Jadran HN do boda na Savi

 

Mladost i Jadran podijeli su bodove u utakmici na jako malo golova, ali dosta uzbuđenja. Utakmice su obilježile serije, odnosno periodi u kojima jedna momčad nije zabijala. Stoga i ne čudi 5:5 kao konačni rezultat.

 

 

Jadran je u ovu utakmicu ušao s neriješenim rezultatom protiv Partizana na domaćem bazenu što je obzirom na sastav crnobelih svakako neuspjeh. Porazom bi zaostao za Mladosti 5 bodova što bi predstavljalo veliki minus u borbi za drugo mjesto. Ali to ionako ne nosi ništa jer na final4-u opet igraju drugo protiv treće plasiranog na gostujuće bazenu za obje ekipe.

 

Utakmica koja završi 5:5 mora biti neizvjesna iako je Jadran poveo 3:0 i na 3:1, u prvih par minuta treće četvrtine imao 3 situacije u kojima je mogao prelomiti utakmicu. Oba golmana imali su jako puno obrana – Marcelić 14, Kandić 15. Suđenje je bilo blago domaćinsko (uz jednu veliku pogrešku protiv Mladosti). Zanimljivo da je Mladost 9 od 11 igrača više zaradila u drugoj i četvrtoj četvrtini kada je Bura bio taj koji sudu liniju dva metra u napadu Mladosti. Realizacija igrača više izrazito loša, 2/11 za Mladost, a solidnih 2/6 Jadrana. Od istaknutih imena Bukić je imao nekoliko grešaka i u napadu i u obrani (detaljnije u pregledu događanja kroz četvrtine), Radu je čak 4 puta dobivao lopte na poziciji sidruna i sva 4 puta mu je Kandić obranio. Marković je zabio 2 gola od 5. Velika je šteta da ne napišem tuga vidjeti što se ove sezone događa s Lazićem. Lani je pokazao potencijal i objektivno je jedini igrač Mladosti u postojećem kadru koji može postati zvijezda reprezentacije, ali ove godine ima i malu minutažu i još k tome je loše koristi. Je li to zbog promjene strane (prešao igrati desno) ili je nešto drugo u pitanju, ne znam. Spomenimo još Bašića koji je zabio odličan gol, imao odličnu asistenciju Markoviću, a i u par navrata solidno odigrao na beku.

S druge strane Merkulov nije danas bio dobar. Zabio je na početku odlično iz faula, ali je kasnije propustio 3 dobre situacije koje bi igrač njegove klase trebao bolje iskoristiti. Nije čak bio ni blizu gola. Rano je i ušao u probleme s 2 osobne, pa je dobar dio utakmice, baš onaj kada je Mladost zabila 4 gola bio na klupi. Što govori i o njegovoj važnosti u igri obrane Jadrana. Petković je bio samozatajan u napadu, ne znam je li uopće iti jednom pokušao. Dva mlada ljevaka, Ukropina i Đuro Radović u početku dosta pokušaja, ali previše ih je išlo poluvisoko što je Marcelić lakoćom zaustavljao. Kasnije jedan gol Radovića s igračem više.

 

Utakmica je počela kao nekoć nogometne, s “ispitivanjem snage protivnika” u prvim minutama, a onda se ušlo u takav ritam gdje bi Spajić napravio kontrafaul, pa bi odmah Radu vratio, gdje bi Marković loše šutirao na zonu pa bi Baničević vratio. Onda se Radu u dva napadu u nizu oslobodio na 2 metra i šutirao, ali je Kandić obranio. Spajić, s druge strane, također dobiva loptu na ruku nakon što se oslobodio Lipara i zabija prvi gol na utakmici. Bekovi Jadrana su ipak donekle ometali Radua, bili barem blizu njega dok je Lipar i manje kvalitetan te su mu 4 minute u kontinuitetu u igri previše, pa mu se Spajić skroz odvojio. Nakon po dva neiskorištena napada s obje strane, Merkulov, u svom stilu, iz faula sa srednjeg pogađa za 0:2. Na kraju četvrtine po jedan neiskorišteni igrač više s obje strane, oba puta loša proigravanja na stative koje nemaju dovoljno prostora za kvalitetan šut.

 

Nevjerojatna pogreška sudaca na početku druge četvrtine, prije svega Bure koji je bio zadužen za prvu liniju. Sudio je isključenje Bojanu Baničeviću bez lopte na Raduu, i nakon što je lopta došla do Bašića on odmah šutira sa srednjeg vanjskog, a umjesto da pliva prema kućici nakon isključenja, Baničević nastavlja s igrom, diže ruku visoko u blok i to još možda čak i dira šutiranu loptu. Čak je i zamahnuo jedan zaveslaj da krene plivati u napad, pa se ipak odlučio izaći u kućicu za isključene igrače.

Odmah idući napad i igrač više na Jadran, kojega Kriještorac zabija s lijevog krila pored bloka Markovića u bliži kut i to je 0:3. Mladost je očajno odigrala (2 izrazito loša dodavanja na krila) trećeg igrača više pa se ušlo u seriju napada koji su završavali greškama (kontrafaul Draškovića, izgubljena lopta Bukića, jako loš šut Valečića sa srednjega – zanimljivo već treći takav šut, prvo Lipar, pa Biljaka, pa Valečić bekova koji i inače nemaju dovoljno kvalitetan udarac). Imao je Jadran polukontru 6 na 5 i situaciju koju i priželjkuju da je lopta došla do Merkulova koji s lijevog vanjskog ne šutira baš dobro pa mu Marcelić brani i Rus odmah radi prekršaj za isključenje, već druga osobna, a tek je jedna i po četvrtina za nama. Odmah je to kaznio Bukić koji zabija nakon što se izvukao s krila prema vanjskom (prvi gol iz četvrte akcije s igračem više) i vraća Mladost u igru koja konačno, nakon punih 12 minuta zabija. Dva loša pokušaja dva Novljanska ljevaka, Radovića i Ukropine, na zonu pucaju poluvisoko što Marcelić lakoćom brani. s druge strane Mladost ima igrača više, pa tijek akcije Bura isključuje još jednog igrača Jadrana pa su dva igrača više. Zović loše šutira s desnog krila iz potpuno neizrađene situacije, preko gola. S druge strane ni Radović iz treće prilike ne koristi igrača više, također šutira s desnog krila.

 

I četvrti put Jadran ima situaciju koju želi, najlošiji šuter u postavi, ovaj put Bajić s istekom napada na zonu šutira, ravno u Kandića. Ide polukontra jer je Bojan Baničević pobjegao Raduu, a Bukić griješi u postavljanju u obrani pa umjesto da zatvori prvu liniju, iskače na krilo pa je Baničević dobio loptu na ruku na 2 metra, ali jako loš šut i još jednom Marcelić dobro zatvara (trenutno je na 9/12 – Kandić na 8/9). Greška Mladosti u dodavanju u odlasku u napad rezultira još jednom 6 na 5 situacijom za Jadran, i sada Radović s desnog vanjskog šutira, ali Vlahović dobro blokira. Jadran je propustio 3 jako dobre situacije, posebice ovu Baničevićevu u kojima je mogao prelomiti utakmicu. I naravno, kad ne iskoristiš vlastite situacije, protivnik te kazni. Točnije Bašić odlično pogađa na zonu s desnog vanjskog u same bliže rašlje. Napad iza toga mali sudački poklon i još jedno isključenje u plivanju, Draškovića, što Marković koristi za izjednačenje, 3:3. Barem pola gola ide opet Bašiću koji se s desnog krila izvukao prema vanjskom i onda idealno prebacio na suprotno krilo što Marković odlično koristi. I nakon što su u prvih 18 minuta primili samo jedan gol, sada treći napad u nizu Jadran prima, ovaj put od Zovića s igračem više. Obrana Jadrana je bila dosta agresivna prema vanjskim igračima, a Petković je i pogriješio ostavivši previše prostora ljevaku na krilu kako bi iskočio prema vanjskom. Zović to kažnjava i Mladost nakon 0:3 vodi, 4:3. Merkulov ne zabija s igračem više, a Marković iz polukontre 6 na 5 pogađa za 5:3. Nakon 13 i pol minuta, Jadran zabija. Radović je iskoristio igrača više i zabio s desnog krila za 5:4. Uz udarac Draškovića s pozicije sidruna s Paškvalinom na beku koji odsjeda na spojnici završava se ova četvrtinu u kojoj je pala polovica golova. Pogotovo je Mladost bila efikasna obzirom da je zabila 4 od ukupno 5 svojih golova u ovih 8 minuta.

 

Zadnja četvrtina kreće s dvije veće pogreške. Prvo Zović s desnog vanjskog dodaje Bukiću na lijevog bez da vidi da mu je suigrač već krenuo proplivavati, a odmah zatim Abramović ne sudi čisto isključenje Lipara na Spajiću koji pušta loptu dok okreće beka. Slijede 3 napada s igračem više, sve bez realizacije. Dva za Mladost i oba puta je Bukić taj koji ne zabija. Prvo mu Kandić brani s dvije ruke pokušaj dijagonale, a drugi put je cimom izbacio Kandića iz ravnoteže, ali se nije odlučio na šut i prilika je propala i vratio se isključeni igrač. Jadran u svojoj prilici nije niti šutirao. Radu je još jednom, već četvrti put šutirao kao sidrun i svaki put mu je Kandić obranio. Dva napada u nizu Paškvalin kasni po skoro 10 metara tako da Drašković ima puno prostora za šut iz situacije 6 na 5, ali prvi put promašuje, a drugi put mu Marcelić brani. Prije toga je i Merkulov imao dosta prostora u istoj situaciji, ali lopta od glave Marcelića ide u korner. Kandić brani na zonu Bašiću, a s druge strane Popadić iz slične situaciju jako dobro zabija, koristi loš blok Biljake i na prebačaj pogađa plisku za 5:5, 1:45 do kraja. Ostala su tri napada:


  • Bašić jako dobro spušta loptu na Radua iako Jadran igra dosta plitku zonu pa Radu isključuje Merkulova (3 izbačaj), Marković pokušava s lijevog krila, ali lopta malo u stativu, malo u ruke Kandića

  • T.O. Gojković (0:43), Spajić dobiva loptu na 2 metra, ali vijak ide visoko preko gola

  • Bura poklanja igrača više Mladosti, u plivanju isključuje Draškovića 11 sek do kraja, Lazić s desnog vanjskog šutira u blok.

 

Tako je utakmica završila neriješeno, a Mladost nije zabila gol zadnjih gotovo punih 10 minuta.

HAVK Mladost – Jadran Carine 5:5 (0:2, 1:1, 4:1, 0:1)

Suci: Bura (Šib), Abramović (Kot)

Mladost: Marcelić, Radu, Zović 1, Bajić, Biljaka, Bukić 1, Vlahović, Lazić, Marković 2, Paškvalin, Lipar, Bašić 1, Jukić, Valečić. Trener: Zoran Bajić

Jadran: Kandić, Ukropina, Popadić 1, Kriještorac 1, D. Baničević, Merkulov 1, B. Baničević, Gardašević, Đ. Radović 1, Spajić 1, Drašković, Petković, Tešanović, Mijušković. Trener: Vladimir Gojković.,

Osobne pogreške: Mla 6, Jad 11

Igrač više: Mla (0/1+1/5+1/1+0/4)= 2/11 (18%); Jad (0/1+1/2+1/2+0/1)= 2/6 (33%)

Obrane: Marcelić (3/5+5/6+3/4+3/4)= 14/19 (74%), Kandić (5/5+2/3+3/7+5/5)= 15/20 (75%)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i izbačaji:

Mla:

u plivanju: 5iv

Radu: 4 iv

Paškva: 2 iv

Jad:

Spajić: gol + 3 iv

u plivanju: 2 iv

D. Baničević: 1 iv