Beogradski vikend u Rijeci bez sreće za goste

Newell's Old Boy

U sklopu ovogodišnje pohvalne novotarije u Jadranskoj ligi i tzv. dvostrukog gostovanja u relativno bliskim gradovima, prvi ovogodišnji takav vikend u Rijeci donio je gostovanje dvaju begradskih klubova – Crvene zvezde u petak 9.10. te Partizana u nedjelju 11.10. Trofejni srpski te evropski sportski kolektivi (ne samo u vaterpolu, naravno), nisu u ovim susretima mogli parirati domaćinima te su bodovi ostali u Rijeci.

 

 

Već i prije početka ovih dvoboja znali smo da je domaći sastav, prepun naših i stranih reprezentativaca veliki favorit protiv pomlađenih sastava Zvezde i Partizana u kojima igraju mahom domaći dečki, no nitko nije očekivao takvu dominaciju. Šteta za srpski vaterpolo što im dva najtrofejnija kluba nižu ovakve poraze dok reprezentacija ‘briše pod’ svim protivnicima gdje god da se pojavi, no to su teme za neke druge prilike….

Posebne pohvale uz razigranim domaćinima idu i domaćoj publici koja je pljeskom ispratila gostujuće igrače i cijelo vrijeme sportski navijala te niti u jednom trenutku nije pokazala niti trunku netrpeljivosti; kako sportske tako niti bilo koje druge.

Krenimo redom.

 

Primorje Erste Banka – Crvena Zvezda 16:3

Rezultat po četvrtinama (4:1; 2:2; 7:0; 3:0)

Gledatelja:700

Primorje: Jelovina, Burić 2, Radu 1, Krapić 2, Vrlić, Vukičević 2, Muslim 2, Petrović, Dedović 1, Echenique 3, Šetka 1, Bošković 1, Čubranić, Buljubašić 1.

Crvena zvezda: Kralj, Jović, Janković, Repanović, Bakić 1, Radulović, Jovanović, Andrejević 1, Japundžić, Eškert 1, Tankosić, Dimitrijević, Todorovski, Knežević.

Suci: Tomić i Gavrilović (oba Zagreb)

 

U utakmica protiv Zvezde Primorje je odmah od početka krenulo agresivno te u prva tri napada zabija 3 gola i praktički ulazi u mirne vode. U prvoj postavi Jelovina, Krapić, Vukičević, Muslim, Echenique i Šetka i Buljubašić odmah od početka su htjeli pokazat  agresivnu i brzu igru. Pa u ta tri napada bilježimo jednu krađe lopte Šetke i odlično presjecanje dodavanja Tankosića od strane istog tog spomenutog Šetke iz kojih su se rodile dvije kontre i dva gola- prvo Echeniquea, a zatim i Krapića. Prije toga još je silovito zabio i Muslim.

Na navedeni furiozni početak gosti uzvraćaju i smanjuju na 3:1 iz peterca, nakon nespretno topljene lopte od strane Jelovine. No ubrzo je opet +3 za domaćine – prekrasni gol Radua koji zabija sa 5 metara sa lijeve strane u suprotni kut, nakon što je vanjska linija Echenique – Muslim – Vukičević (sa desna na lijevo) lijepo izvozala gostujuću obranu brzim dodavanjima. Pohvalimo još jednom Šetku koji se odlično snalazi na d. krilu sa ljevakom Echeniqueom na d. vanjskom, pošto se pokrivanjem lijeve ruke Echeniquea od strane obrambenog igrača otvara više prostora za ulazak ili dodavanje Šetke, posebice u napadima sa igračem više.

2. četvrtina počinje golom Bakića koji sa l. strane zabija na postavljenu obranu, no ipak gosti ne uspijevaju uhvatiti priključak. U napadu im centar Eškert čak niti sa Boškovićem na leđima ne uspjeva izboriti poziciju, dok s druge strane lakoćom drže poziciju, primaju lopte i pucaju. Ipak, u ovom se periodu iskazao Kralj sa nekoliko lijepi obrana. No šraubu Burića za 5:2  nije mogao obraniti – odlično pospremanje jedne ‘ničije’ lopte, nakon obranjenog šuta Muslima odnosno još jedne krađe lopte danas vrlo agilnog i brzog Šetke.

Ovaj period igra se gol za gol – gosti smanjuju na 5:3 golom Eškerta nakon jedne pogreške Muslima koji ga je pustio u bijeg. Ipak do kraja poluvremena opet jedna polukontra domaćina, ovaj puta to je Vukičević koji zabija za 6:3 sa 6 metara.

I taman kad smo očekivali nastavak dinamične igre i u 2. poluvremenu, domaćini iduću dionicu dobijaju sa 7:0 te završavaju svaku rezultatsku neizvjesnost ako je iste uopće i bilo.

Navedimo kronološki te najzanimljivije situacije:

–       Burić sa sr. vanjskog za 7:3

–       Kontra Echeniquea koji je preplivao cijelu l. stranu i dodao samom Vukičeviću na desnu stranu koji zabija za 8:3 (oba gola u manje u minute igrane u 3. četvrtini)

–       Burić – Krapić i nova šrauba za 9:3 (tri gola u minutu i pol).

–       Polukontra Burića po lijevoj strani koji na 6 metara od gola dodaje samom Echeniqueu na drugoj strani, no ovaj ne puca iz prve u prazan gol već cima 2-3 puta te onda pak zabija za 10:3.

–       Time out Crvene zvezde, nakon kojega igrači Riste Maljkovića i dalje ostaju bespomoćni protiv visokog presinga Primorja

–       Peterac za Primorje: Jović faulira Radua te Bošković zabija plisku za 11:3

–       I dalje veliki presing Primorja, Repanovič sa 8 metara pliska pored gola

–       Još jedna obrana Kralja, ovaj puta Šetki sa krila

–       Pokušaji proplivavanja igrača Zvezde u napadu i zauzimanja pozicija, no bez ikakvog uspjeha

–       Lijepo dodavanje Dedović – Šetka sa desne na lijevu, te gol Šetke iz prve u suprotni kut

–       Jako lijepi napad Primorja u kojem je Krapić zauzeo poziciju i navukao blizu sebe vanjsku liniju obrane Zvezde, a što je ostavilo prostora vanjskim pucačima te Echenieue sa d. vanjskog zabija u suprotni kut za 13:3

Četvrta je četvrtina prošla u revijalnom tonu, spomenimo također samo najbitnije situacije:

–       Odličan blok Muslima Andrejeviću koji puca iz faula sa 6 metara

–       Bomba Muslima sa l. vanjskog u bliži kut za 14:3

–       Buljo odlično za Dedovića na d. krilo u bliži kut za 15:3

–       Zadnji gol na utakmici, čini mi se Buljubašić sa sr. vanjskog.

 

Najbolji akteri u domaćem sastavu definitivno Muslim koji se prometnuo u prvo ime vanjske linije, zatim Echenique na d. vanjskom koji je također bio odličan, te standardno dobri Radu, Burić i Krapić. Velike pohvale i Šetki, koji je imao par jako lijepih dodavanja i nekoliko dobro ukradenih lopti.

 

 

I onda nakon dva dana, Partizan…

 

 

Primorje Erste Banka – Partizan 15:3

Rezultat po četvrtinama  (4:1, 3:0, 3:0, 5:2).

Gledatelja: 900

Primorje: Vićan, Burić 2, Radu 2, Krapić 1, Mudražija, Vukičević 2, Muslim 2,  Petrović, Dedović 1, Echenique 2,  Šetka, Bošković 3, Jelovina, Buljubašić.

Partizan: Rističević, Gielen, Tigkas, Manojlović, Subotić 1, Drašović,  Gogov, Jakšić 1, Vico 1, Janković, Vučinić, Asanović, Brakočević, Radojević.

 

Neznam jesam li ikada gledao vaterpolo utakmicu u kojoj jedna ekipa nije zabila gol 29 minuta (29 minuta čiste igre). A upravo se to dogodilo u ovoj utakmici – momci pod vodstvom jednog od najvećih igrača zadnjih desetljeća, legendarnog Vladimira Vujasinovića, nisu zabili gol od 2. minute 1. četvrtine pa sve do pretposljednje minute zadnje četvrtine.

Početak nije dao naslutiti ovakvo razmontiravanje, jer već u prvom napadu Primorja Muslim griješi lošim dodavanjem za Radua, u plivanju nazad i dobija isključenje te Subotić završava polukontru Partizana golom za 0:1. Idući napad Primorja Rističević brani šut Burića, a lopta se odbija prema Raduu koji je udvajan i ne uspijeva se izboriti za šut te gosti kreću u novi napad.

Ipak, obrana domaćih je vrlo agresivna i igra se presing praktički odmah po prelasku centra, a gostujući napad predvođen Vicom na centru (koji nije bilo uopće loš) ipak ne uspjeva izaći na kraj sa Burićem te već u idućem napadu domaćina počinje niz od 14 golova domaćina za redom.

Prvi od tih 14 bila je polukontra u kojoj je Radu navukao dvojicu igrača na sebe što je ostavilo prostora za Echenique i Boškovića koji nakon jednog dodavanja pospremaju (Bošković) sa l. krila u bliži kut.

S druge strane Vico se ipak nekako uspjeva izboriti za šut pored Burića, no lopta odlazi preko gola. Slične se situacije ponavljaju i u idućim napadima gostiju; Subotić, Jakšić, Gielen pa i Tigkas poušavaju nešto udarcima izvana ili dodavanjima za Vica no sve je u principu bezuspješno. Domaćini pak predvođeni razigranom vanjskom linijom Echenique – Muslim/Burić – Bošković/Vukičević lakoćom zabijaju, posebice kada je u igri Radu koji redovito navlači dvojicu obrambenih igrača na sebe i ostavlja puno slobodnog prostora vani.

Ostalih 13 golova Primorja u nizu bili su:

–       lijepa akcija sa igračem više koju završava Echenique sa d. krila u suprotne rašlje

–       opet Echenique, sa d. vanjskog u suprotne rašnje za 3:1

–       Burić sa 5 metara iz faula, visoko pod prečku za 4:1

–       Prvi gol u 2. četvrtini, Radu suhi list sa 2 metra (igrač više)

–       Muslim sa sr. vanjskog u lijeve rašnje (također akcija sa igračem više)

–       prekrasno dodavanje Boškovića pliskom za Radua koji zabija sa trojicom na leđima (nije greška, stvarno su bila tri igrača Partizana na njemu) za 7:1. Sve se desilo ispred Vujasinovića koji nije uopće podigao ton na svoje dečke niti im išta zamjerio (ako on nezna koji su dosezi njegove ekipe a kakav je centar Radu onda stvarno tko će znati). Sa tih 7:1 se odlazi na poluvrijeme

Treća četvrtina počinje sa tri neiskorištena napada Primorja (za redom, u jednom napadu). S druge strane Šetka krade loptu Subotiću u jednom napadu, a u slijedećem pokušaju radi izvrstan blok u obrani nakon čega se lopta odbija do Buljubašića koji pronalazi u kontru proplivalog Dedovića kojemu nije bilo teško zabiti za 8:1.

Već idući napad Primorja bilo je 9:1, i to zaslugom Boškovića koji sa l. vanjskog zabija u daljnji kut.

Gostujuće napade ne spominjem jer se nema što posebno izdvojiti, osim recimo jedne šraube Vica koju Vićan uspješno skida. Golovi domaćina pak padaju kao na pokretnoj traci – već u idućem napadu je 10:1 – Vukičević zabija iz faula, plisku u bliži kut.

Do kraja domaćeg niza viđamo još 3 gola:

–       Miho sa lijeve strane u bliži kut za 11:1. Bitno je napomenuti da je u ovoj utakmici Bošković puno vremena proveo na lijevoj strani – očigledno je to njegova nova uloga u klubu pošto su nam glavni pucači s te strane u prijašnjim sezonama (Sukno, Denes Varga, Elez, čak  Daniel Varga u nekim situaicijama….) otišli, dok desnu stranu čvrsto drže Šetka i Echenique, odnosno Vukićević i Echenique u drugoj varijanti.

–       Polukontra Bošković – Muslim i ovaj potonji zabija sa l. krila u bliži kut za 12:1. Spomenimo još i petrac Subotića koji je bio prije ovog gola, no Jelovina koji je ušao u zadnjoj četvrtini skida ovaj udarac.

–       Burić sa l.vanjskog u bliži kut za 13:1 (na postavljenu obranu)

–       lijepo dodavanje Dedović – Vukičević, te još lijepši gol Ante iz prve u bliži kut za 14:1

Nakon ove serije konačno nešto i od gostiju, i to prvo preko Vica koji sa pozicije centra uspjeva izboriti šut i opaliti Jelovini ispod lijeve ruke, a zatim za 14:3 lijepi gol Jakšića koji sa 7 metara (sr. vanjski) zabija iz prve u desni kut.

Konačnih 15:3 postavlja Krapić, prekrasnom kontrom koju je sam ispivao i još lijepše završio prebacivanjem preko Rističevića. I to kontrom koju je isplivao nakon što je cijelu četvrtinu proveo u igri pošto se je Radu ozlijedio krajem 3. četvrtine te više nije ulazio u igru.

 

Sve u svemu rutinska pobjeda domaćina, malo jači trening u kojemu bih posebno istaknuo tradicionalne doprinose Burića, Radua, Vićana, zatim Muslima koji se malo pomalo promeće za glavnog napadačkog aduta, izvrsnog Echenique, vrlo dobrog Vukičevića te Boškovića koji kao da je kroz ovu utakmicu (protiv Zvezde nije puno igrao) prekrasnim dodavanjima, raznovrsnošću i golovima sa lijeve strane najavio svoju drugu vaterpolsku mladost.