Fenomenalni Bijač, loš igrač više, Dobudov brutaliti…

„Nisam ga majke mi“

 

Jug je i na drugom uzastopnom gostovanju u Ligi prvaka došao do pobjede. Ovaj put golom razlike više nego u Berlinu, sa 5:3. Mislim da je to utakmica s najmanja postignutih golova u novijoj povijesti. Odlična obrana s fenomenalnim Bijačem, Dobudov ispad, tj. brutaliti detalji koji su obilježili utakmicu. Za gledatelje AreneSport odlična pogodnost bila je Kobeščakova uloga sukomentatora – daleko najbolja zvučna kulisa neke vaterpolske utakmice na hrvatskim televizijama. Plus što je srbijanski režiser prijenosa bio odličan i stalno nam je nudio usporene snimke bitnih detalja u krupnom planu.

 

 

Sjećam se još smo jedne po pitanju broja golova donekle slične utakmice, kada je Jug 2007. na Savi u finalu PH ušao u četvrtu utakmicu sa zaostatkom 1:2. Mladost je bila u naletu nakon pobjede u Gružu i na pragu prekida Jugove trogodišnje dominacije. Ali maestralna predstava u obrani i na golu čini mi se Volarevića dozvolila je tadašnjoj momčadi Mladosti, koja je bila osjetno jača od današnjeg Partizana isto samo 3 gola i završilo je 8:3.

 

Nakon ovog malo povijesnog prisjećanja krenimo s jučerašnjom utakmicom. Početak je bio konfuzan, s dosta nerezonskih točnije brzih pokušaja iz doplivavanja. Partizan je logično pokušavao iz takvih situacija jer na postavljenu obranu bili su nemoćni. Jugova obrana držala je sidrune na 5 metara pa su udarci prema Bijaču dolazili uglavnom sa 7-8 ili više metara što je ovaj lakoćom branio. Vjerojatno mu je i to dalo dodatno samopouzdanje za kasnije vrhunske obrane.

Jug je zabio jednom, Janović je iskoristio pogrešku u postavljanju igrača u obrani nakon što se isključeni igrač već vratio i pokrio krilo.

 

Na startu druge Jugaši sa dva gola, Bošković fenomenalnim udarcem na zonu s desnog vanjskog i Younger s lijevog krila u situaciji sa dva igrača više dovode rezultat na 3:0. Jug je tada uspostavio igru i u napadu i bio je na pragu da odmah prelomi rezultat. Tada je i Obradović na zonu sa srednjega odlično pogodio, ali suci potpuno pogrešno poništavaju gol zbog kontrafaula Bicarija na dva metra. Vraćao sam tu situaciju 3-4 puta i ne da nije bilo govora o faulu u napadu, nego ni natruhe istoga. Mora se kazati da je na startu četvrtine, na 1:0 suda propustio suditi peterac u korist domaće momčadi kada je Subotić uzeo prednju poziciju Boškoviću u dolasku u napad.

Na poluvremenu tako imamo 3:0 uz realizaciju igrača više: Partizan 0/3, Jug 1/5 (zabili situaciju sa dva igrača više).

 

Partizan je krenuo sa žestokim presingom u trećoj četvrtini. Suci su, kao i ranije u nekoliko navrata tolerirali na momente i preagresivnu igru Partizana. Opet na početku četvrtine loša reakcija u obrani, ovaj put Gielen okreće Viskovića za čisti i ovaj put suđeni peterac kojeg Mandić realizira. Opet se rasplamsao tempo, i situacije u kojima se ide polukontra na polukontru, odnosno završetak napada po samom dolasku pred protivnički gol. Iskoristio je to Jug i u jednoj rekontri Younger i Janović su 2 na 1 i lakoćom to realiziraju (imali su napad ranije sličnu, donekle težu situaciju također 2 na 1).

Zanimljiv je bio i napad Partizana iza toga. Macan dominira na beku, drži sidruna na 5 metara od gola. Ovaj radi 3-4 očita kontrafaula u pokušaju da se bar malo približi golu. Suci se prave slijepi (inače do tada su Dobudu i Bicariju dosudili 5 prekršaja u napadu) i onda na kraju suce treće isključenje Macana koji jest bio u situaciji da napravi prekršaj. Ali je nepotrebno napravio malo žešći jer je i dalje sidrun bio na 4 metra od gola, i mogao ga je omesti puno manjim intenzitetom.

Oko dvije minute prije kraja ove četvrtine Jug zarađuje sedmu priliku (od čega Dobud četiri) s igračem više. Na samom isteku akcije uslijedio je Medov udarac koji je od prečke zapeo na crti, a istovremeno na drugom kraju, na prvoj stativi, Dobud uz okret od 180° iz punog zamaha udarac protivnika šakom preko vode u glavu. Totalni black out, glupost. Nevjerojatan potez igrača koji dominira i kilažom i snagom i iskustvom nad tim i bilo kojim drugim igračem Partizana. Još k tome toliko očito ovakvo nešto napraviti. Glupost epskih razmjera. Sudac potpuno opravdano sudi brutaliti što povlači još jedan peterac za Partizan i 4 minute neprestane igre Juga sa 5 igrača (plus Bijač). Bilo je tada 1:42 do kraja treće.

Zabio je Mandić sa 2:4 i u iduće 4 minute postojala je opravdana bojazan iz Jugove perspektive da će se Partizan u potpunost vratiti i izjednačiti rezultat. Jako sretno, nakon odbijanca, uz neshvatljivu pogrešku jednog od igrača Partizana koji se s krila krenuo ranije u napad umjesto da pokrije Markovića, Pavo odmah pogađa s igračem manje i vraća na +3. S druge strane Mandić odmah koristi akciju sa igračem više i trećim golom postavlja što se ispostavilo konačnih 3:5.

 

Jug je maestralno odigrao ovaj period igre sa igračem manje. Prvo imao je sreću da se polovica vremena bila nakon pauze između četvrtina. A kako je Younger uzeo loptu u plivanju, tako je smanjio jednu mogućnost Partizanu. Osim toga Vujasinović je pogriješio. Na pauzi je najavio da će uzeti time out tijekom jednog od napada sa igračem više. Čime bi omogućio postavljeni napad od samog starta. Ali nije to učinio iako mu je gol bio nasušno potreban jer bio dolazak na -1 sigurno jako zakomplicirao utakmicu. Ovako je Partizan u ovom periodu imao 4 akcije sa igračem više, a iskoristili su samo jednu, prvu.

Nevjerojatne sudačke odluke nastavile su se i sada. Bicari je uzeo dobru poziciju i na širokom prostoru dobio dobru loptu na vodu. Bek mu toliko očito prelazi peko glave, ali sudac ništa ne sudi. I onda odmah u plivanju isključuje jednog Jugaša. Ali Jug je uz cijeli niz odličnih blokova – Bušlje dva puta, uz niz odličnih obrana Bijača obranio sve igračem manje i ostale situacije koje je imao Partizan, Vujasinović je puno prekasno zvao time out u četvrtoj četvrtini, tek 1:49 do kraja.

 

Igru Juga treba analizirali kroz igrača više. Imali su realizaciju 1/8. Jako loše, uz činjenicu da su jedini gol zabili u situaciji s dva igrača više. Ipak zanimljivo je izanalizirati tih 8 akcija:

Prva: loša akcija

Druga: dobra brza akcija uz lošu realizaciju koju je Janović ipak pretvorio u gol nakon povrataka isključenog igrača.

Treća: Markoviću suđena, opravdano, dva metra na desnom krilu.

Četvrta: realizacija dva igrača više.

Peta: opet dobra akcija, brza i precizna dodavanja, na kraju Visković šutira dijagonalu u unutarnji dio stative, ali lopta na ulazi u gol.

Šesta: Najlošije odigrana akcija. Visković se izvukao s krila prema vanjskom, pa su lijevi vanjski i lijevo krilo ostali zatvoreni sami od sebe. Osim toga spora lopta, svi igrači statični, bez zavlačenja od samog početka akcije.

Sedma: solidnu napravljen prostor za Obradovića koji također pogađa unutrašnji dio prečke, ali lopta pada malo ispred crte gola. A i svejedno ne bi bio priznat gol zbog Dobudovog brutalitija.

Osma: igrač više izboren na samom kraju perioda igra od 4 minute s igračem manje. Bobić je logično zvao time out kad je istekla kazna, kako bi uspio postaviti napad sa igračem više, ali je zapisnički stol ukrao 6-7 sekundi tako da je u biti ostalo samo 3-4 sekunde za ovu akciju.

 

Vidimo da Jug i nije imao tako loše akcije, ali da šteka ono najvažnije realizacija. Nije se uspijevalo niti jednu akciju izraditi na stative. Nisu dakle akcije loše, ali uz 1/7 u Berlinu i sada 1/8, dakle samo 13% realizacije Bobić mora pothitno popraviti ovaj segment igre.

 

Partizan je imao 1/12 u što sam brojao i one 4 akcije dok je bio brutaliti. Oni su forsirali akciju na drugu stativu, ali je Bijač u par navrata fenomenalno obranio. Dok se vanjske udarce Jugaši lakoćom blokirali ili čak i onemogućili Partizan čak i za kvalitetnu situaciju za udarac. Posebno dobro, s iznimkom ove jedne situacije kad je zabio, pokriven je glavni realizator Mandić. Gro posla u tom segmentu odradio je Janović te Younger.

Igrač manje u Belinu 1/8 ovdje 1/12, ukupno fantastičnih 2/20 ili 10 % dopuštenih realizacija.

 

Jug je zabio samo jedan gol u zadnje dvije četvrtine, ali tada je imao i taj brutaliti koji je kako Bošković kaže usmjerio koncentraciju igrača na obranu. Osim toga u tom periodu imao je samo dva igrača više, od čega drugog na samo 3-4 sekunde.

Suci Severo iz Italije i Schwartz iz Izraela bili su jako loši. Puno kardinalnih pogrešaka u elementarnim stvarima koje smo već pobrojali. Partizan je igrao iznimno agresivno, posebice na bekovskoj poziciji. S obzirom na ogroman nesrazmjer u kvaliteti sidruna bode u oči da je Jug imao jednaki broj izborenih igrača više ako izuzmemo brutaliti uz omjer kontrafaulova 2:7 na Jugovu štetu. Osim tih kontinuiranih grešaka, dosta je bilo kapitalnih poput nevjerojatno poništenog gola, nesuđenih peteraca ili isključenja koji su bili očiti. Loše suđenje, tipično za vaterpolsko.

 

Još jednom pohvale Vjeku Kobeščaku koji je ovaj odlično vizualno odrađen prijenos učinio i uhu ugodnim što je gotovo pa nevjerojatno za vaterpolske utakmice u nas.

 

2. kolo Lige prvaka

Partizan – Jug    3:5 (0:1, 0:2, 2:1, 0:0)

Suci: Severo (Ita), Schwartz (Izr)

Partizan: Rističević, Gielen, Mandić 3(2), Vico, Subotić, Repanović, Gogov, Jakšić, Manojlović, Tanasković, Stojanović, Asanović, Osmanović. Trener: Vladimir Vujasinović.

Jug: Bijač, Macan, Bošković 1, Janović 2, Younger 1, Ivanković, Marković 1, Bušlje, Visković, Dobud, Bicari, Obradović, Popadić-Batina. Trener: Miho Bobić.

Brutaliti: Dobud (22ʹ12ʺ)

Osobne pogreške: Part 10, Jug  11

Peterci: Part 2/2, Jug –

Igrač više: Part (0/1+0/2+1/5+0/4)= 1/12 (8%), Jug (0/3+1/2+0/2+0/1)= 1/8 (13%)

Kontrafaul: Part 2, Jug 7