Kreću kvalifikacije za Svjetsku ligu: Crna Gora stiže u Zagreb

Prvo okupljanje hrvatske vaterpolske reprezentacije nakon zlata na Olimpijskim igrama na početku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsku ligu 2013. Da smo prava sportska nacija zadnjih dana bi se postavljale montažne tribine na Savi da se omogući prostor za barem par tisuća ljudi da dođu uživo pozdraviti olimpijske pobjednike. Ali umjesto toga, javna tv postavljanjem termina u 1645 dovoljno govori o odnosu. Rukometaši su dobili prednost i bolji termin u 1800, a nakon toga ipak nema mjesta jer “Toskana na tanjuru” i 17 godina star američki film ipak imaju prednost.

 

Također u idealnom scenariju, pred ispunjenim tribinama s nekoliko tisuća ljudi, pred tv kamerama HVS bi pozvao sve igrače iz Londona i dao priliku publici da ih još jednom pozdravi. Organizirali bi projekciju filma s najboljim trenucima iz Londona, ili još bolje cijeli dokumentarac kako su se igrači pripremali i kako su došli do zlata. Eventualno bi i potpisali neki sponzorski ugovor. Ali, bit će dobro ako bar i ovaj mali kapacitet savskog bazena ne bude zjapio (polu)prazan s obzirom da se cijeli dan preko raznih radija dijele ulaznice.

Nakon Olimpijade došlo je do značajnih promjena u gotovo svim najjačim reprezentacijama. Izbornike su osim nas mijenjali Mađari, Grci, Rumunji, a prije dan – dva i Srbi. Tamo je situacija malo specifična jer su se igrači pobunili protiv Udovičića koji je otišao ili ga je savez maknuo nakon sastanka igrača, izbornika i vodstva saveza. Osim toga Perišić i Šoštar, dva najutjecajnija srpska dužnosnika u LEN-i napustila su stručni savjet.

Nakon Olimpijade došlo je i do djelomične smjene generacija. Najviše će mijenjat Mađari, odlaze im:

Kiss, Kasas, A. Steinmetz, Biros i Szeczi, a Madaras se još uvijek premišlja.

Nama su otišli: Vićan, Hinić i Barač uz Boškovića i Burića koji pauziraju ovu sezonu.

Crna Gora ostaje bez Šefika i Gojkovića koji više neće igrati za reprezentaciju, a braća Janović, Zloković i Jokić pauziraju.

Italija najmanje mijenja, ostaje bez dva naturalizirana igrača: Premuša i Pereza.

Novi izbornik Hrvatske Ivica Tucak pozvao je 18 igrača za ovu utakmicu, a Paškvalin je u međuvremenu otpao zbog ozlijede:

golmani: Pavić, Bijač i Jelovina
bekovi: Bušlje, Obradović, Buljubašić i Macan
sidruni: Dobud, Krapić
lijeva strana: Sukno, Muslim, Vukičević i Bukić
desna strana: Joković, Šetka
bek/sidrun: Lončar
bek/lijevi vanjski: K. Milaković

Vidimo da je i novi izbornik nastavio s omalovažavanjem Markovića, sad je i Bukić i još neki ničim zaslužni likovi prije njega na listi. Marković ničim nije zaslužio ovakav odnos kakav se posljednjih godina prema njemu odnose. Izmeđuostalog s nepune 22 godine riješio je finale SP-a 2007., turnira koji je trasirao put ovoj generaciji. Nakon teške ozlijede i operacije ramene umjesto da ga se istrpi na eventualno jednom natjecanju (a nije i da su mu konkurenti na pozicijama briljirali) i vrati na vrhunski reprezentativni nivo, konstantno ga se omalovažava. Protekla 3-4 natjecanja Rudić ga je držao na pripremama do zadnjeg dana i onda bi on kao posljednji prekobrojni otpao. Kao da je neki mulac. Sada je i Bukić prije njega.

Novi kapetan je Josip Pavić, a Nikša Dobud njegov prvi zamjenik.

 

Crna Gora dolazi silno oslabljena u Zagreb. Nema Gojkovića koji je postao trener, nema više ni Šefika koji je završio s reprezentativnom karijerom. Zloković (29 godina) je tražio najmanje 2 godine odmora, Nikola (32) i Mlađan (28) Janović će vjerujem zaigrati naredno ljeto na SP-u. Trenutačno nema ni Jokića (29), a ne znam što je s Radićem (33). Osim toga jedan od važnijih igrača Aleksandar Radović trenutačno je ozlijeđen tako da ne dolazi u Zagreb, a i sidrun Vukčević je otpao iz istog razloga.

Ivović, Šćepanović, Draško Brguljan, Petrović i Pasković nositelji su današnjeg sastava. Tu su i Čučković, Drašković, a vidjet ćemo u kakvom je stanju Darko Brguljan koji je od velikog talenta, u mlađim uzrastima “suknovski” potencijal i njegovo godište, tako mlad pošao igrati vaterpolo u na Arapski poluotok u teški amaterizam. Najveći problem imaju na 2 metra gdje su sada Klikovac i mladi Vico.

Što se tiče ostatka Svjetske lige najveća vijest je povratak Mađara. Sada su pomladili ekipu i potrebne su im utakmice za uigravanje. Dok je su ranije imali igrače mahom preko 35 godina kojima je odmor bio potreban u svakoj mogućoj situaciji.

Raspored današnjeg 1. kola kvalifikacija:

Grupa A

1645 Zagreb, Hrvatska – Crna Gora HTV 2
1730 Atena, Grčka – Turska

Grupa B

2000 Hamburg, Njemačka – Srbija
Španjolska slobodna jer je Makedonija odustala od nastupa

Grupa C

1700 Oradea, Rumunjska – Mađarska
2000 Savona, Italija – Rusija RaiSport 1