Gogov donio bod Partizanu na Savi

 

Večerašnja utakmica između starih rivala Mladosti i Partizana ponudila je puno uzbuđenja. Iako to nije vaterpolo na najvišem nivou, nivou koji nude Jug i Primorje, mogli smo uživati u utakmici. Dosta lijepih poteza, taktičkih zamisli, pa i naivnih pogrešaka. Nažalost, opet je u nekoliko detalja, ali jako bitnih u prvi plan svojim „krivim prosudbama“ iskočio sudac Štampalija. Na kraju možda i najpravednijih 9:9 i po bod svakome u borbi za final4.

 

 

Partizan je puno bolje krenuo u utakmicu. Nakon prvih 5 i po minuta na semaforu je bilo 1:4. Iako je Mladosti u prva 3 napada imala 3 puta igrača više, iskoristila je samo trećega za 1:1. Sve tri akcije su bile gotovo identične, pucalo se gotovo sa istog mjesta sa 4 metra s lijevog vanjskog. Dva puta se zavuklo u desno pa se krilo izvuklo, a treći put je Bukić na vanjskom došao na tu poziciju. Prvo Vlahović (obrana Rističevića), pa Bukić (pola metra iznad gola) nisu dobro šutirali, ali Dašić jest za prvi gol Mladosti. Prethodno je Gogov izborio peterac u dolasku napad kojega realizira Subotić. Upravo je Gogov bio daleko najistaknutiji pojedinac prve četvrtine. Nakon ovog peterac zabio je dva identična gola. Došao je na lijevo krilo te je ostao na liniji pet metara, iznudio faul i lakoćom zabio pored Živkovića u bloku i Marcelića na golu. Mladost je prenaivno dozvolila Partizanu da se krilo izolira na širokom prostoru, na 5 metara (zamislite gdje je onda bio vanjski kojega je njegov čuvar svejedno pokrivao umjesto da pomogne suigraču). Zabio je uskoro i Drašović prvog igrača više sa stative za spomenutih 1:4. Partizan je igrao vrlo dobro u obrani. Iako su mogli igrati kvalitetniju zonu obzirom da nije bilo opasnog vanjskog šuta. Zović je dva puta probao s vanjske pozicije ali preko gola, Bukić je loše dodao na dva metra. Ipak nakon prva tri napada su popravili i zonu pa nije više lopta dolazila do Paškvalina na dva metra. Zabija Bukić iz faula s lijevog vanjskog 40 sekundi prije kraja četvrtine. Lopta je prošla kroz Rističevića koji se žalio da nije vidio loptu od suigrača.

Kroz drugu četvrtinu igra se gol za gol s time da Mladost dolazi na -1 pa Partizan odlazi na +2. Prvi Živković jako inteligentnim udarcem realizira igrača više (prethodno opet šut slijeve strane Vlahović kojemu je rističević opet obranio) poviše glave Jakšića. Zatim Gogov nastavlja simultanku i iznuđuje još jeden peterac kojega opet Subotić realizira. Velika pogreška u obrani Dašića kojemu je Gogov proplivao i pobjegao da ima dovoljno vremena mirno primio dodavanje sa suprotnog vanjskog. Zatim Vlahović, također iz faula s lijevog vanjskog nakon što je Asanović tijekom pravljenja najobičnijeg faula toliko ispao da uopće nije imao mogućnost držati blok. Iza toga opet Subotić, ovaj put s igračem više s lijevo vanjskog nakon što su dva krila dobro razvukli obranu Mladosti. Marcelić je u tom periodu skinuo dvije lopte koje su igrači Partizana šutirali s pozicije sidruna kad su se već okrenuli prema golu. Ipak, u zadnjoj minuti veliki pad koncentracije Partizanovaca i prosuli su sve dobro što su do tada napravili i izgubili su kontrolu rezultata koju su imali od početka utakmice. Prvo u povratku u obranu dva igrača iz čista mira plivaju na istog igrača, Paškvalina i ostavljaju samog Bukića na 2 metra na drugoj stativi što bi svaki igrač lakoćom realizirao kad dobije loptu na prebačaj s desne strane tako da ni golmana nema ispred sebe. I onda 6 sekundi prije kraja primaju gol od Paškvalina s igračem manje sa stative za 6:6. Mladost je potpuno vratila u utakmicu.

Nakon po 6 golova u prve dvije u trećoj četvrtini napadi puno bezopasniji. Kada Paškvalin nije u igri Mladost praktički nije mogla ozbiljnije zaprijetiti. Uglavnom bi tada šutirali sa 7 i više metara što je rističević lakoćom kupio. A u ovom dijelu utakmice došla je do izražaja nespremnost Paškve (ipak je bio ozlijeđen donedavno) pa ni on više nije bio opasan. Čak se u dva uzastopna napada nije niti vratio u obranu. Pa je u drugom slučaju nakon isključenja nekom Mladostaša Partizan imao 5 na 4. Gilen je čak dva puta šutirao, prvo stativa, a onda poluvisoko što Marcelić brani pa Mladost bježi u kontru u kojoj po prvi put dolazi u vodstvo. Bila situacija 3 na 2 gdje bi Bašić s poludesne strane morao šutirati na prvu sa nekih 4 metra, ali odjednom Štampalija sudi  izbačaj bez lopte ispred gola tako da je sada Dašić potpuno sam na drugoj stativi za brzi prebačaj i realizaciju. Osim upitnog izbačaja još upitnije je brzo dodavanje pred gol nakon što je suđeno isključenje bez lopte. U prijenosu se nije najbolje vidjelo ali kad je zumiran Štampalija je imao podignute ruke u zraku kao da pokazuje broj isključenog igrača samo što su mu prsti bili skvrčeni kao da još čeka da dobro vidi broj koji mora pokazati, ali to ga nije spriječilo da prizna gol. Nakon  19 minuta igre prvo vodstvo Mladosti.

 

 

Uskoro Štampalija nastavlja svoj šou. Kao što se vidi u klipu nakon time outa Hrestaka Jakšić je stao na beka i kvalitetno držao prednju poziciju tako da već značajno umoran Paškvalin nije mogao uzeti poziciju. Iako je pokušavao radeći rukama preko vode uz lagane kontrafaulove koji nisu suđeni iz 3-4 pokušaja uspijeva ući u klinč s bekom i na opće iznenađenje Štampalija izmišlja izbačaj Jakšića. Iako svatko tko zna Štampin opus i nije bio baš previše iznenađen iako intenzitet duela je bio toliko lagan i kratak uz sidrunovo konstantno pokušavanja da uz lagane kontrafaulove uzme poziciju da i mene, moram priznati, malo iznenadilo da je čak i Štampa ovdje ovako presudio. Mladost preko Milakovića (ostao sam na stativi) koristi poklon i odlazi na 8:6. Po dolasku u napad Partizan dobiva očekivanu kompenzaciju, igrača više. Ljevak Radojević iz drugog pokušaja zabija za 8:7.

 

U posljednju četvrtinu ulazimo s spomenutim rezultatom. Prvo Partizan ima igrača više, Subotić drugi put u utakmici s lijevog krila asistira na prvu stativu. Nakon Manojlovića, sad ni Vico ne zabija iako je čak imao vremena i prostora zacimati. Bukić je pobjegao o u kontru, ali Marcelić jako loše baca loptu i propala je prilika. Geilen je nastavio s lošim potezima, sada je katastrofalno loše dodao. S druge strane jednako je postupio i Dašić. Uskoro igrač više za Mladost, opet na Paškvalinu. Ali Dašić pokušava tijekom akcije dodati svom sidrunu na prvu stativu iako su na njemu dva igrača. Opet jako loš potez Dašića. Nema golova tako da Partizan i dalje gubi, a praktični nemaju niti suvislijeg pokušaja u napadu. Stoga oko 2 minute do kraja Vujas zove time out. Nije se ništa promijenilo, a na drugoj strani novog igrača više Vlahović s lijevo krila probija Rističevića (gotovo sve akcije Mladosti s igračem više idu na lijevo krilo u ovoj utakmici) i 1:26 do kraja 9:7. Čini se da je odlučen pobjednik, ali odmah idući napad fenomenalan udarac i najljepši potez na utakmici, Subotić s 8 metara s srednjeg vanjskog pogađa lijevi kut gola Marcelića koji čak odlazi na krivu stranu. 1:08 je do kraja. U zadnjoj sekundi napada Bukić inteligentno šutira i Rističević mora odbiti u korner na novi napad Mladosti sa samo 38 sekundi do kraja utakmice. Mladost čuva loptu a 19 sekundi prije kraja Hrestak pametno zove i time out. Ipak igrači Mladosti se prelagano povlače odmah čim je ponovno krenula igra. Vlahović je jako pogriješio jer je dozvolio da mu istekne vrijeme dok je držao loptu kod sebe umjesto da ju je bacio u zadnjoj sekundi negdje dalje od svog gola. Još k tome je više nego očito gurnuo loptu nakon zvižduka tako je da je Štampalija trebao suditi isključenje 8 sekundi prije kraja, ali naravno da nije (uzgred spomenimo da je Vico u prvoj četvrtini nakon isto tako očitog guranja lopte isključen). Ipak Gogov fenomenalnim udarcem u zadnjoj sekundi donosi izjednačenje, 9:9.

 

 

 

Jadranu i Mornaru je također drago što je treći bod otišao u vjetar gledajući iz perspektive da će se ova 4 kluba boriti za dva mjesta koja vode na završni turnir. Iako je sami početak lige velika je razlika u kvaliteti Juga i Primorja, kao što su preostala 4 kluba puno lošija da će bilo što dobiti protiv prva dva ili izgubiti protiv zadnja 4. Tako da će ključne biti međusobne utakmice. Utakmica je ponudila nekoliko vrhunskih poteza. Pokazala je i taktičku raznovrsnost. Primjerice ulaske s Živkovićem u dva metra i slično. S druge strane Mladost je bez Paškvalina u bazenu bila bezopasna na dva metra. Gagulić nije mogao apsolutno ništa, a Milaković je nešto probao, ali bez uspjeha. Ostali nemaju mogućnost čak niti da probaju ući s bilo kime. Vidjeli smo Rističevića koji brani sve što mora i tipičnu srpsku obranu gdje se omogućavaju udarci sa 7 i više metara na zonu, ali uz kvalitetno držanje bloka gro tih udaraca golman lakoćom zatvara. Tako je Rističević koji ako popravi neke nedostatke ima veliku šansu da u budućnosti bude i bolji od Sora i Mitrovića odnosno Pijetlovića koji su zadnjih 10 godina golmani reprezentacije. Skupio je 15 obrana.

Gogov s početnim dijelom i golom u zadnjoj sekundi definitivno prvo ime. Subotić je odlaskom Mandića prva napadačka opcija što je i pokazao s 4 gola. Imao je još 2-3 jako dobra, snažna udaraca koja su centimetri dijeli da završe u golu. Kao i lani, Partizan je u par navrata radio prevelike pogreške u obrani. Lani su to znali i puno češće raditi, a posebno su im problematične situacije s preuzimanjima u plivanju u obranu.

 

Paškvalin najbolji u Mladosti. Iznudio je 6 igrača više i zabio gol na jednom od njih sa stative. Nije spreman nakon ozlijede, ali i ovakav je dominantan na ovom nivou. Jer velika većina igrača Partizana je još uvijek u fizičkom razvoju obzirom na godine tih momaka. Objektivno teško je fizički beku bit na nivou potrebnom za seniorski vaterpolo u njihovim godinama. Bukić kao već nekoliko godina standardni reprezentativac mora više pokazati. Imao je očajno loš šut s igračem više, još dva loša šuta na zonu. Zabio je gol iz faula, više sretno (na kiks golmana) nego spretno, uz drugi kad su ga ostavili samog ispred gola. Dobro je pobjegao u kontru, ali  je Marcelić tu jako pogriješio. Imao je i krivo dodavanje prema sidrunu i jedno krivo dodavanje prema vanjskom suigraču. Opucao je dva puta za novi napad, posebno je to bilo važno nakraju utakmice, ali Gogov mu je poništio taj doprinos. Bašić nevidljiv, Zović samo 2 loša udarca na zonu plus jedan s igračem više. I bez nekog učinka u organizaciji napada. Njega se prethodnih godina jako hvalilo u vaterpolskim krugovima, moram priznati da još nisam bio u prilici to i sam posvjedočiti u nekoj od utakmica. Dašić zabio 2 gola, ali i 3 velike pogreške. Marcelić bacio krivo loptu u kontru (i to laganu jer je Bukić tek bio oko pola igrališta) što je za mnoge trenere neoprostiva pogreška. Nije niti imao previše značajnih obrana. Gagulić je, po svemu sudeći, ako se što značajno ne promijeni, tipični primjer igrača koji je dominirao u mlađim uzrastima (primjerice najbolji igrač juniorskog PH – zadnjeg kojega je igrao, a bila je zavidna konkurencija), a u seniorskoj konkurenciji nema dovoljno snage za igrat sidruna, a kao bek bi se možda mogao profilirati, ali je na bilo kojoj poziciji u napadu igrač manje.

 

 

3. kolo JVL-a

HAVK Mladost – Partizan Raiffeisen       9:9 (2:4, 4:2, 2:1, 1:2)

Suci: Štampalija (Šib) i Obradović (HN)

Mladost: Marcelić (12), Bukić 2, Milaković 1, Biljaka, Anzulović, Bašić, Gagulić, Lazić, Dašić 2, Paškvalin 1, Vlahović 2, Živković 1, Selem, Zović. Trener: Hrestak.

Partizan: Rističević (15), Gielen, Tikas, Manojlović, Subotić 4(2), Drašović 1, Gogov 3, Jakšić, Vico, Lazić, Vučinić, Asanović, Brakočević, Radojević 1. Trener: Vujasinović.

Osobne pogreške: Mla 8, Part 10

Peterci: Mla -, Part 2/2

Igrač više: Mla (1/3+2/3+2/2+1/2)= 6/10 (60%); Part (1/1+1/2+1/2+0/1)= 3/6 (50%)

Obrane: Marcelić (3/7+6/8+1/2+2/4)= 12/21 (57%), Rističević (2/4+5/9+6/8+2/3)= 15/24 (63%)

Kontrafaulovi: Mla 2, Part 2