvalitetni su u i u obrani i u napadu. Šćepanović brani izvrsno, Nikola Janović je šuterski raspoložen, Ivović čuva najopasnije protivnike, a i u napadu je opasan, Jokić ima snage pokazati staru klasu na beku po koji minut po četvrtini, Brguljani igraju na gornjoj granici mogućnosti. Za parirati protiv Srbije Radović i Mlađan Janović će morati više nego do sada šuterski potegnuti. Petrović, i oba Janovića morat će ulaziti na dva metra pomoći sidrununima koji su najslabija karika ove momčadi.

Srbija je ogromni favorit, vrlo vjerojatno će i u finalu biti +5 razlike, ali Crna Gora je pokazala jako puno emocija u igri, borbenosti, zalaganja tj. pomaganja suigračima tako da se nadamo da ćemo imati neizvjesnu utakmicu što duže…